Impactul economic al companiei Philip Morris România ar putea acoperi dezvoltarea rețelei de metrou în București și Cluj (Video)

Impactul economic al companiei Philip Morris România ar putea acoperi dezvoltarea rețelei de metrou în București și Cluj (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ca să vă faceți o idee despre ce înseamnă 4,4 miliarde RON, impactul economic total estimat al companiei Philip Morris România, această sumă ar putea acoperi dezvoltarea rețelei de metrou în București și Cluj, estimată la aproximativ 600 de milioane de euro. Am fost și vom rămâne un partener de încredere al statului român în ceea ce privește colectarea accizelor și plata impozitelor. În 2020, PMI a colectat și plătit statului peste 2,5 miliarde RON, taxe care susțin buna funcționare a economiei și a societății românești.” spune Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

Acestea nu sunt singurele concluzii ale studiului „Impactul economic al Philip Morris International în România – Contribuția Philip Morris International la crearea de valoare și dezvoltarea durabilă în România”. Studiul a fost realizat de Strategic Thinking Group pentru Philip Morris International (PMI) pe baza analizei evoluției principalilor indicatori aferenți activității companiei la nivelul perioadei 2016-2020.

ADVERTISING

Conform studiului, compania a fost al doilea cel mai mare jucător de pe piața bunurilor de larg consum (FMCG) din România și un contribuabil important la bugetul de stat. Vânzările de produse PMI pe piața din România au generat accize în valoare de 1,9 miliarde RON și TVA în cuantum de 0,6 miliarde RON.

Sumele virate de companie la bugetul de stat, cu titlu de taxe și impozite, reprezintă echivalentul a 1,7% din încasările fiscale totale ale guvernului în anul 2020. Accizele plătite de PMI în România reprezintă 13% din veniturile bugetare din accizele pe tutun în 2020.

Impactul menționat de Dragoș Bucurenci este rezultatul direct al investițiilor de aproape 500 de milioane USD realizate de companie în România în perioada 2017-2021.

ADVERTISING

,,(…) Am transformat fabrica din Otopeni într-o unitate de producție de ultimă generație pentru consumabilele pentru IQOS și alte produse fără fum. Astăzi, peste 90% din producția fabricii PMI din Otopeni este exportată în peste 50 de țări de pe cinci continente. Și nu ne oprim aici! Investim alte 100 de milioane de dolari până la finalul anului 2023”, a declarat Daniel Cuevas, Managing Director, Philip Morris România.

În ceea ce privește numărul de locuri de muncă create de companie în România, în perioada 2016-2021, numărul angajaților a crescut de la 858 la 1.178 – o rată anuală de creștere de 7%. Procentul este foarte important în contextul în care sectorul industrial în țara noastră înregistrează un declin de 1%. Per ansamblu, efectul total produs de companie pe piața forței de muncă, inclusiv efectele indirecte și induse, este mult mai mare. Compania generează, astfel, un nivel total estimat de 2.945 de locuri de muncă în 2020.

ADVERTISING

(...) Philip Morris International este o poveste de succes în România nu doar ca urmare a impactului anual în economia românească de aproape 1 miliard de euro. Ceea ce contează în primul rând este că vorbim despre o investiție pe termen lung în România care îndeplinește criteriile esențiale ale unui pilon stabil și solid al economiei: dezvoltă facilități puternice de producție, construiește platforme inovatoare cu cele mai noi tehnologii în țara noastră, contribuie la exporturi, colectează și plătește un volum mare de taxe care se transformă în bunuri publice pentru România, este un bun angajator care plătește salarii peste medie , are o productivitate crescută și este preocupat de impactul activităților sale asupra mediului”, a declarat Remus Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group.

Studiul PMI vine în contextul în care investițiile străine directe au depășit anul trecut 7,2 miliarde de euro, mai mult decât dublu față de nivelul înregistrat în 2020, după cum arată datele publicate recent de Banca Națională a României. În 2020, investițiile străine directe au totalizat 3 miliarde de euro.

În același timp, datoria externă totală a României a crescut cu peste 7,4 miliarde de euro în 2021, până la 134,26 miliarde de euro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇