Secția de chirurgie toracică de la Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală și-a suspendat activitatea, după ce personalul a fost mutat în secția Covid. De asemenea, pacienții oncologici vor fi tratați în spitalizare de zi.
Managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, Beatrice Mahler, a anunțat că institutul funcționează de luni la capacitate maximă, dar că toate locurile sunt ocupate.
„Ca să putem ajuta pacientul Covid din secție, să facem funcțională unitatea mobila ATI, tot personalul s-a mobilizat. De vineri, secția Covid are 81 de paturi, de azi ATI Covid are 15 paturi”, a anunțat Beatrice Mahler.
Conform acesteia, de acum, pacienții din secția oncologie vor continua tratamentul prin spitalizare de zi, iar secția de chirurgie toracică va fi închisă.
„Suspendăm activitatea în secția de chirurgie toracică, nu pentru că nu am avea adresabilitate, ci pentru că personalul din ATI implicat în asistența pacientului postoperator trebuie să susțină integrarea în activitatea ATI a noilor colegi, și credeți-mă este greu și să educi, să fii educat, iar când asta faci sub presiune totul se complică. O parte din medicii pneumologi nu mai pot evalua pacienții din spitalizarea de zi pentru că munca în zona COVID este extrem de solicitantă”, a mai transmis managerul.
Potrivit conducerii spitalului, personalul este suprasolicitat, nu atât fizic, cât emoțional:
„Azi personalul medical din ATI cu lacrimi în ochi îmi spunea că <nu mai pot>, că în 20 de ani de carieră nu au mai avut perioade în care pacienții să moară unul după altul, că toți sunt gravi, mult mai gravi decât în valurile anterioare și că fiecare om pe care îl pierd îi demoralizează, pentru că vă mărturisesc că fiecare privire a unui om care mai cere o clipă te urmărește o viață! Iar tu neputincios, epuizat și limitat din multe părți, nu poți face mai mult”.
Potrivit managerului, luni, la ora 13:00, în secția Covid erau 17 locuri libere, dar care s-au ocupat în câteva ore. Au fost pregătite paturi pentru holuri și butelii de oxigen.
Beatrice Mahler spune că a fost pregătit și centrul de vaccinare „...însă aici e puțină lume....<aglomerație> este la intrarea în pavilionul Covid”.
Situația din spitale a atins deja praguri critice. Medicii de la Spitalul Judeţean Craiova spun că sunt ca pe front: Nici în valul 3 nu am avut atât de mulţi pacienţi sosiţi în stare foarte gravă cu COVID-19. Am transferat trei, doi au decedat. UPU Pantelimon are 45 de locuri și 50 de pacienți care așteaptă, iar Spitalul Victor Babeş din Timișoara nu mai are loc la ATI şi a înfiinţat o zonă roşie.
Luni s-a anunțat și o măsură care se va lua, în regim de urgență, și care va pune practic presiune pe sistemul medical. Personalul medical va trebui să prezinte certificatul digital al UE privind COVID-19, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea, altfel va fi suspendat 30 de zile, după care își va pierde definitiv locul de muncă.