Vântul foarte puternic face pagube în Moldova, dar și în stațiunile montane.
În Moldova, vântul a adus numeroase resturi pe șoselele – elemente rutiere, crrengi rupte, bucăți de acoperiș, iar drumarii din Iași intervin sâmbătă pentru eliminarea acestora. Cele mai mari probleme sunt în județele Iași și Botoșani, anunță CNAIR.
„S-au înregistrat daune îndeosebi la nivelul semnalizării rutiere (DN 29, DN 29B, DN 29D) al altor elemente ce țin de siguranță circulației (balize semnalizare, parapet lestabil – DN28, Valea Lupului, județul Iași). De asemenea, pe corpul drumului au ajuns transportate de vânt resturi arboricole și chiar porțiuni de acoperiș (DN 29D, extravilan Ștefănești, jud. Botoșani) sau stâlpi de susținere a rețelelor de utilități (DN 29, extravilan Ungureni, jud. Botoșani)”, anunță CNAIR.
Până sâmbătă seara, Moldova se află sub atenționare Cod galben de intensificări susținute ale vântului. Meteorologii spun că se vor înregistra rafale de 55-65 km/h, iar pe arii restrânse de 75-80 km/h.
Și stațiunile montane sunt afectate
Vântul puternic, care în noaptea de vineri spre sâmbătă a suflat cu viteze de 145-150 de kilometri pe oră, a provocat pagube și la telegondola Carp, care urcă de la Cota 1400 la Cota 2000 din Masivul Bucegi.
Sâmbătă, domeniul schiabil al staţiunii Sinaia este închis din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.
La Cota 2000 rafalele de vânt au provocat pagube materiale: cablul instalaţiei teleschi Valea Soarelui a căzut de pe doi piloni şi câteva panouri de protecţie ale staţiei Telegondola Carp au fost smulse, transmite, sâmbătă, Primăria Sinaia.
Aceasta precizează că se lucrează pentru a repune in funcţiune instalaţiile.
"Vă rugăm să nu vă aventuraţi, nici măcar pe schi de tură! Vântul suflă cu putere, este transport de zăpadă şi vizibilitatea foarte scăzută", au transmis turiştilor administratorii acestui domeniu, printr-un mesaj pe Facebook.
Gondola Sinaia, care urcă din staţiune până la Cota 1400 din Bucegi a pornit cu întârziere, sâmbătă, după ce la Cota 1400 a fost pană de curent din cauza furtunii. Astfel, instalaţia a fost pusă în funcţiune la ora la 10:10 şi funcţionează până la 17:00.
La Cota 1000 sunt -4 grade, cer senin şi vânt moderat.