Bolnavii mor acasă cu zile, iar partidele se joacă de-a politica. Pregătim sesizări, împreună cu avocații - Interviu cu Vasile Barbu

Bolnavii mor acasă cu zile, iar partidele se joacă de-a politica. Pregătim sesizări, împreună cu avocații - Interviu cu Vasile Barbu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oameni cu boli ce nu suportă amânare dar care sunt programați peste câteva luni, blocaje în spitale sau, dimpotrivă, medici care muncesc până la epuizare, teste Covid-19 fals pozitive sau fals negative și de multe ori făcute inutil sau ilegal, abuzuri de mai multe feluri, și peste toate astea o gravă acuzație de deturnare de fonduri. Cam așa descrie situația  actuală din sistemul sanitar președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu.

Într-un articol publicat zilele trecute de Național, Vasile Barbu semnala faptul că personalul medical este plătit de Casa de Asigurări de Sănătate indiferent dacă tratează sau nu pacienți, așa că, în opinia sa, ”managerii de spital nu sunt motivați să interneze pacienți”.

”Este mai comod să nu internezi, iar pe de altă parte mai mulți pacienți înseamnă riscuri mai mari de infectare. De ce să muncească mai mult? Pentru că este foarte bine să ai câțiva pacienți pe care să-i ții prin saloane. Le convine situația. În schimb, există acum spitale în care se muncește până la epuizare, pentru că adresabilitatea este extrem de mare, la Institutul Oncologic, la Institutul Fundeni, la Spitalul Floreasca, la Spitalul Municipal, la Bagdasar Arsenie, la anumite spitale județene din Iași, Cluj, la Timișoara. (...) Este incredibil ce se întâmplă și asta pentru că sunt încurajați să nu muncească”, a acuzat public președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.

Într-un interviu acordat Spotmedia.ro, Vasile Barbu vine cu noi argumente și vorbește despre blocajele din spitale, despre pericolele la care sunt expuși bolnavii, dar și despre o serie de nereguli care, în opinia sa și a avocaților asociației, trebuie să ajungă pe masa procurorilor și vor ajunge, peste câteva zile.

ADVERTISING

Vorbiți-ne mai întâi despre problemele pe care vi le-au semnalat pacienții în această perioadă în care activitatea sistemului sanitar a fost (și este în continuare) perturbată de restricțiile impuse din cauza pandemiei de Covid-19.

Unele dintre spitale sunt asaltate și, pur și simplu, omului nu i se permite să intre în spital. În afară de cele care au primiri-urgențe, în rest există o barieră, justificată, iar pacientul nu intră.

S-au pus la dispoziție niște telefoane pe site-urile spitalelor, niște posibilități de programare, numai că programările au ajuns prin octombrie-noiembrie, și sunt pacienți cu boli acute, trimiși de medicul de familie, care fie nu primesc programare imediat, fie sunt programați peste foarte mult timp.

Să încercați să faceți un astfel de exercițiu, noi l-am făcut. Sunt oameni cu boli ce nu suportă amânare și care la ora actuală nu au unde să se programeze. Și ne sună și pe noi ca să ne întrebe ei unde merg. Încercăm să îi îndreptăm și către alte spitale, poate găsesc termene mai scurte, însă din ce în ce simțim către aceste termene se duc către sfârșitul anului pentru unii dintre pacienți. Și gândiți-vă că este vorba doar despre o prima etapă de investigație!

Vă dau un exemplu: Noi am avut un pacient care a făcut o sesizare la noi în luna februarie și a făcut apoi și în martie, și am încercat să îl programăm pentru o fractură la antebraț. Deja la spital i s-a fixat în gips în mod greșit, are dureri groaznice, dar acum două săptămâni i s-a făcut programare pentru 3 august (ca să fie primit în ambulatoriu, să fie consultat, nu internat!).

Mai sunt pacienți și cu o simptomatologie specifică unei colici biliare, iar pentru așa ceva trebuie intervenit cât mai curând, pentru că altfel poate să se ajungă la o afectare pancreatică, cu consecințe grave.

ADVERTISING

Avem pacienți cu riscuri de cancer de colon, care nu se pot investiga pentru că e nevoie de o recomandare de colonoscopie, pe care o pot face către sfârșitul toamnei!

Ei ne spun că măsurile s-au relaxat, începe să se dea drumul. Dar eu o să îl rog pe dl ministru să simuleze o programare la un spital, să vadă și dumnealui cum e, să vadă că pentru foarte mulți dintre pacienți sistemul este blocat.

Sunt și multe spitale, unele județene, dar mai ales centrele universitare, unde personalul medical depune eforturi până la epuizare. E incredibil ce se întâmplă acolo! Sunt forțate unitățile de primiri-urgențe în unele cazuri, încât medicii nu mai știu ce să facă. (...)

Pe de altă parte, nu mai pot face acele circuite, iar pacienții care nu au rezultate la testare stau foarte mult în spitalele care nu au propriul laborator de medicină nucleară. Așteaptă uneori peste 24 de ore până le vine rezultatul Covid. Multe teste s-au devedit a fi fals pozitive sau fals negative. Și chiar specialiștii spun că proporția erorii poate fi si până la 25%.

E legal să ți se ceară ție, pacient, ca atunci când te duci la spital să fii deja testat de Covid-19, tu neștiind nici unde să faci acest test și, de multe ori, nici nu ai banii necesari?

Nu este legal, dar să știți că s-a întâmplat, nu numai la pacienții oncologici, ci și la alte categorii de patologii. În primul rând orice diagnostic trebuie făcut pe probe în care ai încredere. Dacă te duci si faci testul la o firmă privată, nu poți garanta pentru rezultate. Sunt multe firme care nu sunt acreditate RENAR, iar unele fac testele cu medici și asistenți nespecializați.

ADVERTISING

Presupunând că am nimerit la unul autorizat: fac testul astăzi și îmi dau rezultatul mâine, dar între timp eu m-am dus la supermarket, am intrat pe scara blocului, m-am întâlnit cu vecinii, cu membrii familiei... Dau telefon să merg să mă internez și sunt programat de luni până vineri, să zicem, sau aveam deja o programare făcută. Între timp eu umblu prin oraș, prin tot felul de medii, dar spitalul are încredere în testul meu, deși eu s-ar putea să fi fost între timp infectat. Un astfel de pacient reprezintă o adevărată bombă biologică, pentru că e introdus pe un circuit verde al spitalului (unde sunt pacienții testați presupus negativi). Cât de sigură și cât de corectă este această procedură? (...)

Ordinul de minstru prevede că în mod normal pacientul se prezintă fără niciun test făcut, e introdus pe o zonă roșie, e testat, ținut izolat cu consimțământul său – 4, 10, 24 de ore – iar dacă rezultatul e pozitiv, îl transfer la o unitate competentă să rezolve problema lui (cardiacă, ortopedică etc), dar care e și pentru cei contaminați cu Covid. Dacă este negativ, îl bag pe circuitul verde al spitalului și îi acord servicii medicale.

Dar nu poți să trimiți pacientul să își facă testul singur. Sunt și medici de familie care fac la fel...

De ce s-au întâmplat și se întâmplă în continuare toate astea? Guvernanții au părut destul de bine organizați, cu comitete speciale, cu grup de comunicare strategică.

Aceasta este o situație pe care autoritățile nu o iau în calcul. Ei se joacă de-a politica acum, se joacă de-a pregătirea alegerilor locale, și cei din Opoziție, și cei de la puterea parlamentară, și cei de la puterea guvernamentală. Practic, nu le pasă. Niciunuia!

Noi semnalăm chiar din luna februarie atâtea nereguli și nu ne-a chemat niciun partid politic să ne spună ”Noi avem comisie de sănătate, și în Parlament, spuneți-ne și nouă ce se întâmplă de fapt, pentru că aveți o prezență teritorială”. Nu ne-a întrebat nimeni până în prezent. Nici de la PSD, nici de la PNL, de nicăieri. În afară de presă nu interesează pe nimeni.

Și vedeți foarte bine că emit acte normative care sunt abuzive. Nu e vorba numai de internarea abuzivă, pe care noi am semnalat-o de mult spunând că nu poți interna asimptomaticii decât cu respectarea legii, Aplică izolarea, aplică carantinarea, ai alte mijloace legale pe care le poți folosi. Aplică consimțământul pacientului, consimțământul informat. (...)

Noi semnalăm de mult că acest Departament pentru Situații de Urgență este condus de amatori, începând cu Raed Arafat, care este un amator, un diletant, un om care crede că le știe pe toate. (...)

Apoi, mai sunt politicieni de doi lei, care habar nu au despre ce e vorba, cum este Vela, cum este Orban. Pe Ludovic Orban îl cunosc personal, știu câtă medicină cunoaște, l-am însoțit și l-am ajutat în câteva rânduri (...) El este un tip total dezorientat din punctul ăsta de vedere. El primește indicații de la Arafat și chiar și spune ”Am vorbit cu dl Arafat”. Păi, cine este Arafat? Au murit toți specialiștii în țara asta?!

Dar dacă avem acești specialiști, ei de ce nu reacționează public?

Au încercat să iasă și au fost loviți. Sunt specialiști militari, oameni cu Academia Militară terminată, specializați pe acest domeniu (...) Oameni care știu cum se gestionează o pandemie, un conflict cu mijloace biologice ș.a.m.d. Nu se ține cont decât de ceea ce spune Arafat! (...)

Mulți se mai întreabă de ce în alte țări s-au putut impune legal anumite restricții, cum ar fi carantinarea, dar la noi nu, din cauză că ”nu a vrut” CCR. Așa să fie?

Nu este așa, am citit motivarea CCR, care este corectă. Sunt deficiențe pe care le-au recunoscut și ei - s-a acționat la nivel emoțional, mai degrabă din impuls, deși timp au avut la dispoziție să facă și achiziții, să se pregătească și din punct de vedere legislativ.

Și nu este adevărat. În celelalte state nu s-a aplicat ce s-a aplicat la noi. Acolo oamenii au acceptat, voluntar, dar ei nu au fost trimiși în spitale, carantinarea s-a făcut în spații acceptate de persoana respectivă. Și așa e normal, în situații în care ai o boală transmisibilă (fie TBC, fie scarlatină, Covid-19, Ebola etc), persoana trebuie informată că trebuie să fie cumva izolată, trebuie să își exprime consimțământul, i se asigură condiții de izolare, dar NU ÎN SPITAL. Pentru că ce ai făcut așa? Ai blocat accesul celorlalți oameni care aveau nevoie de servicii medicale în spital.

Aveau la dispoziție pensiuni, hoteluri. În final, inspirați de cei din afară (Franța, Spania) au apelat și ei la hoteluri. Acolo trebuiau oamenii izolați, mai ales că existau condiții, și de toaletă, și de servicii sociale, și de izolare. Aveau infrastructură deja creată, iar în strategiile militare sunt prevăzute astfel de situații – în caz de nevoie vor fi preluate aceste capacități. Au fost utilizate sub 5% dintre ele! Și s-a dovedit că proprietarii erau de acord cu asta, era bine și pentru ei, că primeau niște bani (oricum nu veneau oamenii atunci la hotel). Era un echilibru, o acceptare. Și costa și mai puțin – costurile într-un spital sunt mult mai mari.

Ce alte nereguli spuneți că ați mai observat?

Noi am făcut o analiză cu specialiștii, pentru că autoritățile au închis spitalele, dar le-au plătit din fondurile de asigurări sociale de sănătate, acel fond unic, care este destinat clar numai pentru anumite servicii. Dacă citiți Legea 95 privind destinația acestui fond, el este foarte strict reglementat, nu poate fi folosit pentru alte situații. Dar vine Președintele și dă un decret prin care se spune ”se poate transfera”. Cum adică? Din banii cui? Adică mie, pacient care am contribuit la fond, nu îmi dai voie să folosesc banii și mor acasă cu zile, în schimb dai banii ăștia ca să stea niște spitale degeaba?!

Mai mult, decretul a fost valabil pe perioada declarării stării de urgență, dar tu menții până la 30 septembrie această stare, fără niciun temei legal, doar pentru faptul că ai încheiat niște contracte cu furnizorii. Dar dacă decretul spune ”doar pe perioada stării de urgență” poți lua de la Casa de Asigurări de Sănătate, tu, prin Hotărâre de Guvern, de ce ai prevăzut până pe 30 septembrie?! Ai crezut că poți să păcălești pe cineva? Utilizarea acestor fonduri în continuare este ilegală și chiar infracțională. Nu poți să faci deturnare de fonduri.

https://www.facebook.com/urbaniulian/posts/10217565790485056

Prin urmare, spuneți că sunteți hotărâți să vă adresați justiției?

Da, sunt avocați care lucrează la argumentarea mai multor tipuri de sesizări. Și vrem să ne organizăm astfel încât să colectăm de la pacienții din întreaga țară sesizări de la cei care au fost abuzați, inclusiv cei care au fost carantinați în condiții improprii, pentru că foarte mulți au fost carantinați nu individual, ci la comun (...) Nu s-a făcut o izolare individuală, așa cum era normal să fie.

Ați strâns și cazuri concrete de pacienți care au reclamat înrăutățirea stării lor de sănătate, din cauza măsurilor luate în ultimele luni?

Sigur că da. Avem familii care au reclamat chiar decesul unui membru al familiei.

De exemplu, o femeie în vârstă (peste 70 de ani) a căzut în gospodărie la sfârșitul lunii martie. Fiul a dus-o la UPU într-un spital județean, pentru că avea dureri și nu mai putea să se miște. I-au făcut o minimă evaluare și au spus că există acel ordin al lui Arafat și nu mai pot interna, așa că au dat-o acasă fără să îi facă o imagistică (pe coloană, pe bazin) (...) O astfel de fractură dă dureri la respirație, se ajunge la pneumonii. I s-a făcut din nou rău, pentru că nu mai putea să respire, dar au trimis-o iar acasă și după 3 zile a murit. Stop respirator – era astupată pulmonar. Femeia asta a murit cu zile.

Mai sunt și altele. Un pacient a avut o eventrație intestinală (o hernie ombilicală) și a murit pentru că nu a fost evaluat la timp. A fost asimptomatic, nu a avut vărsături, iar cei de la spital l-au evaluat sumar și l-au trimis acasă.

Alt pacient, cu colică biliară. Acum trebuie programat pentru operație.

Eu, Vasile Barbu - Control coronarian făcut în luna noiembrie, peste 30% stenoză coronariană, programare de principiu în primăvară să fac o nouă coronografie cu implantare de stent. Vine Covidul, a început să mi se facă rău, în aprilie nu am putut să merg la spital fiindcă eram toți blocați la domiciliu. Luna mai – complicații, deja nu mai puteam să respir, nu puteam să dorm decât în fotoliu, mă opream de două ori în 50 de m de la apartament până la parcare. (...) M-au primit la compartimentul de urgențe de la CC Iliescu, intrasem deja în insuficiență cardiacă. M-au internat rapid și a doua zi mi-au implantat 3 stenturi. Ajunsesem la 90% stenoză coronariană. Dacă mai stăteam o săptămână nu mai existam. Am documente, am martori!

Când intenționați să depuneți sesizările pe care le pregătiți?

În jur de 15 iulie noi sperăm să fie gata o parte dintre sesizări. Pregătim în țară niște structuri unde pacienții pot depune aceste sesizări. Vrem să le transmită prin email sau prin poștă.

Chiar rugăm pacienții să depună la noi sesizări, dacă s-au simțit lezați de internările abuzive, dacă nu au avut acces la serviciile medicale, dar și cei care sunt programați pe o perioadă foarte lungă de timp și au dureri sau simptomatologii care sunt greu de suportat.

https://www.facebook.com/vasile.barbu.319/posts/3400905913276645

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇