Politicieni germani de rang înalt şi ofiţeri din armata germană au comemorat, luni, complotul eşuat împotriva dictatorului nazist Adolf Hitler din 20 iulie 1944, cu participarea nepotului unuia dintre organizatorii atentatului, colonelul Claus Schenk Graf von Stauffenberg, transmite DPA.
„Ziua de 20 iulie a fost o zi a eliberării. Acest lucru dăinuie, deşi revoluţia nu a avut succes„, a declarat Philipp von Schulthess, nepotul colonelului von Stauffenberg, din faţa unui monument din Berlin închinat rezistenţei germane anti-naziste din cel de-al Doilea Război Mondial.
În această zi, în urmă cu 76 de ani, un grup de dizidenţi din Wehrmacht, conduşi de colonelul von Stauffenberg, a încercat să-l asasineze pe Hitler într-un complot cu bombă. Însuşi von Stauffenberg a plasat un dispozitiv exploziv, ascuns într-o servietă, sub masa din lemn masiv la care se afla Hitler, în cartierul său general, "Bârlogul Lupului", de pe Frontul de Est.
Bomba a explodat, dar dictatorul nazist a scăpat doar cu răni uşoare.
Stauffenberg a părăsit Bârlogul Lupului cu avionul, imediat după explozie, crezând că Hitler era mort şi a mers la Berlin pentru a încerca să convingă alţi comandanţi militari să-i aresteze pe nazişti pentru a duce până la capăt lovitura de stat. La Berlin a aflat că Hitler nu a murit şi a fost arestat alături de alţi conspiratori şi executaţi prin împuşcare, la primele ore ale dimineţii de 21 iulie, în complexul Bendlerblock.
Ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, şi primarul Berlinului, Michael Mueller, s-au numărat printre cei care au asistat la comemorare.
Annegret Kramp-Karrenbauer a declarat că acest complot privind asasinarea lui Hitler, chiar dacă a eşuat, nu a rămas fără efecte, iar în prezent povestea aşa-numitei "Operaţiuni Valkyrie" le arată militarilor că "ordinele şi ascultarea nu sunt necondiţionate".
"Ascultarea nu exclude libertatea. Singura autoritate decisivă este şi va rămâne conştiinţa umană. Acesta este mesajul lăsat de Stauffenberg", conform ministrului german al Apărării.