Jacqueline Jencquel, în vârstă de 76 de ani, nu suferă de nicio boală gravă şi nu se confruntă cu dureri severe. Însă dacă ar avea de ales între bătrâneţe şi moarte, ar alege moartea, scrie EuroNews.
De zece ani, femeia militează pentru dreptul de a muri nu numai pentru cei care au boli incurabile şi dureri cronice insuportabile, ci şi pentru cei care pur şi simplu nu vor să înfrunte anii “vârstei de aur”. A devenit cunoscută publicului după ce un ziar elveţian i-a descoperit blogul intitulat La vieillesse est une maladie incurable (“Bătrâneţea este o boală incurabilă”).
În august 2019 şi-a făcut cunoscută intenţia de a solicita sinuciderea asistată în Elveţia, unde procedura este legală încă din 1942 şi unde plănuia să călătorească la începutul acestui an. Ulterior şi-a amânat planurile pentru şase luni. „Vreau să mai văd o primăvară”, a mărturisit ea pentru EuroNews, adăugând că se va întâmpla până la începutul verii, pentru că nu-şi doreşte să mai prindă încă un val de căldură.
În plină pandemie de coronavirus, şi-a schimbat planurile încă o dată. „Voi aştepta până la sfârşitul anului. Voi avea un nou nepot în noiembrie”, a explicat ea.
Jencquel locuieşte într-un apartament elegant din Paris şi are o situaţie financiară bună. Este de părere că ar trebui să existe conceptul de „sinucidere raţională din cauza bătrâneţii” pentru cei care au atins o „anumită vârstă” şi au ales să-şi pună capăt vieţii după ce au discutat situaţia cu un consilier.
„Starea mea de sănătate nu este una bună. Am osteoporoză, sunt foarte fragilă şi am probleme cu stomacul. Şi ştiu că nu va fi mai bine”, a argumentat ea.
„De ce există acest tabu privind moartea? Nu suntem muritori? Să suferim înainte de a muri este singurul lucru opţional. Şi viaţa mea chiar nu mai are niciun scop şi nicio semnificaţie”, a continuat Jencquel.
Este conştientă că există şi alte metode. „Da, aş putea să mă arunc pe fereastră. Sau să mă arunc în faţa trenului”, dar le consideră violente şi spune că nu-şi doreşte să-i afecteze în acest fel pe cei din jur.
Cei al căror rol este să salveze vieţi văd însă lucrurile diferit. Jurnaliştii de la EuroNews au stat de vorbă cu Vianney Mourman, medic al secţiei de îngrijiri paliative a unui spital din Paris, care consideră că ar trebui să ne concentrăm pe eliminarea dorinţei de a muri, şi nu pe legalizarea ei.
Doar în cazul suferinzilor şi doar dacă ai încercat prin orice mijloace, fără succes, să alini suferinţa, atunci putem lua în discuţie sinuciderea asistată, insistă Mourman. Dar pentru cei care nu sunt bolnavi şi care au un viitor „nu putem şi nu ar trebui să o permitem, deoarece spulberă un tabu care pune societatea în pericol”, a spus medicul.
C.S.