Ce se întâmplă dacă mergi vara cu anvelopele de iarnă

Ce se întâmplă dacă mergi vara cu anvelopele de iarnă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

A venit vara și încă observăm pe șosele mulți oameni ale căror mașini au montate tot anvelopele de iarnă. Acest lucru nu este însă deloc bun pentru mașina ta, motiv pentru care în cele ce urmează iți vom explica ce se întâmplă dacă mergi vara cu anvelopele de iarnă.

Știm cu toții că anvelopele de iarnă sunt obligatorii în sezonul rece, dar te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă dacă mergi vara cu anvelopele de iarnă și cât de sigur este acest lucru pentru tine?

Legal, nu ai nicio problemă daca folosești și vara anvelopele de iarna, însă, în realitate, acest lucru nu este indicat.

ADVERTISING

Anvelopele de iarnă și cele de vară conțin compuși diferiți care modifică particularitățile lor. Astfel, anvelopele de vară sunt construite din materiale care se întăresc la temperaturi reci și devin mai moi când este cald. În schimb, la anvelopele de iarnă lucrurile stau diferit.

Profilul anvelopei de vară este diferit și e gândit pentru asfalt uscat și ploaie. De altfel, faptul că blocurile sunt mai apropiate oferă o frânare mult mai bună pe asfalt uscat sau umed.

Cu alte cuvinte, în cazul în care frânezi când plouă cu anvelopele de vară, distanța la care se va opri mașina va fi mai mică decât în cazul în care ai avea montate anvelopele de iarnă.

ADVERTISING

Acest lucru este și cauzat de faptul că, prin felul în care sunt proiectate, anvelopele de vară au șanțuri special gândite pentru evacuarea apei la viteze mari și riscul de acvaplanare scade.

Acum că ai aflat ce se întâmplă dacă mergi vara cu anvelopele de iarnă, iți recomandăm să fii prudent la volan și să respecți regulile de circulație în așa fel încât să ajungi cu bine la destinație.

Când trebuie să schimbi anvelopele în timpul sezonului rece?

Începând cu 2011, legislația din România a fost modificată, iar șoferii sunt obligați ca pe durata sezonului rece să aibă mașinile echipate cu anvelope de iarnă. Legislația prevede că șoferii sunt obligați să aibă mașinile echipate corespunzător când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de perioada a anului.

ADVERTISING

Cei care nu respectă acest lucru sunt pasibili să plătească o amendă. În schimb, chiar dacă legislația nu prevede o dată anume, specialiștii recomandă ca anvelopele de iarna să fie montate atunci când temperatura pe timp de zi scade sub 7 grade Celsius.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇