Autism Voice pregătește primul Centru Multifuncțional de Recuperere și Cercetare în Autism din România

Autism Voice pregătește primul Centru Multifuncțional de Recuperere și Cercetare în Autism din România

Organizația nonguvernamentală Autism Voice își propune să deschidă, în 2022, Institutul Autism Voice – primul Centru Multifuncțional de Recuperare și Cercetare in Autism. Acesta este un proiect unic în România ce va oferi atât programe complexe de intervenție terapeutică dedicate copiilor și tinerilor diagnosticați cu autism, cât și cercetare în domeniu. 

Autism Voice, care, de peste 13 ani le oferă o voce copiilor și tinerilor cu tulburări de spectru autist, a realizat, în luna octombrie, un experiment, ce a avut loc în centrul comercial Sun Plaza, din București. Asociația a invitat o serie de persoane publice și vizitatori ai mallului într-o încăpere care le-a permis acestora să fie martori la un episod de frustrare al unui copil cu tulburări de spectru autist (TSA), ce se află în îngrijirea terapeuților Autism Voice. 

ADVERTISING

“Credem că este timpul să nu mai ignorăm partea dificilă și stigmatizată a autismului, ci să generăm cunoaștere, înțelegere și soluții. Orice părinte știe cât de grele sunt momentele de plâns ale copilului său, cât de insuportabil este să nu-l poată ajuta când se simte rău sau când este bolnav. Părinții copiilor cu autism trăiesc astfel de experiențe în fiecare zi. Lipsa statisticilor din România este adesea o piedică enormă în accesarea resurselor financiare necesare. Împreună, putem să construim mai mult pentru societatea noastră și putem să avem grijă de copiii noștri, indiferent de dificultățile pe care le au pe termen lung”, declară Anca Dumitrescu, Președinte Autism Voice. 

ADVERTISING

Nevoia de baze științifice, instrumente de lucru, programe inovatoare și monitorizare a datelor actuale raportate la situația persoanelor cu autism din țara noastră este una stringentă, precum și acoperirea nevoilor de terapie ale acestora. România nu are, în acest moment, armele necesare pentru a se lupta cu tulburările de spectru autist. 

Conform estimărilor, 1 din 54 de copii suferă de o astfel de afecțiune. Foarte mulți dintre aceștia nu beneficiază de ajutor, confruntându-se cu o serie întreagă de piedici, de la stigmatul social asociat, la numărul mic de terapeuți acreditați si costurile ridicate ale terapiei, ce variază între 3.000 și 7.000 Lei pe lună. 

ADVERTISING

Autism Voice demarează o campanie națională în rândul persoanelor fizice și a companiilor, pentru a strânge suma de 270.000 de Euro, necesară înființării institutului. 

Institutul Autism Voice va ocupa o suprafață de peste 1,000 de metri pătrați în București, va include atât zone dedicate cercetării și dezvoltării programelor de terapie (ABA, psihoterapie, logopedie, kinetoterapie), cât și săli de lucru, în care vor avea loc ședințe de terapie, de integrare școlară, formare profesională, evaluare, consiliere, toate necesare copiilor, tinerilor sau adulților afectați. 

Pentru a susține Institutul Autism Voice, companiile pot sponsoriza cu 20% din impozit, iar persoanele fizice pot dona 2 Euro prin SMS, trimițând textul VOCE, la numărul 8844. Cei interesați pot obține multe detalii, accesând site-ul asociatiei la https://autismvoice.ro/institutul/.

La experimentul din cadrul centrului comercial au luat parte Feli Donose, Adrian Nartea, Șerban Copoț, Costel Bojog, Dan Cruceru, Andrei Leonte, Andi Vasluianu, Dana Săvuică și Nicolai Tand.  

Despre Autism Voice 

Asociația Autism Voice, fondată în 2008, este prima asociație specializată în recuperarea copiilor cu autism, care a introdus în România posibilitatea formării specializate ABA a terapeuților. De peste 13 ani, Autism Voice oferă programe complexe de recuperare a copiilor cu autism, în centre sau la domiciliu, iar 87% dintre copiii aflați în recuperare sunt incluși în programe sociale și școlare. Asociația dispune de două centre de terapie, unde 400 de copii cu tulburări beneficiază anual de servicii de recuperare și ajutor specializat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇