Planeta a primit o bine meritată pauză de la poluare, în timpul pandemiei de coronavirus. Dar iată că aceasta nu a durat mult, iar oamenii au revenit la vechile obiceiuri.
În timpul pandemiei de COVID-19, când milioane de oameni au stat în izolare acasă, traficul rutier a fost redus semnificativ. Astfel, și poluarea aerului în multe orașe din lume a scăzut.
Odată cu relaxarea măsurilor de restricție în mai multe țări, anumite reguli rămân încă obligatorii. Un exemplu în acest sens este obligativitatea purtării măștii sanitare, la care au apelat mai multe țări. Bineînțeles, cine vrea să își ia măsuri de precauție în plus apelează și la mănușile de unică folosință.
S-a redus poluarea aerului, dar revine în forță poluarea apelor
În perioada pandemiei, aerul a fost mult mai curat comparativ cu aceeași perioadă a anilor precedenți. Ăsta este un lucru îmbucurător. Însă acum au de suferit - și mai mult - mările și oceanele.
De ce? Pentru că oamenii își aruncă echipamentele de protecție pe unde apucă, arătând dispreț față de mediul înconjurător.
Mai multe organizații de mediu și-au exprimat îngrijorarea că oceanele, mările, râurile și canalizările încep ”să se sufoce” cu măști de unică folosință, mănuși din latex, sticle goale de gel dezinfectant și alte echipamente de protecție personală care nu sunt reciclabile.
Grupul francez Opération Mer Propre își documentează mereu acțiunile de curățare a apelor și publică imagini pe rețelele sociale. Într-o postare de pe Facebook se vede cum scafandrii scot la suprafață mai multe măști și mănuși:
”Este foarte îngrijorătoare situația declanșată de COVID-19... Acum adunăm aproape numai mănuși de latex”, avertiza organizația într-o altă postare.
Ne putem confrunta cu ”un real dezastru ecologic”
”Este doar începutul și dacă lucrurile nu se vor schimba, ne vom confrunta cu un real dezastru ecologic”.
Această problemă nu se întâlnește numai în Europa, ci și în Statele Unite ale Americii, scrie IFLScience. Mai multe autorități locale americane au raportat că stațiile de pompare a apelor pluviale și canalizările sunt înfundate cu mănuși din latex și măști sanitare. Autoritățile bănuiesc că americanii le-au aruncat în closet...
Deși încă nu există date privind amploarea problemei, Associated Press a luat legătura cu autorități locale din 15 orașe din SUA. Toate au confirmat că au avut mai multe înfundări de canalizare și probleme de drenaj de la începutul pandemiei.
Având în vedere această nouă sursă de poluare, Agenția pentru Protecția Mediului din SUA a făcut apel la cetățeni să arunce aceste deșeuri în locurile speciale și în niciun caz în pubelele de reciclare.
”Recomandăm să nu aruncați șervețele dezinfectante, mănuși, măști sau orice deșeuri medicale în coșurile de reciclare, deoarece acestea ar putea fi contaminate de agenți patogeni și sunt considerate pericol pentru sănătate”, a transmis sursa citată.
Și în București există această problemă
Nu numai Occidentul se confruntă cu cetățeni care nu știu să gestioneze deșeurile medicale, ci și țara noastră. Nu știu cum e în alte orașe, dar în București pentru anumite persoane coșurile de gunoi par să nu existe.
De la 15 mai, în România portul măștii de protecție este obligatoriu în spațiile publice închise.
O simplă plimbare în oraș îți arată măști rătăcite prin tufișuri, pe aleile din parc sau chiar în mijlocul drumului.
În primul rând, nu este igienic să arunci astfel de materiale pe unde apuci. Nu se știe cine a purtat măștile sau mănușile, astfel că, în cazul în care persoana care le-a aruncat este purtător asimptomatic al virusului, există riscul de infectare cu SARS-CoV-2.
”Nimeni nu ar trebui să lase mănuși sau măști folosite pe jos. Echipamentele de protecție contaminate cresc riscul expunerii la COVID-19 și au efecte negative asupra mediului”, a declarat David Biderman. Biderman e director executiv și CEO al Asociației deșeurilor solide din America de Nord (SWANA).
În al doilea rând, nici mănușile și nici măștile nu sunt făcute din materiale biodegradabile. Asta înseamnă că ele sunt dăunătoare pentru mediul înconjurător.
Cum trebuie să procedăm pentru a evita poluarea
Cum putem evita poluarea atunci când vrem să eliminăm aceste deșeuri? Simplu!
Este esențial să nu aruncăm niciun echipament de protecție pe jos. Ar fi indicat ca înainte să pleci de acasă să îți iei la tine o punguță în care să pui eventualele deșeuri, în cazul în care nu vei avea în apropiere un coș de gunoi.
Dacă obișnuiești să mergi cu metroul, urmărește locurile special amenajate unde poți arunca în siguranță masca/ mănușile.
De obicei, acestea sunt amplasate la ieșirea/ intrarea în subteran.
Un alt sfat extrem de important este să nu arunci aceste materiale în pubelele destinate colectării separate a deșeurilor reciclabile.
Acestea ajung în stațiile de sortare, unde sunt separate pe categorii de către lucrători, manual. Astfel, riscul la care sunt expuși este foarte mare, după cum a explicat o firmă de salubritate din Capitală.