Cum scriem corect: Despre virgula între subiect și predicat

Cum scriem corect: Despre virgula între subiect și predicat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dintre toate greșelile pe care le sesizez în presă, în comunicate, în mesajele din social media, dar mai ales pe paginile oficiale ale diferitelor instituții, inclusiv de cultură, virgula între subiect și predicat ocupă detașat locul întâi al unui top pe care am evitat mulți ani să îl fac.

Uneori, când frazele sunt mai lungi sau când subiectul este multiplu, mă gândesc că autorul textului a pierdut din vedere șirul logic al scriiturii, concentrat asupra ideii pe care dorește să o transmită.

„Ce ne frământă pe toți, este extrem de sensibil.” - În acest exemplu, virgula care apare înainte de regentă este inexplicabilă. Dacă înlocuim propoziția subiectivă cu un subiect simplu, exemplul ar fi următorul: „Frământarea, este extrem de sensibilă”. Corect este: „Frământarea este extrem de sensibilă”.

ADVERTISING

Înțeleg foarte bine momentul în care ne aflăm. Înțeleg și faptul că mesajele trebuie diseminate în cel mai scurt timp. Înțeleg că suntem într-un secol al vitezei în toate domeniile și că pentru mulți dintre noi contează doar CE avem de spus, nu CUM comunicăm aceste lucruri.

Înțeleg că gramatica se predă până la nivel de gimnaziu și se reia, secvențial, în pragul admiterii la facultățile cu examene scrise. Ce nu înțeleg este cum putem uita o regulă atât de simplă: nu se scrie niciodată cu virgulă între subiect și predicat!

ADVERTISING

Știm deja prea puțini oameni care să nu fi absolvit (măcar) o facultate. Este, așadar, deosebit de important să respectăm, și în scris, cel puțin câteva reguli esențiale, iar regula numărul unu este chiar cea expusă în rândurile de mai sus.


Articol scris de Izabela Manolache, Școala de Gramatică


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇