Cîțu cere omologarea rapidă a testelor de salivă: ANM să lase tergiversările şi prostiile. Cîmpeanu estimează că va fi nevoie de 70 de milioane de teste, în şcoli

Cîțu cere omologarea rapidă a testelor de salivă: ANM să lase tergiversările şi prostiile. Cîmpeanu estimează că va fi nevoie de 70 de milioane de teste, în şcoli
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele PNL, premierul Florin Cîţu, a solicitat luni Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale să se grăbească şi să vină cu omologarea testelor de salivă.

„Cred că au început procedurile. În acelaşi timp, cei de la ANM (Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale – n.red.) trebuie să se grăbească şi să vină cu omologare, să permită aceste teste.

Până la urmă, noi le achiziţionăm, dar în continuare văd că lucrurile sunt tergiversate acolo şi le cer celor de la ANM să lase tergiversările şi prostiile şi să vină mai repede cu decizia”, a declarat Florin Cîţu, la finalul BEx al PNL, întrebat care este stadiul achiziţiei testelor de salivă necesare pentru şcoli.

ADVERTISING

70 de milioane de teste de salivă

Ministrul Educației spune că testele vor fi cumpărate în câteva zile: „Este vorba despre o achiziție de nivel foarte mare. Au rămas, din cele 14 săptămâni de școală din primul semestru, 11 săptămâni și 3,2 milioane de beneficiari. Înmulțit cu 2 înseamnă 6,4 milioane de beneficiari de teste non-invazive necesare săptămânal. Prin înmulțire cu 11, vorbim despre 70 de milioane de teste de salivă”.

Autoritatea Națională a Medicamentului urmează să stabilească cerințele minime de performanță, iar testele nu vor fi omologate, ci autorizate pe baza identificării acestor cerințe minime de performanță și a cerințelor de reglementare.

ADVERTISING

Cîmpeanu: Avalanșa asta de cereri de testare a copiilor ridică semne de întrebare

Întrebat dacă în această perioadă se mai fac teste în școli, ministrul a răspuns că Ministerul Sănătății a suplimentat la finalul săptămânii trecute cu 280.000 numărul de teste antigen aflate la dispoziția școlilor, care se adaugă celor minim 5.000 de teste existente în fiecare județ.

„Aceste teste sunt în continuare la dispoziția școlilor. Vor putea fi folosite nu numai în cazul apariției unor persoane simptomatice, ci vor putea fi folosite și pentru testarea acelor elevi care vor să revină în cea de-a opta zi la școală pe baza prezentării unui test negativ.

ADVERTISING

Acolo unde există cabinete medicale școlare, există și teste.

Am transmis școlilor să facă această testare la solicitarea acelor elevi care vor să revină în ziua a opta la școală. Acolo unde nu există cabinete medicale școlare, am cerut să se adreseze direcțiilor de sănătate publică.

Aș vrea să fac o precizare importantă: această posibilitate de revenire în cea de-a opta zi la școală cu condiția prezentării unui test PCR sau antigen negativ a existat din data de 13 septembrie.

Vreme de trei săptămâni în toată România nu am înregistrat nicio situație în care să se solicite efectuarea acestor texte. Nici măcar una, ca să înțelegem bine amploarea solicitării”, a afirmat Cîmpeanu, citat de Mediafax.

Ministrul a precizat că această posibilitate nu înseamnă că este interzisă dorința unui părinte de a testa copilul mai rapid pentru a se putea prezenta la școală în ziua a opta: „În trei săptămâni nu a fost niciun elev și niciun părinte care să dorească acest lucru. Așa că dintr-odată această avalanșă de cereri ridică semne de întrebare”.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇