Legea care impune vaccinarea obligatorie împotriva Covid-19 a tuturor adulților a intrat, marți, în vigoare în Austria, aceasta fiind și prima țară europeană care adoptă măsuri atât de dure. Exemplul va fi urmat în martie de Germania, iar alte țări au impus vaccinarea obligatorie a personalului medical, ca în Franța, sau a persoanelor în vârstă, ca în Grecia şi Italia.
Autoritățile din Austria spun că este nevoie de această lege pentru a evita alte carantinări generale, care afectează puternic economia și viețile oamenilor, dar și pentru a evita blocarea spitalelor, pentru că vaccinarea este în continuare eficientă în combaterea formelor grave ale bolii.
Karoline Edtstadler, ministrul pentru Constituție din Austria, spune că guvernanții „știu foarte bine că este o măsură foarte dură și grea”, însă ”politicienii poartă responsabilitatea de a se asigura că sistemul de sănătate funcționează și că societatea, ca întreg, trăiește normal”. Ea recunoaște că vaccinarea obligatorie „interferează cu drepturile omului”, dar ”în cazul de față această interferență este justificată”.
”Trebuie să ieșim din pandemie și știm că vaccinarea este singura cale pentru a ne întoarce la o viață normală”, spune Edtstadler, citată de BBC.
Legea care a intrat în vigoare la 1 februarie este valabilă până în ianuarie 2024, dar se poate renunța la ea și mai devreme, dacă situația sanitară permite.
Autoritățile vor începe să verifice dacă oamenii sunt vaccinați abia de la jumătatea lui martie, pentru a le permite tuturor celor care nu s-au vaccinat să o facă între timp. Apoi, urmează amenzile, de la 600 la 3.600 de euro, dar și acestea pot fi anulate ulterior, dacă persoana se vaccinează.
Sunt scutiți doar cei care nu se pot vaccina din motive medicale sau femeile însărcinate, deși vaccinarea este recomandată și în sarcină, iar cine dorește poate face vaccinul.
Până acum, 72% dintre austrieci s-au vaccinat împotriva Covid-19, însă restul se lasă convinși foarte greu, astfel că autoritățile au fost nevoite să vină cu această lege specială, în premieră europeană, dar spun că o fac pentru a salva vieți.
”S-a demonstrat că vaccinarea împiedică evoluțiile grave ale bolii și reduce în mod semnificativ internările la ATI. Deci, dacă vreți să reduceți riscul de a face o formă gravă a bolii, pentru voi și pentru cei dragi, mergeți și faceți vaccinul”, spune dr. Klaus Markstaller, șeful departamentului de Anestezie și Terapie Intensivă de la Universitatea de Medicină din Viena.