Ce trebuie să faci dacă crezi că ai Covid - algoritmul oficial și sfaturi de la ministrul Sănătății. Semne specifice pentru Omicron

Ce trebuie să faci dacă crezi că ai Covid - algoritmul oficial și sfaturi de la ministrul Sănătății. Semne specifice pentru Omicron
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

”Algoritmul de parcurs al pacientului cu simptomatologie specifică de Covid-19” a fost publicat duminică, în Monitorul Oficial. Documentul arată ce trebuie să facă cineva care crede că are această boală, dar și criteriile de internare și externare pentru un pacient Covid.

Conform algoritmului, mai întâi trebuie sunat la medicul de familie, iar următorul pas este realizarea testării, care se poate face în mai multe locuri, printre care medic de familie, laborator, farmacie, camera de gardă a unui spital. 

ADVERTISING

În document se precizează și ce trebuie făcut în cazul unui test pozitiv, al unui test negativ, dar şi în cazul unei simptomtologii grave sau critice. Sunt menţionate și criteriile de internare pentru pacienţii cu Covid-19, precum şi criteriile de externare şi vindecare.

Sfaturi de la ministrul Sănătății

Despre ce trebuie să facă o persoană care crede că are Covid a vorbit, duminică seara, și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„În primul rând, trebuie să ajungă să aibă testul pozitiv. De foarte multe ori nu avea testul pozitiv. Și atunci primul pas este la medicul de familie unde poate să facă acest test. Înainte, nu putea, pentru că nu era finanțată această activitate. Nu era plătit testul la medicul de familie. Dacă medicul de familie îl plătea din banii lui, bine, dacă nu… Nu era normal să se întâmple așa.

ADVERTISING

Deci primul pas este testarea la medicul de familie. Medicul de familie evaluează pacientul și, în funcție de vârstă, de comorbidități, de starea clinică a pacientului îl îndrumă la domiciliu, unde îl monitorizează telefonic zilnic, iar dacă starea lui se schimbă sau persoana care se prezintă la medicul de familie are comorbidități care ar putea să pună probleme sau are o formă medie de boală, atunci este îndrumat la acel centru de evaluare. Avem aproape 200 de astfel de centre care devin operaționale”, a mai spus Rafila, la Antena3.

ADVERTISING

Ministrul Sănătății i-a sfătuit pe români și să aibă o mică trusă de urgență acasă care să conțină un pulsoximetru și un termometru.

Alexandru Rafila a explicat și care sunt simptomele specifice tulpinii Omicron, care se așteaptă să devină dominantă și în România în următoarele două săptămâni.

„Este o transmitere sporadică în acest moment a variantei Omicron, însă e foarte probabil ca în perioada următoare, adică în următoarele 1 - 2 săptămâni, să devină o transmitere comunitară susținută a variantei Omicron”, a avertizat ministrul Sănătății.

În ce privește simptomele specifice, Rafila arată că există studii care demonstrează, de exemplu, că două dintre semnele oarecum tipice pentru Omicron sunt durerea de gât oarecum modificată, o durere mai puțin intensă, mai degrabă ca un soi de mâncărime și transpirații abundente în timpul nopții.

Și alte simptome trebuie luate în seamă, potrivit ministrului. Este vorba de astenie, dureri, musculare, mialgii, febra și câteodată un sindrom digestiv, un sindrom diareic.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇