În Sectorul 5 banii publici au fost cheltuiți în mod haotic, ineficient, și au ajuns în buzunarele unor ”băieți deștepți” care au parazitat comunitatea prea mult timp, spune avocatul Cristian Băcanu, candidatul PNL-USR-PLUS la primărie, care își propune să pună punct corupției locale și să dezvolte sectorul împreună cu o echipă de profesioniști cu un ”profil moral impecabil”.
În vârstă de 36 de ani, Cristian Băcanu a absolvit Dreptul la Iași și este de profesie avocat, calitate în care a câștigat în instanță, printre multe alte cauze, și dreptul la viață al unui pacient căruia statul nu îi asigura gratuit tratamentul postoperator în valoare de 5.000 de lei lunar.
Cristian Băcanu a intrat în politică după tentativa PSD de adoptare a OUG nr. 13/2017, ”scârbit” de ceea ce făcea majoritatea guvernamentală de la acea vreme, condusă de Liviu Dragnea.
Între timp, a devenit președintele PNL Sector 5 și secretar de stat în Ministerul Justiției, fiind desemnat recent candidatul dreptei unite la primăria de sector.
”Oamenii trebuie să înțeleagă că banul public a fost efectiv cheltuit foarte prost prin tot felul de scheme dubioase, cu achiziții supraevaluate și că actuala administrație a urmărit în permanență finanțarea oamenilor din cercurile de influență ale PSD”, subliniază Cristian Băcanu într-un interviu acordat Spotmedia.ro.
De ce candidați la primărie și cum v-ați pregătit pentru funcția de primar, în eventualitatea că veți câștiga?
Dincolo de activitatea mea politică, de implicarea totală în reformarea PNL București, cred că profilul meu profesional m-a ajutat sa văd foarte bine administrația din perspectiva cetățeanului. Am activat în avocatura de business și în materia contenciosului administrativ până în noiembrie 2019, iar acolo m-am lovit permanent de incompetența și relele practici ale administrațiilor locale, atât în relația cu firmele, cât și cu cetățenii. În ultimii ani m-am implicat în acțiunile în justiție deschise împotriva administrației Firea.
Începând cu anul 2019 urmez un Executive MPA (Master in Public Administration) la Universitatea Hertie din Berlin, una din cele mai bine cotate instituții de învățământ superior în materie de administrație publică. Este echivalentul unui MBA pentru administrație, un program extrem de interesant de formare a unor manageri publici, unde discutăm și aplicăm într-un cerc foarte restrâns (suntem maxim maximum 20 de cursanți într-un an), politici de administrație publică și bună guvernare alături de profesori de prestigiu din întreaga lume.
Îmi doresc foarte mult să implementez viziunea pe care am dobândit-o, la nivelul Sectorului 5.
În ceeea ce privește echipa pe care încep să o construiesc, am două criterii esențiale: să fie profesioniști cu adevărat pe domeniile în care vor activa și să aibă un profil moral impecabil. Aceleași criterii le-am aplicat și cât am activat în mediul privat, dar și la Ministerul Justiției în calitate de Secretar de Stat.
Cum s-a stabilit candidatura dvs unică din partea PNL, USR și PLUS?
Au fost dezbateri încă din primele luni ale anului cu privire la cel mai bun candidat. La acel moment, eu conduceam filiala de numai 7 luni și părea că sunt oameni cu experiență mai mare în administrația publică locală. Cu toate acestea, cu cât se apropiau alegerile, tot mai mulți dintre colegii din PNL Sector 5 mi-au spus că aș fi cel mai potrivit candidat și cu cele mai mari șanse de a înlătura corupția PSD din administrația locală.
Apoi au început negocierile cu partenerii politici și a fost clar că toți susțin candidatura mea. În final, propunerea de a candida a venit din partea președintelui PNL, Ludovic Orban, iar decizia a fost luată în Biroul Politic Național. (...)
Iar celelalte partide implicate au realizat că interesul cetățeanului este de a scăpa administrația locală de acest flagel al politicii românești numit PSD și de a reclădi Capitala.
Am pornit pe un drum care poate însemna o adevărată schimbare, după foarte mulți de ani de administrație păguboasă pentru oameni și benefică doar pentru camarila roșie.
Ce părere aveți despre activitatea actualului primar, contracandidatul dvs de la PSD, Daniel Florea?
Primarul în funcție este ultimul dintr-o serie de primari PSD care a adus Sectorul în situația în care este în prezent. Disperarea cu care a încercat în ultimele luni să-și spele imaginea celor 4 ani dezastruoși l-a făcut să intre în acțiuni total ilegale și care au pus în pericol chiar viețile oamenilor. Înțeleg că aceste lucruri au fost percepute chiar și de PSD, astfel că nu mi-e clar acum care va fi adevăratul candidat al stângii. Însă oricine va veni, nu va putea sa se debaraseze de cei 4 ani mizerabili pentru Sectorul 5.
Vă aduc aminte că în sectorul 5 banii publici au fost cheltuiți în mod haotic și ineficient, iar ei au ajuns în buzunarele unor „băieți deștepți” care au parazitat comunitatea prea mult timp. Ca să dau câteva exemple, banii au fost sifonați prin GAL (Grupul de Acțiune Locală) „Împreună dezvoltăm Sectorul 5”, prin Centrul Cultural Ștefan Iordache sau prin Economat – toate, modalități de sustragere a banului public.
Oamenii trebuie să înțeleagă că banul public a fost efectiv cheltuit foarte prost prin tot felul de scheme dubioase, cu achiziții supraevaluate și că actuala administrație a urmărit în permanență finanțarea oamenilor din cercurile de influență ale PSD.
Care sunt principalele probleme ale Sectorului 5 și cum intenționați să le rezolvați?
Sectorul 5 este cel mai în urmă clasat sector din București pe multe domenii, de la curățenie, spații verzi, infrastructură rutieră, dezvoltare economică, la locuri de joacă și până la programe sociale performante pentru cei defavorizați.
Vă mai dau un exemplu – avem probleme cu piețele, iar piața de flori a fost închisă. Așa ceva este inadmisibil.
Practic, este loc de îmbunătățire printr-o schimbare de abordare la nivel politic dar și printr-o transparentizare a procedurilor administrative, astfel încât Sectorul 5 să își schimbe destinul.
Am gândit 5 priorități pentru Sectorul 5 (#5pentru5):
1. Curățenie temeinică în tot sectorul - fără propagandă electorală, fără risipa banului public;
2. Spații verzi și locuri de joacă - Sectorul 5 este comunitatea cu cele mai puține spații verzi din întreaga Capitala;
3. Infrastructură rutieră și locuri de parcare;
4. Investiții (inclusiv noi grădinițe și creșe), reabilitarea termică a blocurilor și dezvoltare economică;
5. Debirocratizare, digitalizarea primăriei și modernizare în folosul cetățenilor.
Mă întrebați cum se pot face lucruri:
În opinia mea este vital să economisim resursa financiară, mai exact să oprim hemoragia banului public către „băieții deștepți” și cu economiile astfel create să investim în viitorul și dezvoltarea Sectorului 5.
Totodată, va fi extrem de important să identificăm oportunități de dezvoltare și investiții pentru mediul privat, pentru că eu ca viitor primar îmi propun să fiu un partener al mediului de afaceri.
În același timp, îmi propun să pun punct corupției locale și îi asigur pe oameni și pe investitori că legea va fi respectată, că termenele de autorizare vor fi respectate, că se va putea lucra online, că administrația locală va fi orientată în jurul cetățeanului, care va avea rol central.
Va veni o vreme a respectului față de plătitorii de taxe și impozite.
Totodată, urmăresc să consolidăm un consiliu local pe care să mă pot baza că va oferi cel mai bun feedback din partea cetățenilor.
Am în vedere să dezvolt o relație corectă și permanentă cu asociațiile cu activitate în sector și să atrag noi ONG-uri care nu găseau parteneriat în administratia locală.
Vreau să deschidem primăria pentru cât mai multe inițiative care sa vină din partea cetățeanului.
Cum stați în sondaje acum, cu 6 săptămâni înainte de alegeri?
Evident ca avem mai multe cercetari sociologice, dar cea mai bună măsurătoare va fi în ziua votului. Prefer să nu comentez datele pe care le avem, dar există motive reale de optimism: cred că bucureștenii vor decide că atât Firea, cât și Florea trebuie să plece.
Lansarea candidaturii lui Cristian Băcanu: