O parte dintre migranții din Marea Britanie vor purta dispozitive electronice de urmărire

O parte dintre migranții din Marea Britanie vor purta dispozitive electronice de urmărire
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Unii solicitanți de azil care au sosit ilegal în Marea Britanie, în bărci sau în spatele unor camioane, vor fi monitorizați electronic în cadrul unui nou test al Ministerului de Interne, anunță BBC. O perioadă de probă de 12 luni va fi aplicată adulților care urmează să fie deportați din Regatul Unit.

Proiectul pilot vine la câteva zile după ce primul zbor care trebuia să ducă solicitanți de azil din Marea Britanie în Rwanda a fost anulat în urma unei intervenții de ultim moment a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

ADVERTISING

Primele care vor fi etichetate vor fi probabil persoanele care au contestat cu succes urcarea lor în acel avion.

Ministerul de Interne a declarat că testul, care a început joi în Anglia și Țara Galilor, va stabili dacă monitorizarea ajută la menținerea unui contact regulat cu solicitanții de azil și dacă face ca cererile lor să progreseze eficient. De asemenea, se vor colecta date privind numărul de persoane care se sustrag de la plata cauțiunii pentru imigranți.

Chiar dacă procesul a început, nu este clar dacă vreun migrant a fost deja plasat sub monitorizare electronică.

ADVERTISING

Persoanele care nu respectă condițiile ar putea fi plasate în detenție sau urmărite penal.

Ghidul Ministerului de Interne susține că persoanele care sunt informate că urmează să fie îndepărtate din Regatul Unit pot fi expuse unui risc crescut de a fugi și sunt mai puțin stimulate să respecte condițiile de eliberare pe cauțiune pentru imigranți.

Ghidul mai stabilește că măsura nu va include copiii sau femeile însărcinate.

De asemenea, responsabilii de caz trebuie să ia în considerare dacă dispozitivul ar putea cauza prejudicii grave sănătății mentale sau fizice a persoanei sau dacă aceasta a fost victima torturii sau a sclaviei moderne.

ADVERTISING

Cu toate acestea, ghidul precizează că acești factori nu interzic în mod automat montarea dispozitivului.

„Aceasta este o țară foarte, foarte generoasă și primitoare... dar atunci când oamenii vin aici ilegal, când încalcă legea, este important să facem această distincție. Este ceea ce facem cu politica noastră privind Rwanda. Este ceea ce facem pentru a ne asigura că solicitanții de azil nu pot dispărea pur și simplu în restul țării", a declarat prim-ministrul britanic Boris Johnson.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇