14 artişti din România, Spania şi Ucraina vor realiza, în această săptămână, picturi murale pe zidurile din Sibiu, în cadrul Festivalului de Artă Stradală (SISAF).
„Începând de astăzi, 10 august, Festivalul de Artă Stradală din Sibiu (SISAF) continuă misiunea de regenerare urbană, începută acum 6 ani. Timp de o săptămână, 14 artişti şi grupuri din România, Spania şi Ucraina iau în primire o serie de ziduri vizibile din oraş, pe care îşi vor aşterne arta pentru comunitate.
Ediţia a VI-a a festivalului aduce, în total, 17 lucrări de artă care vor fi realizate de-a lungul acestei săptămâni de către artiştii aleşi în urma selecţiei de proiecte, care a avut tema #Origins.
Dintre acestea, 12 vor fi murale permanente realizate pe ziduri, 4 sunt lucrări de artă pe asfalt, iar una este o instalaţie interactivă, plasată în Parcul Sub Arini", informează un comunicat de presă al organizatorilor.
Sute de metri pătrați de artă stradală
Conform aceleiaşi surse, în acest an va fi realizată cea mai mare lucrare de artă stradală de până acum la SISAF, de câteva sute de metri pătraţi, care va purta semnătura grupului de artişti Sweet Damage Crew şi va fi pe o clădire situată în Piaţa Aurel Vlaicu.
"Dacă în ultimii ani s-au pictat pereţi de grădiniţe, şcoli generale şi licee, în 2020 va fi realizat un prim mural pe clădirea Facultăţii de Inginerie din cadrul Universităţii 'Lucian Blaga', astfel festivalul reuşeşte să marcheze lucrări pentru beneficiarii tuturor nivelurilor de învăţământ.
Muralul va avea dimensiuni mari şi va fi realizat de artiştii Şatran & Biex. Din aceeaşi categorie de locaţii vor mai fi executate lucrări de impact pe Liceul Teoretic 'Onisifor Ghibu', cu semnătura artistului Popescu şi pe Grădiniţa nr. 22 din cartierul Valea Aurie, realizată de artistul Toybox, ambii fiind participanţi pentru prima dată la festival.
Un zid de la Baza Hipică din cartierul Vasile Aaron va avea parte, de asemenea, de o schimbare majoră, în viziunea artistului T-Marsh din Spania, Aeroportul Internaţional din Sibiu va beneficia de o nouă lucrare realizată de John.S, artist care în 2019 picta în premieră în această locaţie, iar un perete al sediului Urbana va fi îmbrăcat cu arta artistului Lucian Sandu-Milea", mai susţin cei de la SISAF.
Artiştii vor picta şi patru blocuri din cartierele Sibiului.
Pisica Pătrată în Sub Arini
"Muralele nu sunt singurele forme de artă din cadrul Festivalului de Street Art din Sibiu. La această ediţie va fi realizată o nouă instalaţie de artă de către Pisica Pătrată, unul dintre cei mai cunoscuți artişti de acest gen din România.
Timp de câteva zile, acesta poate fi urmărit în Parcul Sub Arini în timp ce realizează pictura unor cuburi, care formează o instalaţie de artă interactivă, ce va fi expusă în perioada următoare", arată comunicatul SISAF.
SISAF continuă şi în acest an campania de educare a participanţilor la trafic prin artă, demarată pentru prima dată la ediţia trecută. Tânărul artist sibian PARA va realiza patru lucrări pe asfalt, în dreptul a tot atâtea treceri de pietoni intens circulate din zone centrale. Lucrările îşi propun să aducă mesaje relevante de conştientizare, dedicate pietonilor.
"Artă pe asfalt", proiecții și Cinema Drive-In
Joi, festivalul continuă la Şcoala Finlandeză cu un workshop de artă susţinut de artistul sibian Alin Trif, special pentru copiii care învaţă aici. Seara, începând cu ora 22,00, o serie de lucrări ale artistului Pisica Pătrată vor fi proiectate pe Turnul Sfatului.
Vineri se organizează workshop-ul "Artă pe asfalt" pentru copiii care vor forma noua generaţie de artişti. Cei mici vor învăţa să realizeze stencil-uri din hârtie cu numele lor şi vor colora cu cretă pe asfalt.
Atelierul de creaţie are loc în aer liber, în Parcul Sub Arini, iar accesul se face pe bază de înscriere gratuită, în limita locurilor disponibile. Seara, de la ora 20,00, este programat un After Party SISAF la care vor participa artiştii, prietenii şi publicul festivalului.
La fel ca în ultimii ani, publicul se poate bucura şi de o nouă proiecţie de film de artă. De această dată, evenimentul a fost adaptat condiţiilor actuale şi se va organiza în regim de Cinema Drive-In în parcarea Zacaria, în locaţia fostului magazin Trident.
Organizatorii SISAF afirmă că la Sibiu se află cel mai mare tur de artă stradală din România. Până la această ediţie, circuitul a ajuns la 84 de lucrări şi peste 8.100 metri pătraţi de culoare.
Sibiu International Street ART Festival este un eveniment organizat de Asociaţia ART Factory Transilvania şi cofinanţat de Primăria Municipiului Sibiu.
Citește și:
Un cimitir al copiilor din secolul 17 a fost descoperit aproape de centrul Sibiului
Evenimente drive-in la Sibiu: mergi la concerte și piese de teatru cu mașina
Afaceri în agricultură: Doi tineri din Sibiu produc îngrăşământ eco din lână de oaie