Cancerul de sân reprezintă a doua cauză de deces în rândul femeilor, fiind responsabil de rate crescute ale mortalității și morbidității, cu impact semnificativ asupra sănătății populației. Identificarea precoce a cancerului de sân conduce la creșterea ratei de supraviețuire prin începerea tratamentului într-un stadiu timpuriu, crescându-i astfel eficacitatea. Citește în continuare și află care sunt metodele de screening pentru cancerul de sân.
Recomandarea programului de screening
La momentul actual există mai multe opțiuni de evaluare a sânului în vederea screeningului. Recomandarea unei metode particulare depinde de caracteristicile pacientei și de riscul pe care aceasta îl are să dezvolte cancer de sân. De asemenea, se ia în considerare beneficiul pe care screeningul îl poate aduce fiecărei categorii de paciente (de exemplu, în cazul pacientelor care prezintă patologii cu o speranță mică de viață, diagnosticarea și tratarea cancerului de sân poate conduce la scăderea calității vieții fără a prelungi supraviețuirea).
Metode de screening
Investigațiile folosite pentru evaluarea sănătății sânilor sunt mamografia – metoda principală de screening, ecografia, rezonanța magnetică nucleară (RMN-ul la sân) și examinarea fizică (examenul clinic).
Mamografia
Mamografia este o investigație imagistică a sânului și poate detecta tumori de dimensiuni prea mici pentru a fi simțite prin palpare în cadrul autoexaminării sau a examenul clinic. Fiind o expunere la radiații ionizante (raze X) ce pot avea efecte nocive asupra organismului, mamografia este recomandată începând cu vârsta de 40 de ani sau mai devreme în cazul pacientelor cu risc crescut de a dezvolta cancer de sân. Cu toate acestea, nivelul de radiație este unul minor comparativ cu beneficiul adus pacientelor de către investigație. De asemenea, mamografia detectează mai greu tumorile în cazul persoanelor tinere care au un țesut mamar mai dens.
Rezonanța magnetică nucleară
Rezonanța magnetică nucleară reprezintă o investigație imagistică ce folosește un câmp magnetic de intensitate mare pentru a genera imagini detaliate ale structurilor aflate în interiorul organismului. Procedura nu implică expunere la radiații ionizante, fiind lipsită de riscurile asociate acestora.
Felul în care este utilizat RMN-ul la sân depinde de recomandarea medicului, însă se folosește și pentru evaluarea persoanelor care prezintă un risc crescut de a dezvolta cancer de sân. În această categorie intră pacientele cu:
- Modificări genetice ale genelor BRCA1 sau BRCA2;
- Istoric familial de cancer de sân (rude de gradul 1: mamă, fiică, soră);
- Anumite sindroame genetice (de exemplu sindromul Li-Fraumeni sau sindromul Cowden).
Examinarea fizică
Examinarea fizică a sânului constituie unul dintre primii pași ai consultului medical și se efectuează prin palparea sânului și a zonei axilare. Scopul examinării fizice este de a identifica noduli sau alte modificări ale structurii sânului. Examinarea fizică poate fi făcută și la domiciliu direct de pacientă (autoexaminare) prin respectarea pașilor indicați de medic.
În concluzie, screeningul pentru cancerul de sân reprezintă o modalitate eficientă de identificare precoce a acestei patologii crescând probabilitatea de reușită a intervențiilor și tratamentelor. Programează-te și tu la un consult ginecologic și discută cu medicul pentru a afla care este cele mai bune proceduri de prevenție pentru tine!
Surse informative
“Breast Cancer Screening (PDQ®)–Patient Version.” National Cancer Institute, 4 Aug. 2021, www.cancer.gov/types/breast/patient/breast-screening-pdq. Nazario, Brundila.
“Breast Cancer Detection, Screening & Diagnosis: How Doctors Find It.” WebMD, 26 Jan. 2021, www.webmd.com/breast-cancer/breast-cancer-detection.