Arheologii sibieni au descoperit un cimitir de secol 17 la doar câteva minute de Piața Mare, într-o săpătură pe o suprafață de peste 8.000 de metri pătrați pe malul stâng al Cibinului.
Printre obiectele descoperite de oamenii de știință pe locul fostei fabrici Independența se numără și rămășițe ale unei turnătorii de secol 19, dar și câteva piese ceramice care se datează încă din secolul 14, relatează publicația locală Turnul Sfatului.
Săpăturile au pornit după un studiu istoric prin care s-a demonstrat existența în zonă a unor grădini, case și anexe de factură rurală, încă de la sfârșitul secolului al 17-lea și mai ales din a doua jumătate secolului al 18-lea.
Morminte de copii, după o molimă
Mormintele descoperite ar fi de inhumație de perioadă medieval târzie/pre-modernă, „o apariție inedită în peisajul arheologic al zonei”, spun arheologii, care mai menționează că majoritatea mormintelor sunt de copii.
„E posibil să se fi întâmplat un eveniment neprevăzut, posibil o molimă, ce a dus la decesul într-un timp foarte scurt al respectivilor defuncți”, spun specialiștii pentru publicația citată.
În morminte, cercetătorii au descoperit câteva monede, cea mai veche fiind din 1577.
O.D.
Citește și:
S-au descoperit probabil primele reprezentări ale oamenilor. Dar la ce serveau acestea?