Ediția aniversară a jurnalului Reginei Maria, „Povestea vieții mele”, a apărut în librării, în Anul Centenarului Încoronării, în patru volume, ce respectă exact varianta originală, respectiv: Copilăria; Tinerețea și nunta; Începutul căsătoriei si 1906-1914.
Jurnalului Reginei Maria a văzut pentru prima dată lumina tiparului în 1934 și a fost lansată simultan la Londra și New York.
Cartea în sine “cuprinde” viața Mariei de la naștere până la momentul în care ea ajunge regină.
Încadrată în patru părți, însumând 30 de capitole, jurnalul ne dezvăluie momentele cele mai fericite ale copilăriei Reginei, episodul perioadei din Malta unde tatăl său era detașat, impresiile despre Carmen Sylva, căsătoria, nunta și imaginea capitalei și a unei societăți străine pe care o descoperă.
Maria nu se ferește în acest “jurnal” să zugrăvească, cu tactul unei diplomații englezești exemplare, relația pe care ea a avut-o cu regele Carol I. Firește, cum era normal, Regina vorbește despre soțul său, regele Ferdinand, încercând să îi descrie prin exemple personalitatea, precum și despre copiii săi, punând accent pe viitorul rege, Carol al II-ea.
Una dintre cele mai fascinante capete încoronate ale Europei, Regina Maria a României s-a născut în 1875, în Eastwell Park, Marea Britanie, nepoată a Reginei Victoria și a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei, Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha sau ”Missy” a fost prințesă a Marii Britanii și Irlandei, principesă de coroană și regină a României. Maria a părăsit în 1893, la vârsta de 17 ani, Curțile strălucitoare ale Europei de Vest pentru a se căsători cu prințul moștenitor al României, Ferdinand I, devenind astfel Principesă a României.
În primul volum, Maria povestește perioada copilăriei, despre care scrie: ”Viața nu ar putea fi pe deplin povestită fără să aduci vorba despre copilărie și tinerețe, care sunt elemente atât de importante în formarea caracterului, iar copilăria mea a fost una fericită, la care îmi place să mă gândesc.”
Maria a crescut familiarizată atât cu viața de la curtea Rusiei, cât și a Angliei. Poveștile ei din zilele copilăriei petrecute în Anglia și în Malta, unde tatăl, "Prințul marinarilor", era staționat, sunt pline de viață, de bună dispoziție și de portrete minunate ale bărbaților și femeilor, pe atunci aflați în anii tinereții, care aveau să joace mai târziu roluri marcante în zilele tragice ale războiului.
Cel de-al doilea volum cuprinde perioada care începe odată cu mutarea la Coburg și până la finalul nunții sale cu Ferdinand. Părăsirea Maltei a însemnat pentru Maria o schimbare dramatică, atât ea, cât și surorile ei, nefiind împăcate cu noua viață, în special din pricina guvernantei sale, Fräulein. Descoperim o Maria ce se apropie de vârsta adultă, dar își păstrează în continuare inocența și naivitatea, simțindu-se nepregătită pentru nunta care încheie partea a doua din ”Povestea vieții mele”.
Jurnalul se continuă cu volumul al treilea, în care Maria începe o nouă viață la București, alături de prințul Ferdinand. Maria consemna în jurnal, ani mai târziu: ”De peste ani, îmi vine să-i întind o mână de ajutor acelei umbre blonde a făpturii mele. Parcă mă gândesc la o soră mai mică a mea, retrasă, foarte timidă şi tare prostuţă, în care nu mă recunosc deloc acum. Slabă, cu părul blond şi prea încreţit, cu ochi albaştri, un copil sincer, stângaci, modest, care căuta în alţii stabilitatea pe care nu o găsea în sine. Naivă, impulsivă, nepregătită să dea piept cu necazuri şi greutăţi, probabil arătam exact cum eram, o prostuţă inocentă, cu mintea plină de iluzii şi visuri.”
Pe parcursul cărții, Maria portretizează societatea Bucureșteană, prietenii săi, nașterea copiilor, dar atinge și subiecte sensibile, cum ar fi momentele în care a fost aproape să-l piardă pe regele Ferdinand din pricina febrei tifoide.
În ultimul volum, Maria dedică un capitol copiilor săi, consemnând: ”Copiii mei erau centrul existenţei mele. Femeile din neamul meu sunt mame pasionate, nu ne putem închipui o lume fără copii. Toată munca noastră, toate eforturile şi ambiţia au un singur scop, să-i creştem potrivit idealurilor noastre, să-i facem fericiţi şi să le pregătim un viitor frumos.” Tot în această ultimă parte aflăm despre tensiunile politice care se adâncesc din ce în ce mai mult, intrarea României în război, dar și alte chestiuni de familie.
”Povestea vieții mele” este prefațată de istoricul Cristian Moșneanu, ce o portretizează încântător pe Regina Maria, analizând, totodată, faptele prezentate în carte, dar și felul în care Maria a ales să le prezinte.
Cartea “Povestea Vieții mele” este disponibilă pe site-ul https://www.librex.ro/, în magazine online și în librăriile din toată țara.