CCR a respins sesizarea Guvernului pe dublarea alocațiilor copiilor

CCR a respins sesizarea Guvernului pe dublarea alocațiilor copiilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizarea Guvernului privind dublarea alocațiilor copiilor.

Potrivit unui comunicat al CCR, cu unanimitate de voturi, judecătorii constituţionali au respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Guvern şi au constatat că Legea privind respingerea OUG 2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr. 14/2020 privind aprobarea OUG 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art. 58 alin. (1) din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate.

ADVERTISING

Prin această decizie, Curtea Constituţională aprobă practic dublarea alocaţiilor pentru copii, aşa cum prevedea art.I pct.1 din Legea nr.14/2020, relatează Agerpres.

Prin această lege, alocaţia pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani creşte la 300 de lei.

Orban spune că dublarea e greu de susținut financiar

Referitor la dublarea alocațiilor, premierul Ludovic Orban susținea, în luna iunie, că la nivelul Guvernului se dorește acest lucru, însă e greu de susținut financiar.

Orban a spus totuși că se va stabili un grafic de creștere progresivă a alocațiilor.

ADVERTISING

”În baza raportului semestrial pe care trebuie să îl prezinte Ministerul de Finanțe, în baza prognozelor, vom vedea cu cât creștem alocațiile. Ne dorim creșterea, însă dublarea este greu de susținut financiar. Vom avea multe cheltuieli. Vom stabili un grafic de creștere progresivă, astfel încât să ajungem la valoarea stabilită de Parlament”, a spus, în 22 iunie, prim-ministrul.

Suma necesară pentru dublare

De altfel, prim-ministrul a spus și anterior că Executivul nu își permite dublarea alocațiilor, așa cum a stabilit Parlamentul. Suma necesară este de 7 miliarde de lei.

ADVERTISING

Într-o emisiune TV, Orban a spus că această majorare ar genera cheltuieli de 7 miliarde de lei la nivelul bugetului, cheltuieli care ”sunt foarte greu de suportat”.

Orban spune că Guvernul nu își permite dublarea alocaţiilor: Măsura ar implica 7 miliarde de lei

Guvernul a prorogat, prin ordonanță de urgență, dublarea alocaţiilor până la 1 august. Camera Deputaţilor a respins însă OUG 2/2020 care amâna termenul pentru dublarea alocaţiilor copiilor la 1 august. Apoi, Guvernul a atacat la CCR legea care respingea ordonanța Guvernului prin care dublarea alocațiilor era amânată până la 1 august, pentru că nu erau prevăzute și sursele de finanțare.

Citește și Alocațiile copiilor au un rol crucial în reducerea sărăciei, dar nu toți beneficiază de ele


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇