Top 5 metode de investigare a bolilor cardiace

Foto: pexels

Termenul de boli cardiace se referă la acele afecțiuni care au legătură cu inima. Printre acestea: insuficiența cardiacă, angina, aritmia, cardiopatia ischemică și așa mai departe. Dacă medicul suspectează o anumită afecțiune cardiacă sau cardiovasculară, poate folosi numeroase metode de investigare și diagnosticare cum ar fi cele imagistice sau de laborator pentru a evidenția cauza exactă.

Bolile cardiace pot apărea din mai multe motive cum ar fi:

  •  leziuni la nivelul inimii;
  •  probleme asociate cu vasele sanguine care alimentează inima;
  •  nivelul mic de oxigen și nutrienți;
  •  probleme asociate cu ritmul cardiac.
ADVERTISING

Chiar dacă există și cauze care nu pot fi evitate cum ar fi cele genetice, prezența altor afecțiuni și stilul de viață nesănătos pot duce și ele la apariția acestor probleme cardiace. Printre acestea hipertensiunea arterială, diabetul, fumatul, nivelul ridicat de colesterol și așa mai departe.

Deoarece metoda de diagnostic și tratamentul depind de tipul afecțiunii cardiace, de-a lungul timpului au apărut tot mai multe metode de investigare și diagnostic pentru a depista cât mai corect orice afecțiune cardiacă posibilă.

5 metode de investigare a bolilor cardiace

Pe lângă consultația generală și anamneză, procedură prin care se află despre istoricul medical personal și familial, medicul mai poate apela și la alte metode de investigare a bolilor cardiace:

ADVERTISING

Analizele de sânge

Aceste teste de laborator sunt folosite pentru a detecta factorii care pot duce la apariția bolilor cardiovasculare−cum ar fi colesterolul și trigliceridele−,dar și markeri proteici specifici pentru detectarea inflamațiilor. Mai mult decât atât, aceste teste de laborator pot arăta și dacă a exista recent un infarct, fiindcă în timpul infarctului celulele mușchiului cardiac mor, eliberand anumite proteine în circulația sanguină. Analizele de sânge pot măsura nivelul acestor proteine și, în baza rezultatelor, pot indica dacă un infarct de miocard s-a produs recent sau nu.

Electrocardiograma sau EKG

Acest test este unul simplu și nedureros și este folosit pentru a înregistra activitatea electrică a inimii. Prin efectuarea acestui test se pot observa atât viteza ritmului cardiac dar și puterea semnalelor electrice de la nivelul inimii. Mai mult decât atât, EKG-ul poate ajuta și la detectarea infarctului, a anginei, a aritmiei și a multor altor posibile afecțiuni.

ADVERTISING

Coronarografie sau angiografie coronariană

Coronarografia video este un test invaziv folosit pentru a detecta posibile blocaje sau îngustări ale arterelor coronare. Procedura utilizează substanță de contrast și raze X pentru a monitoriza circulația sângelui către inimă. Medicul poate recomanda această metodă investigativă dacă suspectează un risc mare de infarct sau dacă există indicații de stenoze sau dureri atipice în zona pieptului.

Imagistica prin rezonanță magnetică sau RMN

Acest test imagistic folosește un camp magnetic puternic, unde radio și computer pentru a produce imagini detaliate ale structurilor din corp. În cazul inimii, acesta îi va evidenția structura și felul în care aceasta funcționează, iar medicul va putea decide pașii următori în urma rezultatelor obținute. În anumite cazuri, se poate injecta și substanță de contrast pentru a pune mai bine în evidență arterele coronare și anumite părți ale inimii.

Ecocardiografia sau ecografia cardiacă

Ecocardiografia, care utilizează ultrasunete pentru a reda în timp real imagini ale inimii, este un test folosit destul de des pentru a evidenția eventuale probleme cardiace. Acest test poate fi extern, transductorul care emite ultrasunetele fiind pozitionat pe pieptul pacientului, sau intern, acesta fiind introdus până la nivelul esofagului. Pentru că nu folosește radiații și nu este invazivă, ecocardiografia este folosită foarte des în diagnosticarea posibilelor afecțiuni cardiace.

Toate aceste metode de investigare și multe altele pot fi realizate dacă medicul specialist este de părere ca ar putea exista anumite riscuri sau afecțiuni cardiace.