Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, susţine că sprijinul acordat de România Ucrainei „reprezintă, de fapt, un ajutor dat propriei noastre securităţi”. El reafirmă susţinerea României privind aderarea Ucrainei, dar şi a Republicii Moldova şi a Georgiei la Uniunea Europeană.
„Trebuie să ajutăm Ucraina în acest context, pentru că acest ajutor dat Ucrainei reprezintă, de fapt, un ajutor dat propriei noastre securităţi. Este cât se poate de limpede: ajutând Ucraina, ne întărim propria noastră securitate, chiar şi atunci când acordăm ajutor umanitar Ucrainei contribuim la efortul pe care Ucraina îl face de a stăvili o agresiune şi o invazie ilegale, care sunt contrare dreptului internaţional şi care ne afectează securitatea”, a afirmat Bogdan Aurescu, vineri seară, la Antena 3.
El a fost întrebat cum le răspunde celor care susţin că de 30 de ani relaţiile României cu Ucraina nu au fost unele extraordinare sau care reclamă tratamentul la care a fost supusă comunitatea românească din Ucraina.
Potrivit acestuia, circumstanţele de securitate din regiunea în care se află România „s-au schimbat radical odată cu atacul ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei”.
Ministrul a dat ca exemplu în acest sens masarea de trupe masive ruseşti pe teritoriul Ucrainei, dar şi în Belarus, despre care a spus că „de facto s-a transformat într-un nou district militar al Federaţiei Ruse”.
El a subliniat că este nevoie ca sprijinul pe care România îl acordă ţării vecine să fie „unul puternic”, iar faptul că există un contact direct între refugiaţii din Ucraina şi români este de natură a „schimba mentalităţile” cu privire la relaţia cu Ucraina care „poate” au fost „mai rece, mai cald, în anumite momente”.
Aurescu a reafirmat susţinerea României privind aderarea Ucrainei, Republicii Moldova şi a Georgiei la Uniunea Europeană.
El a arătat că „nivelul de performanţă” al militarilor ucraineni se datorează sprijinului pe care NATO l-a dat Ucrainei de mai mult timp, el arătând că şi România a contribuit la pregătirea forţelor armate ucrainene.