Krivoi Rog - o afacere veche, pe bani mulți și cu Gigi Becali personaj principal. Năsui: ”Ideea nu e să-i schimbăm pe unii privilegiați cu alții, ci să oprim acest sistem”

Krivoi Rog - o afacere veche, pe bani mulți și cu Gigi Becali personaj principal.  Năsui: ”Ideea nu e să-i schimbăm pe unii privilegiați cu alții, ci să oprim acest sistem”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De cele mai multe ori în statul român se fură cu tupeu. Odată ce este închis un robinet prin care este clar că se sifonează bani publici, cei care primeau banii aceia, în loc să intre în pământ de rușine, fac scandal că îi vor în continuare. Dar stați fără griji, nu ne lăsăm intimidați și vom duce la bun sfârșit ce am început”, spune ministrul Economiei, Claudiu Năsui, decis să închidă definitiv ”robinetul” Krivoi Rog, o poveste veche, fabuloasă, în care este implicat direct și Gigi Becali.

Declarația de mai sus a fost făcută pentru SpotMedia.ro la scurt timp după ce ministrul Economiei a anunțat public că i-a propus premierului Florin Cîțu ”să ieșim din această afacere păguboasă”.

Reamintim că, din 1999 și până azi, România a plătit trei firme cu circa 1 milion de euro anual ca să asigure paza combinatului de la Krivoi Rog (foto), o fabrică abandonată, care nu mai funcționează de 22 de ani și nici nu are vreo perspectivă de repornire.

Banii merg către Arcom SA, Arcif SA și Uzinexport SA, trei firme ”care nu au fost alese pe baze concurențiale, ci sunt ’nominalizate expres într-un HG din 1999’”, a subliniat ministrul Năsui.

ADVERTISING

O poveste foarte veche, cu iz comunist

Hotărârea la care face referire ministrul Economiei este HG 643 din 12 august 1999. Ea a fost adoptată ”în temeiul art. 1 din Legea 95/1993” privind continuarea participării României la construirea Combinatului minier de la Krivoi Rog și a Protocolului dintre Guvernul României şi Guvernul Ucrainei aprobat prin HG nr. 219/1994.

De fapt, totul a început cu mult timp înainte, pe vremea lui Ceaușescu, în 1986, iar cele trei firme cărora li se plătește și în ziua de azi pentru asigurarea pazei fuseseră înființate tot în perioada comunistă, dar privatizate ulterior, în anii ’90.

decret-Krivoi-Rog
Sursa: AICI

Până acum, aceste firme au primit peste 70 de milioane de lei. Adică 1 milion de euro pe an. Care e interesul în această schemă? Să tot plătim bani publici unor firme pentru păzirea unei epave fără viitor și să aruncăm fără sens banii plătiți de fiecare contribuabil în parte într-o gaură neagră? Sau în buzunarele unor căpușe ale statului?”, a scris joi ministrul Năsui.

Nu este prima tentativă guvernamentală de oprire a uriașei scurgeri de bani publici, dimpotrivă.

Un patron în închisoare, milioane de dolari tocați, angajați lăsați de izbeliște

De exemplu, în 2003, Adevărul scria despre Krivoi Rog că este ”Un combinat de tocat milioane de dolari”:

ADVERTISING

”În urma parafării, din 1983, a așa-numitei "Convenții Krivoi Rog", România, alături de alte patru state socialiste membre ale CAER: Bulgaria, Cehoslovacia, RDG și URSS, a purces la construirea CIM-Krivoi Rog, combinat aflat în imediata apropiere a celui mai mare zăcământ de minereu de fier la suprafață din lume. Krivoi Rog-ul urma sa alimenteze actualul Sidex Galati (...) Suntem curioși pe unde va scoate cămașa ARCOM-ul în cazul în care s-ar hotarî continuarea investiției sau în situația în care România ar vrea să-și recupereze banii”

După 10 ani, în 2013, revista Capital publica un nou material pe aceeași temă, cu evoluțiile la zi:

”Rezolvarea situaţiei de la Krivoi Rog, uriaşa investiţie din Ucraina la care România a cheltuit peste un miliard de dolari, s-a dovedit o nucă tare pentru toate guvernele care s-au succedat, în ultimii 23 de ani, la Palatul Victoria. Guvernul Ponta a anunţat că va încerca, la rândul lui, să tranşeze această afacere şi să recupereze ceea ce se mai poate din Ucraina (...)

Toate cele trei firme româneşti care mai au oameni detașați la Krivoi Rog, anume: Arcom, Uzinexport și Arcif, au fost în ultimii ani privatizate. Dar plata salariilor, a diurnelor și a celorlalte cheltuieli, care însumează peste un milion de euro anual, a rămas în  sarcina Guvernului de la București.

ADVERTISING

Din cei aproximativ 100 de români care se mai află azi la Krivoi Rog, 90 aparţin Arcom, firma al cărui patron este Gigi Becali, aflat azi în închisoare”, scriau atunci colegii de la Capital.

Conform articolului citat, ”Gigi Becali a intrat ca acţionar la Arcom, în vara anului 2007, ’pe uşa din dos’. Pe scurt, el a cumpărat de la un acţionar minoritar 2.400 de acţiuni, pentru care a plătit 10,5 miliarde de lei vechi. După câteva luni, cu ajutorul câtorva ’cârtiţe’ din Arcom, Becali reuşeşte să schimbe conducerea societăţii şi să-şi impună oamenii în fruntea Consiliului de Administraţie”.

În ciuda sumelor uriașe primite de la statul român, se pare că latifundiarul îi abandonase pe cei 40 de angajați ai Arcom de la Krivoi Rog. ”Salariaţii din Ucraina ai lui Gigi Becali sunt în culmea disperării. Au restanţe la salarii din octombrie 2011, deşi patronul lor ar primi 1.000.000 de dolari de la bugetul de stat pentru aceste plăţi. Câţiva dintre ei şi-au luat inima în dinţi şi s-au adresat ziarului Libertatea: “Vă rugăm să faceţi ceva, că ne-a lăsat aici de izbelişte”, relata Libertatea în februarie 2013.

În toamna acelui an, ministrul Economiei de la acea vreme, Varujan Vosganian, s-a dus la Kiev ca să rezolve problema, dar planul său nu a dat roade.

claudiu-nasui-3

Recent am primit pe masă nota de plată pe anul acesta. Ne costă încă 5,4 milioane de lei”, a dezvăluit Claudiu Năsui, în postarea sa de pe Facebook.

Va reuși Claudiu Năsui ce n-au reușit toți predecesorii săi ?

Contactat de SpotMedia.ro, ministrul Claudiu Năsui a acceptat să facă mai multe precizări suplimentare despre intențiile sale, răspunzând la câteva întrebări adresate prin intermediul Biroului de Presă al MEAT:

Spot: De ce credeți că niciunul dintre guvernele anterioare nu a rezolvat această problemă (dezinteres față de cheltuirea banului public, lipsă de informații, interese obscure etc)?

Posibilitățile enumerate nu se exclud între ele. Nu pot să speculez. Cert este că de 22 de ani plătim fără niciun scop o groază de bani unor firme. Iar activul pe care îl mai avem acolo este efectiv furat bucată cu bucată.

E plin Ministerul Economiei de tot felul de grupuri care iau bani de la stat nestingherit de zeci de ani.

Spot: Aveți informații suplimentare despre cele trei firme menționate? Sunt firme ”de partid”? Ați discutat cu conducerile lor? Nu pot fi aceste firme schimbate tot printr-un HG, precum cel din 1999?

Avem informații pe care le-am găsit și noi în surse publice. Mai multe nu am aflat încă.

Aceste firme pot fi schimbate prin HG, dar ne dorim mai mult de atât. Ideea nu e să-i schimbăm pe unii privilegiați cu alții. Ci să oprim acest sistem.

Spot: Cui s-ar putea ”vinde la licitație activele și toate creanțele de acolo” și cât estimați că am putea recupera?

Ne dorim ca procesul de vânzare a activelor de la Krivoi Rog să se facă la licitație deschisă, competitivă și transparentă.

Spot: Ați discutat cu omologii din Ucraina pe acest subiect? Ați identificat o soluție?

Discuții au tot avut loc în ultimii 22 de ani, dar fără a se găsi o soluție pentru partea românească.

Suntem la stadiul de memorandum care va asigura respectarea unui cadru optim atât diplomatic, cât și legal astfel încât obiectivul propus de către MEAT să fie atins.

Spot: Ați spus că ”În Ministerul Economiei sunt multe probleme uitate de ani de zile. Unele de zeci de ani” și că nu ne putem închipui câte ”surse de sifonare a banilor publici există în ministerul Economiei”. Puteți să ne dați câteva exemple?

Un exemplu este cel care reiese și din contractele pe care le-am pus pe site-ul ministerului. Toate contractele cu ministerul din ultimii doi ani sunt publice pe site.

Vedem clar cum cele mai mari contracte s-au dat pentru mersul la târguri prin străinătate pe sume impresionante și cu comisioane de asemenea semnificative. Plus alte probleme legate de această schemă.

Alt exemplu sunt cele aproape 70 de firme din subordinea Ministerului Economiei. Marea majoritate au fost atât de căpușate încât sunt ne-recuperabile.

Am dat recent exemplul Germisara unde sunt 3 membri în CA și 3 angajați, deși compania e pe pierderi. În aceste firme interesele sunt diverse. De la CA-urile pline de activ de partid, la contractele păguboase cu dedicație.

De câteva luni numim oameni care și-au făcut renumele în mediul privat și care au CV-uri impresionante pe care, de altfel, le anunțăm public în momentul numirii.

De cele mai multe ori în statul român se fură cu tupeu. Odată ce este închis un robinet prin care este clar că se sifonează bani publici, cei care primeau banii aceia, în loc să intre în pământ de rușine, fac scandal că îi vor în continuare. Dar stați fără griji, nu ne lăsăm intimidați și vom duce la bun sfârșit ce am început.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇