Cum ții sub control alergia? Soluții care te pot ajuta

Cum ții sub control alergia? Soluții care te pot ajuta

Află ce tipuri de alergeni există, cum se manifestă alergiile și ce poți face pentru tratarea simptomelor acestora.

Ce tipuri de alergeni există?

  • Polenul: este una dintre cele mai frecvente tipuri de alergii, ce se manifestă în special primăvara și vara devreme. Polenul provenit de la plante este inhalat, fiind transportat cu ușurință de către vânt. Plantele cu puternic potențial alergen sunt ambrozia, ierburile înalte și buruienile, plantele cu flori parfumate, dar și unii copaci, precum mesteacănul, platanul sau chiparosul.
  • Praful și mucegaiul: la fel ca polenul, acarienii de praf și sporii mucegaiului pot fi purtați de vânt peste tot, fiind ușor de inhalat. 
  • Unele animale: aceasta este cauzată de proteinele din părul, pielea, urina sau saliva anumitor patrupede, precum câinii sau pisicile. De asemenea, alergia poate fi declanșată de mușcăturile insectelor sau de înțepăturile acestora, precum cea de albină sau viespe.
  • Latexul: o alergie locală, care se manifestă în zona de piele care a avut contact direct cu acest material. Dacă alergia este gravă, se poate manifesta și prin simptome la nivelul căilor respiratorii.
  • Unele alimente: unele produse alimentare provoacă alergii. Organismul nu recunoaște anumite proteine și produce histamine, care inflamează anumite zone ale corpului. Alimente cu potențial alergen sunt laptele, ouăle, arahidele, soia, glutenul, crustaceele etc.
  • Anumite metale: nichelul, cobaltul etc.
  • Medicamente și substanțe chimice: penicilina, aspirina, solvenții, pesticidele, erbicidele etc.
ADVERTISING

Cum se manifestă alergia?

Alergia se manifestă local, în funcție de zona pielii sau organul care a intrat în contact cu alergenul. De obicei, simptomele dispar rapid dacă sursa alergiei este îndepărtată. 

Dacă substanța care a provocat simptomele ajunge în sânge, starea generală de sănătate se poate înrăutăți temporar. Spre exemplu, tensiunea arterială ar putea scădea, iar ritmul cardiac ar putea crește. Nu sunt excluse nici stările de greață sau vărsăturile.

Dacă alergenul a fost inhalat, cele mai comune simptome de la nivelul membranelor mucoase ale tractului respirator sunt cunoscute sub denumirea de rinită alergică și cuprind: nas înfundat și scurgeri nazale, strănut, mâncărimi la nivelul feței și dificultăți în respirație.

ADVERTISING

Situația în care pielea a luat contact direct cu un anumit alergen provoacă, de obicei, dermatită atopică, ce se manifestă prin simptome locale precum mâncărime, iritație, inflamație sau erupții cutanate. În ceea ce privește zona oculară, alergiile pot atrage înroșirea, umflarea sau lăcrimarea ochilor.

Care sunt modalitățile de tratare a alergiei?

În primul rând, trebuie să consulți un medic alergolog și să afli cu precizie care sunt alergenii la care organismul tău reacționează exagerat. După ce ai aflat cauzele, primul pas este să eviți pe cât posibil expunerea la acei factori.

Pentru ameliorarea simptomelor și ținerea sub control a acestora, medicul specialist îți va recomanda un tratament medicamentos. Printre cele mai cunoscute, se remarcă: 

ADVERTISING
  • Antihistaminicele: acestea blochează histaminele eliberate de organism, care au rolul de apărare împotriva agenților străini, și reglează sistemul imunitar prin reducerea reacțiilor imune la factorii alergeni. Astfel de medicamente pot fi achiziționate din farmacii sau online și există diverse forme de administrare. Spre exemplu, poți găsi antihistaminice disponibile pe sensiblu.com sub formă de spray nazal, gel, capsule sau comprimate.
  • Spray-uri nazale corticosteroide: acestea pot fi administrate pentru tratarea rinitei alergice.
  • Picături pentru ochi: pot ameliora simptomele alergiei la nivel ocular.
  • Adrenalina: se utilizează în cazuri grave, când viața este pusă în pericol.
  • Imunomodulatori: pentru dermatita atopică.

Alergiile pot afecta calitatea vieții și o pot pune chiar în pericol. Mergi la un consult de specialitate dacă suspectezi că ești alergic la anumiți factori și urmează recomandările medicului tău.