Litoralul românesc se poate lăuda din această vară cu plaje mult mai mari, după ce acestea au fost extinse. Există însă o problemă: suprafețele nu sunt cadastrate, nu figurează în acte și nu pot fi concesionate.
Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, spune că aceste zone nu au acte de proprietate pentru că sunt mult prea noi, iar situația nu poate fi rezolvată peste noapte.
„Dacă te duci la OCPI (oficiul de cadastru), nu le regăsești acolo, e un teritoriu care nu e cadastrat și este o noutate pentru noi. Trebuie să vedem mai departe modul în care se desfășoară aceste acțiuni ale statului, relația noastră cu cei care vor să folosească aceste plaje.
E un subiect sensibil. Odată ce tu, statul român, nu ai act de proprietate, nu poți să închei contracte. Acel pământ nou al României nu are act de proprietate, pentru că este mult prea nou. Și lucrurile nu se întâmplă peste noapte. Trebuie să faci măsurători, să vii cu niște studii”, a declarat la Digi24 șeful Gărzii de Mediu.
Octavian Berceanu spune că cei din HoReCa ar vrea să concesioneze aceste terenuri, doar că momentan nu se poate, așa că vom avea plaje „la liber”, la fel cum era acum 30 de ani.
Cine va face curățenie
Pentru că aceste plaje nu sunt concesionate, șeful Gărzii de Mediu precizează că în ceea ce privește curățenia, primăriile și Apele Române trebuie să găsească soluții comune.
„În primul rând, când vorbim de curățenie vorbim de UAT, de Primărie. Mai sunt și Apele Române, pentru că plajele acestea țin de Apele Române, până la urmă. Și atunci, fiecare primărie și Apele Române trebuie să găsească soluții comune, astfel încât aceste plaje să fie curățate.
În momentul de față, cred că UAT-ul ar trebui să fie cel mai implicat. Taxele și impozitele, probabil în viitor, vor merge la UAT”, spune șeful Gărzii de Mediu.
În urma lucrărilor de lărgire, stațiunea Mamaia va avea din acest sezon estival o suprafață de plajă nouă de peste 50 de hectare.