S-a tot discutat pe marginea măsurilor fiscale luate de la începutul anului 2021, dar vrem să vă reamintim trei abordări fiscale care pot fi aplicate unei microîntreprinderi pentru optimizarea cheltuielilor.
O prima măsură despre care vrem să va atragem atenția vizează cheltuielile cu autoturismul folosit în scopuri personale, nu sunt supuse impozitului pe venit și nici a contribuțiilor sociale.
Mai exact, partea de 50% care este nedeductibilă, în cazul microîntreprinderilor putea fi impozitată anterior și aplicate contribuțiile salariale (în practică, însă, nu au existat astfel de abordări din partea inspectorilor, dar este bine că a fost clarificat acest aspect).
O altă măsură se referă la veniturile din dividende. Primite de la o persoană juridică română, nu vor fi incluse în baza de impozitare pentru microîntreprinderi.
Astfel, dacă societatea care plătește impozit pe microîntreprindere deține acțiuni la o persoană juridică română și primește dividende, nu va plăti impozit pe acele dividende.
Firmele care fac sponsorizări către organizațiile nonprofit și a unităților de cult care la data încheierii contractului sunt înscrise în Registrul entităților/unităților de cult primesc deduceri fiscale potrivit legii. În cazul celor care acordă burse elevilor școlarizați în învățământul professional-dual, scad sumele aferente din impozitul pe veniturile microintreprinderii până la nivelul valorii reprezentând 20% din impozitul pe venit datorat pe trimestrul în care s-au efectuat cheltuielile respective.
Sumele care nu au fost scăzute se reportează în trimestrele următoare pe o perioada de 28 de trimestre consecutive iar scăderea acestor sume din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor datorat, în următoarele 28 de trimestre consecutive, se efectuează în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plata a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.
Dacă sponsorizarea se face către instituțiile și autoritătile publice, deducerea sumelor reprezentând sponsorizări din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, se efectuează în baza contractului de sponsorizare, fără a există obligația înscrierii entităților beneficiare respective în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
Pentru o consultanță completă referitor la măsurile fiscale care pot fi aplicate unei microîntreprinderi puteți apela la o firma de contabilitate care este în măsură de a va îndrumă din punct de vedere fiscal și contabil. Tarife servicii contabilitate