Fondatorii Octavic, la Digital Shift: Valul digitalizării nu poate fi oprit! Dacă vrei să fii competitiv, trebuie să evoluezi!

Fondatorii Octavic, la Digital Shift: Valul digitalizării nu poate fi oprit! Dacă vrei să fii competitiv, trebuie să evoluezi!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

A patra revoluție industrială – adică aceea a digitalizării – a început deja. Ba chiar a fost accelerată de pandemie. Așa că acum antreprenorii din producție nu mai au de ales: trebuie să se pregătească pentru schimbare.

O pot întâmpina înarmați doar cu pix și hârtie. Sau o pot aștepta așezați confortabil în fața unui monitor pe care să vadă, în permanență, cum lucrează angajații și cum funcționeză fiecare utilaj în parte.

Invitați la Digital Shift, inginerii Paul Harfaș și Felix Blaga - co-fondatori ai companiei Octavic - au explicat pe larg cum orice manager de fabrică se poate transforma, în cel mult câteva luni, într-un pilot aflat la manșa propriei afaceri.

Paul Harfaș și Felix Blaga sunt orădeni și au aceeași vârstă: 36 de ani. Au fost colegi încă din școala gimnazială. Iar mai târziu au urmat cursurile Politehnicii din Timișoara.

Apoi Felix Blaga a plecat la studii in Danemarca. Și s-a stabilit acolo. Paul Harfaș s-a întors la Oradea, unde a pus bazele mai multor afaceri.

ADVERTISING

Visul de a deveni antreprenori și de a crea ceva de folos pentru ceilalți i-a unit în continuare pe cei doi ingineri, cu toate că locuiau la mai bine de 2000 de kilometri depărtare unul de celălalt.

După ce au testat mai multe produse, prin 2013, au decis să își pună în valoare pasiunea de-o viață pentru fabrici și utilaje de producție.

Cîțiva ani, Paul Harfaș și Felix Blaga au vizitat mai multe fabrici doar ca să înțeleagă ce probleme au antreprenorii care le conduc și muncitorii din halele de lucru.

Și în cele din urmă au pus bazele propriei companii, numite Octavic, și - în câteva luni de muncă intensă - au creat Production Efficiency Tracker (PET).

E un sistem alcătuit din echipamente cu touch screen care se montează lângă liniile de producție. Aceste echipamente culeg date despre parametrii de funcționare ai utilajelor de producție, despre opririle neprogramate, despre defecte, rebuturi și o mulțime de elemente tehnice.

ADVERTISING

Aceste date sunt transmise, apoi, în timp real într-o aplicație web, pe care managerul sau orice alt responsabil cu producția din hală o poate accesa. Și astfel poate afla exact ce nu merge bine și ce ar mai trebui îmbunătățit, în producție.

„Putem face analogia cu o cabină de pilotaj a unui avion, în care ai sub control toți indicatorii, toate statusurile și alertele în timp real. Practic (după instalarea sistemului PET - n.red.) ești pilotul zonei de producție din fabrică”, povestește Paul Harfaș, prezent în studioul Digital Shift.

Prima care a cumpărat acest sistemul PET, încă din 2016, a fost o fabrică din Oradea. Apoi PET a ajuns și în halele mai multor companii famaceutice din România.

Iar acum se găsește și în fabrici din Ungaria și Italia. Ba chiar unui client maghiar, Octavic i-a livrat, în teste, și un asistent vocal. E o tehnologie pe care se pregătesc să o implementeze pe scară largă.

ADVERTISING

În acest fel - când e întrebat - PET va putea comunica și audio, chiar lângă banda de producție, informațiile pe care le-a colectat.

Paul Harfaș: Digitalizarea ți-o amortizezi în mai puțin de 9 luni. Mai mult te costă să n-o faci

”Este mai scump, mult mai scump să nu te gândești să digitalizezi tot ce înseamnă partea asta de management al operațiunilor de producție decât să o faci.

Este o zicală: change before you have to (fă schimbări înainte să fii nevoit - n.red.)!

Valul ăsta de digitalizare a tot ce înseamnă manufacturing/producție vine. Mai ales accelerat de pandemie, vine, este în mișcare, nu avem cum să ne opunem.

Cine o să realizeze mai repede acest lucru și o să facă pasul proactiv, nu forțat de alte constrângeri, cu siguranță va avea doar de câștigat”, spune Paul Harfaș.

Potrivit lui Paul Harfaș, schimbările în hală se văd în prima zi de digitalizare.

Spre exemplu, scade timpul de oprire al utilajelor, pentru că PET dă alerta imediat ce o mașină s-a oprit și spune de ce nu mai funcționează. Așa că antreprenorul află pe loc despre defect. Ba, mai mult, știe din primul moment și cui să îi ceară să o repare.

În același fel, PET indică unde se obțin cele mai multe rebuturi și unde e nevoie de diverse schimbări pe linia de producție.

În acest fel, prin eficientizare, investiția în digitalizare se amortizează în circa 9 luni, susține Paul Harfaș.

Felix Blaga: Sisteme de digitalizare făcute de ingineri pentru ingineri existau demult. Noi am făcut unul prietenos

Felix Blaga, care ni s-a alăturat la Digital Shift online, din Danemarca, spune că - în perioada în care s-a pregătit să devină antreprenor - a lucrat în mai multe companii din Regat. Și a constat că acolo interesul pentru digitalizare e mult mai mare.

Pe de o parte, există oameni - și chiar întregi departamente, în cadrul companiilor - care se ocupă doar cu digitalizarea. Iar asta a ajutat noile tehnologii să pătrundă nu doar în halele de producție, ci și în alte departamente, cum ar fi cele de resurse umane sau contabilitate.

Felix-Blaga_Octavic
Felix Blaga, co-fondator Octavic. Foto: arhivă Octavic

În România, însă, mulți dintre antreprenori nu sunt încă hotărăți să își digitalizeze fabricile. Iar parte dintre cei care vor nu știu ce sistem să aleagă.

”Nu e ușor (să alegi -n.red.). Noi am încercat să ne diferențiem față de alte sisteme prin faptul că am încercat să venim cu o interfață cât mai prietenoasă și cât mai intuitivă pentru operatorii din producție și astfel să îi ajute și să le facă plăcere să lucreze cu sistemul. La fel și cu un telefon mobil care are o interfață prietenoasă ... îți face plăcere să interacționezi cu el și ai mult mai puțină reticență în a folosi un astfel de sistem”, a explicat Felix Blaga.

Pregătiri pentru Industria 5.0, în care omul e mai important decât mașina

”Există conceptul ăsta destul de nou de Industrie 5.0 (...) Este o strategie identificată la nivel de Uniune Europeană recent, la fel cum a fost si Industria 4.0 in 2011.

Industria 5.0 se referă la cum folosim noi toate tehnologiile astea digitale, (...) pentru a crea impact social și bunăstare a individului la locul de muncă.

Or, ca și filsofie de produs, noi ne gândim la PET ca la un tool, o sculă, care să ajute oamenii din fabrică să își facă treabă mai bine, mai eficient, să aibă o viață mai bună de zi cu zi, în fabrică”, spune Paul Harfaș.

Acesta este de părere că rezistența la schimbare a oamenilor - în ceea ce privește digitalizare - va scădea pe măsură ce vor înțelege că rolul tehnologiei nu este să le ia locul, ci să-i ajute și să le ușureze munca.

Și bine ar fi - sunt de părere ambii antreprenori - ca adaptarea la noile tehnologii să aibă loc acum, pe îndelete, și nu abia peste 5 sau 10 ani, când deja supraviețuirea fabricilor va depinde de gradul în care s-au digitalizat.

Ascultați podcastul integral realizat de Gabriel Kolbay cu co-fondatorii Octavic, Paul Harfaș și Felix Blaga, ca să aflați mai multe despre cum funcționează acest sistem și despre modul în care poate fi el instalat inclusiv de la distanță.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇