Ce previziuni au specialiștii Luxoft pentru industria de software development?

Ce previziuni au specialiștii Luxoft pentru industria de software development?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Nu a fost nevoie de mult timp până când marile companii să ajungă la concluzia că investițiile în zona de IT reprezintă pasul cel mai important spre viitor. Odată cu dezvoltarea noilor tehnologii, digitalizarea a devenit o necesitate pentru toate industriile, accentuată din ultimii ani de contextul pandemic. Tendința de adaptare tehnologică se va menține și în 2022 și va fi urmată de nevoia de automatizare. 

„Este uimitoare evoluția IT-ului din ultima perioadă. Putem compara momentul în care industria IT abia începea să se dezvolte cu prezentul, iar rezultatele sunt de-a dreptul copleșitoare. Domeniul IT vine cu soluții clare în rezolvarea oricărui tip de problemă, fiind unul din cele mai stabile domenii. Ne dorim să maximizăm beneficiile acestei zone și să ne axăm pe soluții end-to-end cu care să venim în întâmpinarea clienților”, a declarat Bogdan Pelinescu, Managing Director Luxoft Western and Central Europe.

ADVERTISING

Specialiștii Luxoft au identificat o serie de tendințe globale în materie de software, pe care le putem observa și în România. 

Adopția soluțiilor sau a platformelor AI 

Pentru mult timp integrarea pe scară largă a soluțiilor de inteligență artificială a fost privită cu reticență și, uneori, cu teamă ca locurile de muncă tradiționale să nu fie automatizate. Totuși, ultimii ani ne-au arătat că tehnologia ne eficientizează și ne scurtează timpul de muncă, iar industriile cu risc pentru angajați pot fi ajutate prin integrarea AI. În inginerie, AI-ul vine în sprijinul procesului de mentenanță, pentru previzionarea momentelor în care piesele sau utilajele au nevoie să fie reparate sau înlocuite, soluțiile AI jucând un rol important în acest domeniu. 

ADVERTISING

Specialiștii Luxoft estimează faptul că în următorii cinci ani, mașinile, în special cele electrice, vor putea fi privite ca „software pe roți”. În momentul de față, industria mașinilor electrice este la început, însă marii producători auto deja își adaugă, fie direct, fie prin subsidiare, această componentă de dezvoltare de software.

ML (Machine Learning) 

Concomitent cu creșterea interesului pentru AI, industria de machine learning a urcat în topul tendințelor globale. Putem privi Machine Learning-ul drept un subset al AI, bazat pe sisteme care pot învăța în funcție de datele pe care le procesează. Este folosit cu precădere în domeniul financiar, unde există procese de analiză a variațiilor ce se repetă. 

ADVERTISING

Atât industia auto, cât și cea financiar-bancară reprezintă două dintre cele mai importante domenii pe care Luxoft le accelerează prin inovație și pentru care au deschise poziții permanent remote și în România.  

Edge Computing/IoT 

Edge Computing vizează stocarea și prelucrarea datelor în ceea ce privește locația mașinii, concentrându-se pe dispozitive care sunt atașate la “IoT things“. 

Autonomous Driving este un exemplu perfect pentru Edge Computing. Se poate oberva cum tehnologia din industria auto a evoluat semnificativ. Acum, autorurisemele au capacitatea de a percepe împrejurimile și de a se deplasa cu puțin sau, în unele cazuri, fără suport uman. Toate acestea au fost realizate printr-o gamă largă de senzori și camere, folosite pentru a limita accidentele și poluarea. 

Cloud 

Cloud computing este din ce în ce mai populară, deoarece prevede închirierea componentelor IT, în loc de achiziționare, fiind mult mai rentabilă închirierea unei baze de date, software, în loc de achiziționarea ei.

Mobile 

Această tehnologie este utilizată pentru transmiterea de voce și de date, prin intermediul altor dispozitive portabile, cu ajutorul unei conexiuni wireless. Mobile Computing este accesibil în toate device-urile, ca de exemplu telefoane, laptopuri, ceasuri smart și multe altele. Spre exemplu, laptopurile sunt folosite ca instrumente în garajele de service pentru diagnosticare și testare.  

Automation 

Automatizarea este folosită pentru a controla și monitoriza producția și livrarea diferitelor bunuri și servicii. Automatizarea evoluează rapid, iar în domeniul tehnologiei impactul acesteia este în ascensiune în software/hardware.

Automatizarea este importantă pentru a satisface nevoia din ce în ce mai mare de securitate, căutându-se extinderea cadrului de automatizare prin interacțiuni cu diverse medii, precum Vmware și Google Cloud Platform.