Site-ul Graphs.ro, cel care în fiecare zi furnizează infografice cu datele de la autorități privind pandemia de coronavirus în România, trage un semnal de alarmă în cazul câtorva județe.
Într-o analiză publicată pe site, se arată că este vorba despre 14 județe din țară unde se înregistrează mai mult de 60 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Totodată, este vizat și municipiul București.
Documentul este semnat de Valentin Parvu, PhD – Consultant Statistica și prof. univ. dr. Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj.
Zonele vizate sunt: Arad, Bihor, București, Buzău, Dolj, Ilfov, Hunedoara, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Timiș, Vâlcea, Vaslui și Vrancea.
Autorii arată că măsurile luate de autoritățile locale până acum nu par a fi suficiente pentru a duce la o scădere a numărului de cazuri.
Autoritățile locale trebuie să se mobilizeze și să ia mai multe măsuri, în condițiile în care rata de transmitere a virusului este estimată să crească odată cu începerea școlilor și cu răcirea vremii.
În acest moment, decizia este între adoptarea unui set de măsuri care să limiteze creșterea (cu nemulțumirea operatorilor economici afectați) sau începerea școlii în 14 septembrie doar în online, din cauza creșterii necontrolate a numărului de cazuri până atunci (cu nemulțumirea părinților care trebuie să își țină copiii acasă).
graphs.ro
Astfel, se face o comparație cu situația din Melbourne, Australia, care a reușit să stabilizeze și chiar să amelioreze situația privind pandemia.
Ce măsuri a luat Melbourne
Conform sursei citate, din luna iulie, orașul australian a luat următoarele măsuri:
- Restricții de circulație în oraș între 20:00 pm si 5:00 am (cu excepția motivelor medicale sau profesionale)
- Obligativitatea purtării măștii în afara propriei locuințe
- Deplasarea în afara locuinței la orice oră doar pentru cumpărături, activitate fizică cu maxim incă o persoană, muncă)
Mai jos, puteți vedea județele cu incidența mare în ultimele 14 zile comparate cu Melbourne, Australia:
Autoritățile din Melbourne au înțeles că măsurile trebuie luate din timp si limitată creșterea, după care restricțiile se pot relaxa. Dacă autoritățile de la noi nu se mobilizează, tot la acest tip de măsuri vom ajunge și noi, doar că va fi în toamnă.
graphs.ro
Sursa mai arată că unele județe arată deja semne de scădere a epidemiei, însă după anumite măsuri luate la finele lui iulie.
Tânăra luată cu ambulanța de pe plaja din Eforie a fost confirmată cu coronavirus
Este vorba despre Argeș, Dâmbovița, Brașov, Gorj, Galați, Brăila, Bacău, Mehedinți, Covasna, Caraș Severin.
Totuși, aici încă este ridicată incidența, iar măsurile trebuie să continue sau să fie impuse și altele noi, conform analizei.
Iată județele care se află într-un trend descendent în ultima săptămână:
Totuși, măsurile locale se decid în funcție de densitatea populației, climă sau chiar poluare.
Așa că, în opinia autorilor, este nevoie ca autoritățile locale să acționeze cât mai rapid în județele Arad, Bihor, București, Buzău, Dolj, Ilfov, Hunedoara, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Timiș, Vâlcea, Vaslui și Vrancea.
Asta, înainte de a ajunge la nivelul de măsuri stricte care au fost adoptate în orașul din Australia.
Un român a murit de coronavirus în Grecia. Bilanțul în diaspora ajunge la 124 de morți
Exemple de măsuri
Iată ce exemple de măsuri sunt date:
- Impunerea obligativității măștii purtate corect în toate spațiile închise și deschise aglomerate – cu un proces continuu și susținut de acordare de amenzi pentru nerespectare;
- Limitarea programului teraselor, cluburilor, restaurantelor până la ora 22:00 și impunerea limitei de maxim 4 persoane per masă;
- Interzicerea și amendarea activităților private cu grupuri mai mari de 10 de persoane;
- Testarea tuturor persoanelor cu simptome (chiar ușoare);
- Asigurarea permanenței (non-stop) la multiple linii telefonice la Direcția de Sănătate Publică Județeană cu un scenariu de răspuns cu pași clari, comunicat tuturor instituțiilor de sănătate din județ.
Germania: Turiştii aduc virusul din vacanţă
În fine, semnatarii analizei subliniază:
Creșterea capacității de identificare și testare a câtor mai mulți simptomatici și a câtor mai mulți contacți trebuie să devină obiectiv național. Tehnologii și metode noi de testare ar putea fi investigate și adoptate la nivel local pentru început.
Guvernul nu pare a fi dispus în acest moment să impună măsuri necesare de la nivel central (fie din considerente politice/electorale, fie datorită relațiilor conflictuale cu un parlament ostil, fie datorită complicațiilor legale/constituționale). În acest context, Consiliile Județene și Primăriile nu au altă opțiune acum decât să își asume responsabilitatea pentru decizii dificile.
graphs.ro
Medicul Virgil Musta: O zi de spitalizare a pacienţilor cu COVID le poate salva viaţa
Ultimele cifre ale pandemiei în România
Amintim că, miercuri, au fost anunțate 1.409 de cazuri noi de coronavirus depistate în ultimele 24 de ore.
Astfel, am ajuns la un total de 73.617 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus.
În ultimele 24 de ore, au murit 32 de pacienți cu COVID-19.
În spitalele COVID sunt internate 7.067 de persoane, din care 480 de pacienți sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă.
33.566 pacienți au fost declarați vindecați, ceea ce înseamnă că în ultimele 24 de ore au mai fost vindecate 431 de persoane.