Legea Salarizării ajunge la scandență. La anul, în sănătate creșterile vor costa bugetul 819 milioane de lei

Legea Salarizării ajunge la scandență. La anul, în sănătate creșterile vor costa bugetul 819 milioane de lei
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Federaţia Sanitas solicită acordarea salariilor de bază la nivelul celor prevăzute de lege pentru anul 2022 pentru toate categoriile de personal din sistemul sanitar şi a sporului pentru condiţii de muncă, arătând că 85.000 de salariaţi ar trebui să beneficieze de creşteri salariale anul viitor.

Conform calculelor făcute de sindicalişti, cheltuiala efectivă va fi în sumă de 68,3 milioane lei/lună şi 819,3 milioane lei/an.

Federaţia Sanitas arată, în solicitarea sa, că salariaţii din sistemul sanitar şi din cel de asistenţă socială "se află de aproape 2 ani sub presiunea uriaşă a obligaţiei de a limita efectele pandemiei cauzate de virusul Sars-CoV-2, fiind aproape concentraţi la locul de muncă, efectuând nenumărate ore suplimentare neplătite, aflându-se în imposibilitatea de a beneficia de zilele de concediu de odihnă".  

ADVERTISING

Astfel, sindicaliştii solicită ca la elaborarea bugetului de stat pentru 2022 să fie luat în considerare impactul bugetar determinat de acordarea următoarelor drepturi salariale prevăzute şi reglementate de Legea nr.153/2017: acordarea salariilor de bază la nivelul celor prevăzute de lege pentru anul 2022 pentru toate categoriile de personal din sistemul sanitar; acordarea sporului pentru condiţii de muncă potrivit prevederilor din H.G. nr.153/2018, pentru toate categoriile de personal, respectiv procentual din salariul de bază aflat în plată.  

ADVERTISING

Amintim că în 2018 când a fost aplicată Legea Salarizării, modificată de Olguța Vasilescu, doar pentru medici și asistenții medicali s-a făcut majorarea direct la nivelul din 2022. Pentru restul personalului medical, creșterile au fost etapizate.

Astfel, își așteaptă acum creșterile infirmiere, brancardieri, îngrijitoare, personal TESA, muncitori, biologi, psihologi, asistenţi sociali, farmacişti, angajaţi în spitale publice, servicii de ambulanţă sau direcţii de sănătate publică.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇