Creștere de cazuri de ciupercă neagră la români care au trecut prin Covid. Infecția este foarte gravă, cu mortalitate mare

Creștere de cazuri de ciupercă neagră la români care au trecut prin Covid. Infecția este foarte gravă, cu mortalitate mare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O nouă afecțiune post-Covid este din ce în ce mai întâlnită în România. La Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București au fost identificate șase cazuri de mucormicoză (ciupercă neagră) în condițiile în care în ultimii 15 ani au fost doar 4 cazuri în total.

„În spital, am avut, în 15 ani, doar patru cazuri de mucormicoză și suntem un centru cu adresabilitate mare. Acum, am avut șase cazuri într-o singură lună. Deci, clar, numărul acestora a crescut simțitor și ne așteptăm în continuare să mai identificăm astfel de cazuri de mucormicoză.

ADVERTISING

Mare parte dintre aceștia erau pacienți diabetici, dar am avut și pacienți non-diabetici, care avuseseră tratamente cu doze mari de glucocorticoizi”, a declarat în exclusivitate pentru RoHealth Review și Sănătatea TV conf. univ dr. Răzvan Hainăroșie, director medical al Institutului de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă” din București.

Cazuri de ciupercă neagră (mucormicoză) la pacienți post COVID-19 în România!„În spital, am avut, în 15 ani, doar...

Publicată de RO Vaccinare pe Joi, 16 decembrie 2021

Mucormicoza este o infecție foarte rară și gravă, cauzată de expunerea la o ciupercă ce se găsește de obicei în pământ, în plante, bălegar, fructe sau legume putrezite. Această ciupercă nu este dăunătoare pentru majoritatea oamenilor, dar poate provoca infecții grave în rândul celor cu sistem imunitar slăbit.

ADVERTISING

„Pacientul va inspira sporii respectivi, care se grefează ori la nivelul mucoasei nazale, ori, mai grav, la nivelul mucosei pulomonare, unde se dezvoltă si determină exacerbarea acestei infecții”, a explicat conf. univ dr. Răzvan Hainăroșie.

Se pare că această ciupercă afectează sinusurile, creierul și plămânii .

„În general, poarta de intrare a acestor spori este aeriană. Din acest motiv, de cele mai multe ori, pacienții dezvoltă mucormicoză la nivel rinosinuzal, care, ulterior, migrează către oribită și către baza de craniu”, a afirmat conf. univ dr. Răzvan Hainăroșie.

ADVERTISING

Potrivit medicilor, singurul ”simptom” al acestei infecții cu risc ridicat de mortalitate este culoarea neagră a mucoaselor.

„Mucormicoza este foarte gravă. Practic, acești fungi trombozează și invadează țesuturile pe care le infectează. În momentul în care debridăm țesuturile cu mucormicoză, ele nu vor sângera, pentru că vasele sunt deja trombozate de infecția fungică. Tot țesutul infectat este un țesut mort, care trebuie îndepărtat. Este gravă pentru că mortalitatea este mare”, avertizază Conf. univ dr. Răzvan Hainăroșie.

Mucormicoza rinosinuzală are o mortalitate de 36-40 la sută, în timp ce, în cazul mucormicozei pulmonare, mortalitatea variază între 75 și 100%. De aceea identificarea precoce a mucormicozei este extrem de importantă.

O.D


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇