Norul de cenușă aruncat de vulcanul din Caraibe este vizibil din spațiu. Sunt așteptate noi explozii, localnicii părăsesc insula

Norul de cenușă aruncat de vulcanul din Caraibe este vizibil din spațiu. Sunt așteptate noi explozii, localnicii părăsesc insula
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Cenușa grea și mirosul de sulf au început să acopere părți din insula Sf. Vincent din estul Caraibelor, oamenii de știință avertizând că explozia de vineri a vulcanului La Soufriere ar putea fi urmată de altele iar mii de localnici au continuat să evacueze zona, anunță USA Today.

„Prima explozie nu este neapărat cea mai mare”, a declarat geologul Richard Robertson de la Centrul de Cercetări Seismice al Universității din Indiile de Vest, în timpul unei conferințe de presă.

St Vincent rocked by explosive eruptions of La Soufrière volcano

Imaginile din satelit prezentate de DEFIS – departamentul Comisie Europene pentru industria de apărare și spațiu – arată norul de cenușă emis de La Soufriere vizibil din spațiu.

ADVERTISING

Activitatea seismică a dus la evacuarea a 16.000 de locuitori care au fugit cu valize umplute în grabă, rucsaci și pungi de cumpărături către adăposturi aflate pe coastă și nave pregătite să îi transporte către insulele vecine.

Până în prezent, nu au fost raportate decese sau răniți. Pagubele provocate de vulcanul cu o înălțime de 4.000 de metri, aflat la capătul nordic al insulei vor perturba activitatea timp de cel puțin câteva luni.

„Agricultura va fi grav afectată, este posibil să avem pierderi de animale și va trebui să facem reparații la case, dar dacă vom fi în viață și vom avea putere, vom reconstrui mai bine, împreună”, a declarat premierul Ralph Gonsalves postului local NBC Radio.

ADVERTISING

Vulcanul La Soufriere de pe insula Saint Vincent din Caraibe a surprins, sâmbătă, cu o erupţie violentă, prima din ultimele patru decenii.

Activitatea a crescut dramatic la vulcan începând de joi, potrivit Weather.com. O serie de cutremure au indicat că magma se ridica în sus, pe măsură ce gazele și aburul care se scurgeau prevesteau o erupție.

Coloana masivă de cenușă de vineri are o înălțime de peste 10 km, determinând anularea mai multor zboruri.

Barbados, Antigua, Guyana și St Lucia au fost printre statele care s-au oferit să-și deschidă granițele pentru persoanele evacuate.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇