Epidemia de COVID-19 a reizbuncit cu putere în mai multe locuri din lume în care autoritățile reușiseră să reducă numărul de îmbolnăviri la aproape zero. Motivul este peste tot cam același: reluarea traficului internațional și relaxarea măsurilor de distanțare socială.
Spre exemplu, la Hong Kong (regiune autonomă din China), autoritățile au luat încă din prima parte a epidemiei măsuri importante: carantinarea suspecților de COVID 19, impunerea izolării sociale in public pentru toată populația, distribuirea de mesaje care încurajau spălatul pe mâinie etc.
Au reușit să stăvilească astfel primul val de îmbolnăviri. Apoi, în martie, au luat din nou măsuri importante, pe măsură ce locuitorii din Hong Kong plecați prin lume se întorceau acasă și aduceau virusul cu ei, potrivit CNN.
Au interzis sosirea la Hong Kong a celor care nu locuiesc în regiune. Au impus obligația carantinării rezidentilor, la sosire. Au avut programe ample de testare și au închis barurile și sălile de sport.
Și astfel au scăzut mult numărul de îmbolnăviri. În unele zile nu s-a mai raportat nicio infectare. Al doilea val fusese oprit.
Și, cu toate acestea, pe 6 iulie au fost din nou 123 de cazuri confirmate. A început al treilea val.
S-au închis din nou sălile de sport. S-a redus de la 50 la 4 numărul de persoane care pot forma un grup în public. S-a introdus purtarea obligatorie a măștii (chiar dacă mulți deja o purtau din proprie inițiativă).
Și cu toate astea boala s-a întins iar. Autoritățile îi sfătuiesc pe oameni să rămână în izolare cât mai mult timp posibil și să nu iasă din case fără un motiv serios.
Australia: Statul Victoria, înapoi în izolare. Dar numărul de îmbolnăviri tot crește
Și Australia a încercat din greu să țină sub control răspândirea virusului. Mai întâi, a interzis treptat sosirea posibililor purtători ai SARS-CoV-2. Pe 1 februarie, spre exemplu, granițele s-au închis pentru cei care soseau din China.
Apoi, de la începutul lui martie, a început să refuze călătorii care soseau din Iran, Coreea de Sud și Italia.
Și în cele din urmă, pe 19 martie, a interzis venirea în țară a tuturor celor care nu aveau cetățenie australiană sau măcar drept de rezidență.
Apoi a interzis toate adunările publice și deplasările neesențiale, spre finalul lunii martie. Și părea că epidemia e sub control.
Pe la începutul lunii mai, premierul Scott Morrison anunța că în țară se înregistraseră 7.000 de cazuri de COVID 19 și 97 de pacienți muriseră din cauza bolii.
Era momentul pentru repornirea economiei. S-au relaxat restricțiile.
Dar pe 6 iulie a izbucnit un nou focar de COVID-19 în Melbourne. Autoritățile au impus, din nou, măsuri drastice de izolare pentru întregul stat Victoria (unde trăiesc acum 6,6 milioane de oameni).
A redevenit obligatorie izolarea la domiciliu. Singurele motive admise pentru ieșirea în spațiile publice sunt: cumpărarea de produse de bază, exercițiul fizic individual și mersul la serviciu.
Cu toate astea, marțea și miercurea trecută, în statul Victoria s-au înregistrat 484, respectiv 403 cazuri de infectare cu COVID-19.
Japonia: Record de îmbolnăviri la Tokyo. Tinerii răspândesc boala
Pe 25 mai, premierul japonz Shinzo Abe a declarat că țara a reușit, cu metodele sale proprii, să oprească epidemia în aproximativ o lună și jumătate. Oficialul a anunțat ridicarea stării de urgență și a spus că oamenii vor trăi vieți noi, coexistând cu virusul.
Yuriko Koike, guvernatorul din Tokyo, a anunțat că se redeschid sălile de sport și muzeele, cu respectarea normelor de izolare. Chiar și cursurile urmau să se reia.
Ba mai mult, guvernul japonez a creat un program care să încurajeze turiștii să călătorească prin țară.
Dar la un moment dat, numărul de cazuri a început, din nou, să crească. Marți, au fost aproape 1.000 de îmbolnăviri confirmate.
Per total, Japonia a raportat 29.000 de îmbolnăviri de COVID-19 și 994 de decese.
La Tokyo s-a raportat un număr record de îmbolnăviri: 300. Și cei mai mulți infectați erau tinerii, de 20-30 de ani sau puțin peste.
Israelul s-a bucurat prea devreme. S-a crezut exemplu internațional și s-a întors la un pas de închidere
Și Israelul a luat din pripă măsuri pentru a împiedica răspândirea bolii. Și părea că a reușit.
În a doua parte a primăverii, când boala făcea ravagii și lua mii de vieți în fiecare zi în Europa de Vest și în SUA, Ierusalimul se pregătea de redeschidere.
Premierul Benjamin Netanyahu anunța pe 18 mai că țara a învins pandemia și a dat un exemplu la nivel internațional.
S-au ridicat restricții și s-au redeschis mall-uri.
Și numărul de cazuri a reînceput să crească. Dacă la finele lui aprilie în Israel se raportau doar câteva zeci de îmbolnăviri pe zi, apoi s-a ajuns, treptat, la aproape 1.000 de îmbolnăviri.
Așa că, la începutul lui iulie, Netanyahu a anunțat, din nou, închiderea piscinelor, a barurilor și chiar a sălilor de spectacole. În restaurante, biserici și temple intră doar câte 10 persoane. Plajele sunt închise în weekend.
Chiar și așa, Israelul a raportat, marți, un număr record de 1.819 de îmbolnăviri. Țara e la un pas de a se închide din nou.
Iar probleme sunt și în state aflate în proximitarea țării noastre.
În Cehia, spre exemplu, pe 1 iulie, oamenii au întins o masă publică imensă pentru a sărbători sfârșitul epidemiei de COVID-19. Dar și ei s-au bucurat prea devreme.
Boala nu s-a dat dusă, iar numărul de cazuri a crescut. Iar acum, numărul persoanelor care au voie să participe la nunți și înmormântări a fost din nou limitat, iar participanții sunt obligați să poarte măști.
La Praga, purtarea măștii la metrou e obligatorie.
Țara a raportat 14.800 de îmbolnăviri și 365 de decesa cauzate de Covid 19.