Cei care parchează pe locurile destinate persoanelor cu handicap riscă, începând de sâmbătă, o amendă cuprinsă între 2.000 de lei și 10.000 de lei.
Mai mult, vehiculul va fi ridicat de pe locul de parcare respectiv, se arată în Legea 145/2020 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Actul normativ, care modifică Legea 448/2006, a fost publicat în Monitorul Oficial și va intra sâmbătă în vigoare.
Sancțiunile pentru această abatere au fost mărite considerabil. Până acum, cei care ocupau locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilități primeau o amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei.
Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se fac de către agenții de circulație sau de către personalul de control cu atribuții în acest sens, se arată în lege.
Modificări și pentru angajatorii care au salariați cu handicap
Noul act normativ aduce modificări și în ceea ce privește protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Angajatorii care au salariați cu handicap sunt obligați să le asigure un program de muncă adaptat, egalitate de șanse în prestarea activității și accesibilazarea locului de muncă.
”Pentru integrarea persoanelor cu handicap în muncă, angajatorii asigură accesul acestora la ocuparea unui loc de muncă adaptat, după caz, în conformitate cu potențialul funcțional și capacitatea de adaptare a acestora.
Persoanei cu handicap i se garantează egalitatea de șanse în prestarea activității și i se asigură accesibilizarea locului de muncă și adaptarea sarcinilor în conformitate cu potențialul său funcțional", se arată în legea care intră sâmbătă în vigoare.
Cei care nu respectă aceste reguli riscă o amendă de până la 50.000 de lei.
Gratuitate pe transportul public sau decontarea carburantului
Totodată, persoanele cu handicap vor putea alege între gratuitatea pe transportul public și decontarea carburantului pentru mașina proprie.
Trebuie să respecte însă niște limite anuale pentru decontare, fără să depășească 1.500 de lei, cele cu handicap grav, respectiv 750 de lei, persoanele cu handicap accentuat.
”Persoanele cu handicap pot opta, la cerere, pentru acordarea gratuității la transportul interurban sau pentru decontarea carburantului necesar autoturismului adaptat handicapului, conform legii, și aflat în proprietatea acestora, corespunzător costurilor drepturilor prevăzute la alin. (1) sau (3), după caz, fără a depăși suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat; modalitatea de decontare și indexare a limitelor se stabilește prin hotărâre a Guvernului", prevede legea.
Actul normativ mai arată că persoanele cu handicap accentuat beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 călătorii pe an calendaristic.
Obligații și pentru administrațiile publice locale
Autoritățile administrației publice locale, precum și societățile comerciale ce dețin licență de traseu au obligația, potrivit legii, să ia mai multe măsuri pentru asigurarea transportului în comun al persoanelor cu handicap:
- să achiziționeze mijloace de transport în comun adaptate nevoilor persoanelor cu handicap, dotate inclusiv cu sisteme de avertizare audio și video;
- să adapteze mijloacele de transport în comun aflate în circulație, în limitele tehnice posibile, conform reglementărilor în vigoare, pentru a răspunde nevoilor persoanelor cu handicap, inclusiv în ceea ce privește dotarea acestora cu sisteme de avertizare audio și video;
- să realizeze, în colaborare ori în parteneriat cu persoane juridice, publice sau private, programe de transport al persoanelor cu handicap.
Cei care nu respectă aceste măsuri sunt sancționați cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei.