Peste 600 de tone de lapte, în total aproximativ trei milioane de produse, zac, ambalate, într-un depozit din judeţul Timiş. Produsele ar fi trebuit să fie distribuite în şcoli, în cadrul programului ”Laptele şi cornul”, însă acestea nu au mai ajuns la elevi, odată cu declanşarea pandemiei de coronavirus.
Firma producătoare urmează, cel mai probabil, să le distrugă, după ce vor expira, iar acest lucru va presupune costuri suplimentare.
”Am făcut nenumărate solicitări şi scrise şi public spre Guvernul României pentru a rezolva această situaţie”, susţine preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra (PSD).
Acesta a tras un semnal de alarmă, printr-o postare pe Facebook în care arată depozitul firmei Simultan care este plin cu produsele ce ar fi trebuit să ajungă în şcoli, în cadrul programului ”Laptele şi cornul”.
Liderul CJ Timiş a afirmat că este vorba despre peste 600 de tone de lapte. Călin Dobra susține că a făcut solicitări către Guvern de a rezolva această problemă şi de a sprijini producătorii autohtoni, însă nu a primit vreun răspuns.
Guvernul nu răspunde
”Firma Simultan, cu sediul în Orţişoara, o firmă serioasă, autohtonă, din judeţul Timiş, care are contract cu CJ Timiş pe ceea ce înseamnă distribuţia laptelui în şcoli.
Sunt stocuri foarte mari şi la nivelul şcolilor, dar şi la nivelul unor companii, stocuri care au rămas blocate în momentul în care s-a declarat starea de urgenţă.
Am făcut nenumărate solicitări şi scrise şi public spre Guvernul României pentru a rezolva această situaţie pentru că avem semnale foarte clare că Comisia Europeană ne-a dat acordul să distribuim aceste produse spre alte categorii, cum ar fi centrele de bătrâni, centrele de copii, spitalele de copii sau chiar spitalele care sunt în prima linie în lupta cu virusul.
De trei luni de zile, Guvernul României caută soluţii, nu ştiu ce soluţii din moment ce finanţatorul, Comisia Europeană, a dat acordul foarte clar că putem direcţiona aceste produse spre alte categorii”, a declarat Călin Dobra.
Laptele va fi distrus
Şeful CJ Timiş a adăugat că firma Simultan va fi nevoită să distrugă întreaga cantitate de lapte din depozite, deoarece se apropie termenul de expirare a produselor.
”Am discutat cu reprezentanţii firmei Simultan, au soluţii concrete, avem soluţii concrete, dar la momentul acesta suntem într-o dificultate. Producătorul va ajunge în situaţia în care va arunca aceste produse, le va distruge, vor fi alte costuri suplimentare.
Noi, de la Consiliul Judeţean, sau cei de la nivelul primăriilor care gestionează spitalele din judeţul Timiş au costuri pentru a achiziţiona aceste produse şi aşa ajungem în plata acestor produse de mai multe ori, fără a ne fi de folos ceea ce avem acum la momentul acesta”, a afirmat Dobra.
Potrivit preşedintelui CJ Timiş, în depozite sunt aproximativ 3 milioane de produse destinate programului ”Laptele şi cornul”, pentru mai multe judeţe din ţară.
Producătorii de lapte din întreaga lume sunt în pragul unei crize