• Președintele Iohannis nu acționează în criza actuală ca un mediator ci ca un mărunt șef de partid. Se poziționează radical, la fel cum a încercat Cioloș să o facă obținând un scor bun la alegerile din USR. Dar președintele pare că a făcut nefăcuta crizei pentru un câștig ce pare mărunt și neînsemnat în raport cu situația politică și economică actuală. A venit realitatea peste președinte și premier și le-a dat planurile peste cap, dar Iohannis nu se grăbește să rezolve problema generată de ambiția lui de a avea ,,partidul meu”. Ba din contră, pare că o adâncește.
• Președintele Iohannis, prin declarația de susținere a lui Cîțu, s-a implicat în lupta internă din PNL. Pohta ce-o pohtește este trecerea lui Ludovic Orban în rezervă, pe linie moartă. Dar la congres va ține un discurs oarecum neutru, n-are încotro, președintele va miza pe memoria membrilor de partid considerând că simpla sa prezență acolo spune tot. Unde este Constituția în toată problema asta? Se face că dă inutil cu mătura prin peața endependenței din care au fugit toți actorii politici…
• Claudiu Dinu: Mesajul (președintelui) către primul-ministru a fost de încurajare, de genul: Nu demisiona, că oricum suntem într-o situație rea, mult mai rea decât problema alegerilor din PNL! Asta e o problemă de guvernare.
Mai degrabă i-a spus: așteaptă Florine să vedem ce și cum, când va veni vremea sacrificiului ritualic o să hotărăsc eu. Fii liniștit, nu-ți stric speranțele până atunci, mai joacă-te de-a guvernarea!
• Cred că domnul Iohannis este un gentleman pe model Isărescu: m-ai ajutat, consilier la BNR sau șef la PNL te-am pus!
Apropo, ce-ar face Cîțu cu doamna Viorica dacă ar ajunge șef la BNR, ar demite-o intempestiv ca pe Stelian Ion? Uite, Dragnea a fost mai fair, n-a demis-o pe doamna Viorica pentru nedatul ordonanței ăleia care trebuia să-l scape de Rahova...
• Părerea mea este că plecarea domnului Orban de la șefia PNL ne costă cam mult pe noi, plătitorii de taxe și impozite. N-ar vrea domnul președinte, în marea milă a domniei sale pentru ăia cu pensii mici să plătească banii aceștia din simbria de la Cotroceni, dacă și Cîțu dă 18 bani la kilowatt de la guvern? Cum de unde, din abonamentele pentru golf nu se strâng suficienți lei să acopere paguba? Mă rog, asta înseamnă că în România sunt prea puține terenuri de golf...
• Augustin Zegrean: Dar câtă vreme președintele Iohannis a spus 7 ani ”Jos PSD!” iar acum s-ar duce la congresul PNL, asta nu pare a fi un lucru constituțional, nu este în ton cu ceea ce trebuie să facă președintele conform Constituției României.
Dar când 5 ani PSD l-a huiduit la propriu pe președinte, i-a impus lucruri necinstite ciuntindu-i puterea cu barda CCR și l-a amenințat cu suspendarea, cum a fost, constituțional? Păi atunci și contra practica președintelui, adică apărarea sa, a fost aidoma. Că președintele a avut dreptate au dovedit-o judecătoarele care l-au trimis, curat constituțional, pe domnul Dragnea la Rahova nu la CCR.
• Magda Grădinaru: Sacrificarea formulei de guvernare a fost făcută pentru a da un avantaj unuia dintre candidați, Florin Cîțu... Adoptarea PNDL 3 a fost motivul pentru care coaliția de guvernare s-a rupt, adică Florin Cîțu a ales votul la congres în fața stabilității guvernamentale.
Este posibil ca domnul Cîțu să fi aflat că mai ușor poate ajunge la BNR din poziția de șef de partid ce ține cald scaunul pentru domnul Iohannis decât din cea de premier făcător de reforme pentru uzul populației useriste. Dar la fel a gândit și domnul Orban în decembrie 2020 și uite unde a ajuns...
• Potrivit lui Biden, „viitorul le va aparține celor care le permit oamenilor să respire liber, nu celor care încearcă să-și sufoce poporul cu o mână de fier”.
Ca să înțelegem cum stau lucrurile în scandalul alegerilor din PNL, trebuie doar să înlocuim în spusa președintelui american ,,oamenilor” cu membrilor și ,,popor” cu partid.
• Psihologul Ion Vianu: Un regim corupt se definește prin aceea că transformă drepturile tuturor în privilegii pentru unii.
Adevărat, cam asta face domnul președinte cu domnul premier, cam asta a făcut Orban cu camarila lui și Cîțu cu PNDL3. De asta la congres vom înlocui un vechi membru PNL și atât cu un nou membru PNL și mai mult decât atât, adică doar un fost privilegiat cu un actual și mai privilegiat.
• Mihai Șora: ”Țin cu Ludovic Orban, se-nțelege… Nu dați vrabia din mână, oameni buni, pe cioara nebună de pe gard”.
Vrabia jumulită, aș zice, pentru cioara de pe gardul Cotrocenilor, părerea mea.
• Acest text fragmentat pare a vorbi, în ziua congresului PNL, despre ce a fost. Pesimist și cuprins de frisoane privind congresele astea inutile fiind subsemnatul, cred că este și despre ce va fi.