22 de activităţi pentru a ne menţine creierul în formă întreaga viaţă

22 de activităţi pentru a ne menţine creierul în formă întreaga viaţă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Creierul se poate deteriora odată cu vârsta, însă vestea bună este că există lucruri relativ simple pe care le putem face pentru a menţine cel mai complex organ al corpului în formă.

Publicaţia Medical News Today ne recomandă următoarele 22 de exerciţii pentru creier, care pot contribui la stimularea memoriei, a cunoaşterii şi a creativităţii.

Meditaţia

 Meditaţia poate aduce beneficii multiple atât minţii, cât şi corpului. Cercetările din domeniu arată că această activitate poate încetini procesul de îmbătrânire a creierului şi poate îmbunătăţi capacitatea acestuia de a procesa informaţia.

Vizualizarea

Vizualizarea presupune formarea unei imagini mintale, care poate fi atât statică, cât şi animată, pentru a reprezenta o informaţie. Conform unei lucrări in 2018, acest proces ajută oamenii să organizeze informaţia şi să ia deciziile corecte. De exemplu, vizualizarea poate fi exersată înainte de a merge la cumpărături, încercând să ne imaginăm cât mai detaliat întreaga experienţă, de la drumul până la supermarket până la ce vom cumpăra şi la întoarcerea acasă.

ADVERTISING

Jocurile

Atât jocurile cu cărţi, cât şi jocurile de societate pot avea un efect benefic asupra creierului nostru, un studiu din 2017 identificând o legătură între astfel de activităţi şi o reducere a riscului de tulburări cognitive la persoanele cu vârste înaintate.

Jocurile de memorie

Jocurile de memorie ne testează memoria pe termen scurt şi capacitatea de a reţine tipare, activând acele zone din creier responsabile cu aceste funcţii.

Cuvintele încrucişate

Conform unui studiu din 2011, rezolvarea jocurilor de cuvinte încrucişate poate întârzia declanşarea declinului memoriei la pacienţii cu demenţă în faza preclinică.

Puzzle-urile

Oamenii de ştiinţă au descoperit că acest joc de perspicacitate poate activa mai multe funcţii cognitive, iar practicarea lui în mod regulat pe parcursul vieţii ne poate proteja de efectele îmbătrânirii creierului.

Sudoku

ADVERTISING

Un studiu din 2019 în cadrul căruia au fost evalute persoane cu vârste cuprinse între 50 de ani şi 93 de ani a relevat faptul că participanţii care obişnuiau să rezolve sudoku mai des prezentau o mai bună funcţionare cognitivă în general.

Şahul

Medical News Today citează o metaanaliză din 2016, conform căreia şahul poate îmbunătăţi memoria, funcţionarea executivă şi viteza de procesare a informaţiei.

Jocul de dame

S-a constatat un volum mai mare al creierului printre cei care practică în mod regulat jocul de dame, iar în cazul celor cu risc pentru Azheimer o îmbunătăţire a sănătăţii cognitive.

Jocurile video

Anumite jocuri video – jocurile de acţiune, puzzle-urile şi jocurile de strategie pot îmbunătăţi atenţia, capacitatea de a rezolva probleme şi flexibilitatea cognitivă.

Socializarea

O metodă simplă de a ne stimula creierul este aceea de a ne bucura pur şi simplu de compania prietenilor. Persoanele cu o viaţă socială mai activă sunt mai puţin predispuse la declin cognitiv şi la demenţă, potrivit unui studiu recent.

ADVERTISING

Învăţarea de lucruri noi

Atunci când învăţăm lucruri noi, indiferent dacă este vorba despre cusut sau despre fotografie, creierul nostru este stimulat în diferite moduri şi poate fi îmbunătăţită astfel funcţionarea sa.

Îmbogăţirea vocabularului

Nu numai că ne extindem astfel aria cunoaşterii, dar ne exersăm în acelaşi timp şi creierul. Putem face acest lucru citind o carte sau urmărind o emisiune la televizor şi notându-ne cuvintele pe care nu le cunoaştem, pe care le putem căuta apoi în dicţionar.

Învăţarea unei limbi străine

Autorii unui studiu din 2019 notează faptul că bilingvismul îmbunătăţeşte conectivitatea între diferite zone ale creierului, ceea ce ar putea întârzia declanşarea unor boli precum Alzheimer.

Ascultatul muzicii

Aceasta este o altă activitate prin care putem stimula şi conecta diferite zone ale creierului, rezultatul fiind îmbunătăţirea funcţiei cognitive şi o stare generală de bine.

Studierea unui instrument muzical

Atunci când învăţăm să cântăm la un instrument muzical sunt stimulate acele părţi ale creierului responsabile cu coordonarea. Activitatea protejează creierul celor aflaţi la o vârstă înaintată împotriva tulburărilor cognitive.

Însuşirea unor noi hobby-uri

Hobby-uri care necesită coordonare sau dexteritate, precum tricotatul, brodatul, desenatul, dansul sau studierea unui instrument muzical, activează funcţiile motorii.

Practicarea de exerciţii fizice

Practicate în mod regulat, exerciţiile fizice pot aduce beneficii atât corpului, cât şi creierului. Memoria, cunoaşterea şi coordonarea motorie sunt aspecte ce ţin de sănătatea creierului care sunt îmbunătăţite atunci când exerciţiile fizice sunt o parte a stilului nostru de viaţă.

Dansul

Conform informaţiilor Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA, dansul îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de planificare şi de organizare. În acelaşi timp, acest tip de exerciţiu poate stimula zonele creierului care au legătură cu ritmul şi cu echilibrul.

Practicarea unor sporturi

Anumite sporturi ne solicită atât fizic, cât şi mintal. Pentru sănătatea creierului sunt recomandate acele activităţi sportive care necesită atenţie susţinută, planificare, multitasking, capacitate de a te adaptata rapid la schimbare.

Practicarea Tai Chi-ului

Tai Chi este un tip de exerciţiu fizic care presupune mişcări lente ale corpului, respiraţie ritmică şi meditaţie. Conform unui studiu din 2019, cei care practică această activitate prezintă o conectivitate îmbunătăţită la nivel cerebral.

Somnul

Deşi nu este neapărat un exerciţiu activ, somnul este esenţial pentru corp şi pentru creier deopotrivă, îmbunătăţind memoria, reducând oboseala mintală şi reglând metabolismul, încheie Medical News Today.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇