Biroul Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal a adoptat, sâmbătă, la popunerea lui Rareş Bogdan, o rezoluţie prin care invită USR PLUS la un „dialog direct, nemijlocit, fără precondiţii inacceptabile” pentru a reface majoritatea parlamentară creată după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020.
Conducerea PNL face apel la USP PLUS căruia îi cere „denunţarea imediată şi totală a oricărei colaborări sau acţiuni politice comune cu Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR)”, pe care liberalii o cataloghează drept „o formaţiune extremistă, xenofobă şi anti-europeană”.
Rezoluţia urmează să fie asumată de Consiliul Naţional, convocat duminică, de la ora 12:00.
În documentul adoptat sâmbătă cu unanimitate de voturi şi denumit „Rezoluţia Consiliului Naţional al Partidului Naţional Liberal privind menţinerea stabilităţii şi respingerea extremismului politic”, forul de conducere al PNL arată că liberalii rămân „ferm angajaţi în actul guvernării României” şi îl mandatează pe premierul Florin Cîţu, „pentru a lua măsurile şi deciziile necesare pentru asigurarea în continuare a stabilităţii guvernamentale şi pentru respingerea tentativelor parlamentare de demitere a Guvernului prin moţiune de cenzură”.
În contextul în care „salută” recenta aprobare în Guvernul României a Programului naţional de investiţii „Anghel Saligny” pe care îl consideră „o soluţie bună şi necesară pentru modernizarea ţării, pentru dezvoltarea multor comunităţi locale”, dar căruia USR PLUS i s-a opus, Consiliul Naţional PNL cere USR PLUS să denunţe „colaborarea” cu AUR şi să revină la dialogul cu PNL, „fără precondiţii inacceptabile”.
„Facem apel la denunţarea imediată şi totală de către USR PLUS a oricărei colaborări sau acţiuni politice comune cu Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), o formaţiune extremistă, xenofobă şi anti-europeană. Niciun partid care se pretinde democratic şi pro-european nu poate intra în parteneriate de vreun fel – făţişe sau tacite – cu apologeţi ai legionarismului sau ai comunismului, cu susţinători ai lui Corneliu Zelea Codreanu sau Nicolae Ceauşescu.
Invităm USR PLUS la un dialog direct, nemijlocit, fără precondiţii inacceptabile, pentru a reconstrui încrederea şi a reface majoritatea parlamentară creată imediat după alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, sunt două dintre punctele rezoluţiei.
Documentul reafirmă că PNL face toate eforturile pentru asigurarea stabilităţii şi funcţionarea cât mai bună a guvernării, „dincolo de orice dispută de pe scena politică” şi reafirmă de asemenea „susţinerea categorică” pentru parteneriatul cu României, Klaus Iohannis.
În aceeaşi rezoluţie liberalii solicită Guvernului României „luarea tuturor măsurilor posibile pentru a proteja cetăţenii în contextul scumpirilor care au avut loc în sectorul energetic şi care le afectează nivelul de trai.”
„Reamintim tuturor membrilor PNL obligaţia lor de corectitudine faţă de partidul din care fac parte, obligaţie care include solidaritatea cu echipa guvernamentală liberală şi susţinerea Guvernului condus de PNL, în faţa celor care îl atacă în mod politicanist şi care urmăresc să-l slăbească ori să-l demită”, se mai arată în rezoluţia adoptată sâmbătă.
Documentul a fost votat conform preambulului, în contextul în care liberalii au luat „act de temerile care există în societate cu privire la recentele evoluţii de pe scena politică, care au generat o nedorită criză” dar şi „ţinând cont de atacurile la adresa stabilităţii guvernamentale şi de riscurile pentru România pe care aceste atacuri le implică”.