De ce ne temem de tehnologia 5G și cum ne va schimba ea viața (Video)

De ce ne temem de tehnologia 5G și cum ne va schimba ea viața (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentru că e nouă iar implementarea ei se lasă așteptată, tehnologia 5G le-a aprins imaginația multor români.

S-au creat deja grupuri de militanți anti 5G care susțin că această tehnologie ne va îmbolnăvi. În plus – susțin aceiași militanți – cu ajutorul ei, guvernele și companiile de telefonie ne vor putea transforma în sclavi. Ne vor putea iradia, scana și domina. Vor ști tot timpul unde suntem.

Ba, unii susțin că această tehnologie ar fi atât de dăunătoare încât chiar pandemia de Covid 19 ar fi fost o simplă scuză care le-a permis guvernelor lumii să ne țină în casă, câtă vreme prin orașe se instalează antene și tuneluri 5G fără ca noi să știm.

Ca să aflăm ce este tehnologia 5G, cum ne va schimba ea viețile, dar și câte dintre temerile oamenilor sunt întemeiate, am vorbit cu fizicianul și cercetătorul Cristian Presură.

De unde vine denumirea 5G și ce înseamnă

De fapt, denumirea de 5G vine de la ”a cincea generație” (5th generation – în limba engleză) a tehnologiei pentru rețelele celulare fără fir.

Aceste denumiri prescurtate sunt folosite încă de la jumătatea anilor 1980, când au apărut primele telefoane mobile. Acelea au reprezentat generația 1G și permiteau doar conversația verbală la distanță.

La începutul anilor 1990, tehnologia 1G a fost înlocuită de 2G. Odată cu ea, folosind telefonul mobil, am început să trimitem și mesaje text.

A urmat 3G, la începutul anilor 2000. Respectiva tehnologie a introdus posibilitatea utilizării Internetului pe telefonul mobil. A apărut emailul pe telefon, s-au introdus apelurile video etc.

În cele din urmă, din 2009, odată cu tehnologia 4G, am avut Internet cu viteză mai mare. Și am început chiar să vedem filme online pe telefon.

ADVERTISING

Urmează implementarea tehnologiei 5G, care va aduce viteze și mai mari de transfer al informației.

Într-un material video de popularizare a științei de pe canalul său de Youtube, cercetătorul Cristian Presură a explicat deja că principala diferență între tehnologii, de la 3G încoace, constă în capacitatea de a transmite și recepta date mobile.

Spre exemplu, prin 3G se transmiteau, într-o secundă, doar câteva sute de kilobiți (dimensiunea unei poze cu rezoluție scăzută). În schimb, 4G poate transmite câteva sute de megabiți pe secundă.

Unsplash
Foto: Unsplash.com

Iar cu tehnologia 5G, se vor transfera zeci de gigabiți pe secundă. Iar asta înseamnă – mai spune Cristian Presură – că vom putea descărca pe telefon un film întreg în mai puțin de o secundă.

Fizicianul a explicat totul într-o manieră chiar mai simplă, comparând fluxul de date mobile cu jetul de apă de la robinet.

Astfel, pe vremea când foloseam 3G, era ca și când apa ar fi picurat din robinet. Tehnologia 4G este echivalentul unei jet de apă, iar 5G înseamnă că apa va tâșni cu mai mare putere din robinet.

La ce ne folosește atâta viteză? Nu cumva ne va face mai mult rău decât bine?

Dacă 5G ne va permite să dăm jos un film în mai puțin de o secundă, înseamnă că telefonul nostru mobil va deschide un document scris înainte ca noi să percepem acest lucru.

Întrebarea este: la ce ne trebuie atâta viteză? Deja parte dintre militanții 5G, adunați în grupuri de Facebook, susțin că expunerea constantă la informații livrate cu asemenea viteză ne va năuci.

Cristian Presură a explicat pentru SpotMedia.ro că tehnologia 5G nu a fost, de fapt, creată ca noi să putem descărca mai repede filme pe telefon.

ADVERTISING

”Tehnologia 5G nu este neapărat pentru omul obișnuit, aflat într-o situație obișnuită (....)

De exemplu, imaginează-ți: o mașină inteligentă, fără șofer, care să nu facă niciodată accident. Ei bine, lucrul ăsta se va putea, pe viitor, dacă mașina respectivă va comunica eficient cu Internetul și cu alte dispozitive, cu sateliții sau mai știu eu cu ce.

Dacă toate aceste tehnologii de comunicare sunt aduse împreună, putem avea mașini inteligente. De asemenea, puteam avea acces la Internet al tuturor lucrurilor (obiecte de uz zilnic ar putea fi conectate la internetpot și controlate online – n.red.).

E un concept gândit cu mulți ani în urmă care ar putea deveni realitate cu ajutorul tehnologiei 5G.

Deci este vorba despre un progres al tehnologiei care se vede în anumite aspecte ale societății, nu neapărat în viața noastă de zi cu zi, atunci când folosim telefonul mobil”, a precizat Cristian Presură.

Cu toate astea, nu cumva expunerea la o cantitate atât de mare de informație nouă ne-ar dăuna? Iată ce spune cercetătorul care, prin natura meseriei sale, se confruntă zilnic cu o mulțime de lucruri noi.

”Aici adevărul e undeva pe la mijloc. Hai să facem o comparație. Astăzi avem televizoare cu diagonală mare și 4K. Sunt tehnologii nemaintâlnite față de perioada în care eram copii și ne uitam cu toții la televizoarele alea mici, alb-negru.

Dar ne-a făcut această tehnologie mai proști, mai tâmpiți, mai năuci? Nu în sine. Ceea ce ne năucește astăzi este utilizarea în mod continuu a tehnologiei.

Dacă stăm mereu cu ochii la ecranul televizorului și ne uităm acolo în loc să mai ieșim afară, să mai vorbim cu prietenii, să mai vedem cum miroase pădurea, da. Acest lucru ar putea să ne năucească.

ADVERTISING

Asta poți face și cu telefonul mobil și cu tableta cu tehnologie 4G de astăzi. Faptul că acel telefon va avea performanțe mai mari (există posibilitatea, după implementarea 5G, să ne putem uita la filme 4k pe telefon - n.red.) nu schimbă datele problemei”, a mai spus Cristian Presură.

Mai multe despre tehnologia 5G și despre impactul pe care aceasta îl va avea asupra vieților noastre puteți afla din interviul pe care Cristian Presură l-a acordat SpotMedia.ro:

Ce este tehnologia 5G și cum ne influențează - spotmedia.ro

Ne va imbolnăvi tehnologia 5G? De unde vine teama

Ne-am obișnuit să credem că toate radiațiile sunt periculoase. Dar în realitate – spune cercetătorul Cristian Presură – lucrurile nu stau deloc așa. Spre exemplu, și lumina vizibilă a soarelui e tot radiație. Și nu e periculoasă.

De ce ne interesează asta, în cazul tehnologiei 5G? Pentru că orice comunicare fără fir se face tot prin niște radiații care se numesc unde electromagnetice. Aceste unde au o serie de caracteristici printre care și frecvența.

Cu cât frecvența undelor este mai mare, cu atât riscul ca ele să ne dăuneze crește. Dar numai dacă se depășesc anumite limite. Iată când e cazul să ne facem griji.

hands-5292562_1920
Foto: Arhivă Pixabay

Undele electromagnetice folosite pentru comunicație prin 3G și 4G au frecvențe de circa 2Ghz. Aceeași frecvență o au și cuptoarele cu microunde. În schimb, rețelele 5G vor folosi unde electromagnetice cu frecvențe mult mai mari, de până la 70 de Ghz.

Înseamnă acest lucru că 5G ne va îmbolnăvi de cancer? Cristian Presură a demonstrat cu cifre că nu e cazul.

Ca să altereze structura atomilor din care suntem alcătuiți, undele trebuie să aibă o frecvență mai mare de 3 milioane de Ghz. Asemenea frecvențe au radiațiile ultraviolete, razele X și razele gamma. Dar nu și cele folosite în telecomunicații.

Asta nu înseamnă că nimeni niciodată nu s-a îmbolnăvit din cauza undelor electromagnetice folosite de telefoanele mobile. Doar că numărul îmbolnăvirilor este mic și nu apare în statistici.

Iar asta a determinat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) să încadreze undele electromagnetice în categoria factorilor ”posibil cancerigeni”.

Or, spune Cristian Presură, în categoria de produse ”posibil cancerigene” figurează și castraveții murați și aloe vera.

Și-atunci, de ce ne temem atât de mult de 5G și de unde vin toate aceste teorii ale conspirației?

Cristian Presură spune că e normal ca - în condițiile unui progres tehnologic rapid - să simți la un moment dat că nu mai înțelegi tot ce se întâmplă. Iar de lucrurile pe care nu le înțelegi, începi să te temi.

Este 5G o armă creată să ne localizeze și să ne ”prăjească”?

E suficient să intri pe un grup de Facebook anti 5G ca să vezi cât de mult se tem oamenii de această tehnologie. Un fost star rock pe nume Sasha Stone a făcut un film documentar intitulat Apocalipsa 5G care a devenit viral în cercurile celor care își doresc interzicerea 5G.

gruprui-anti-5G

Producția prezintă, printre altele, oameni care susțin că tehnologia 5G este una militară. Și că prin intermediul ei vom fi monitorizați peste tot, în permanență.

people-2600578_1920
Foto: Arhivă Pixabay

Ba, autoritățile vor încerca să controleze până și ce gândim. În plus, undele electromagnetice ar putea fi folosite ca arme.

Cercetătorul Cristian Presură spune că în niciun caz tehnologia 5G - care înseamnă transmisia și recepția de unde electromagnetice - n-ar putea fi folosită ca să ne citească gândurile.

Cu privire la uzul militar, există o bază reală (...) Dacă tu vrei să folosești tehnologia într-un scop rău, o poți face. Așa cum e cazul tehnologiei nucleare. Dacă vrei să faci bombe, poți.

La fel, se spune că radiațiile care au cam aceeași frecvență cu cele ale radiațiilor mobile sunt periculoase pentru că americanii au construit un tun cu radiații foarte puternice cu care împrăștie manifestanții. Poate că e adevărat. Dacă tu pui acolo o putere foarte mare, vei încălzi pielea oamenilor și ei vor fi nevoiți să se îndepărteze.

Încă o dată, dacă vrei să faci ceva rău, poți încerca. Depinde acum și dacă o tehnologie cum e cea 5G ți-ar permite să și realizezi ce ți-ai propus tu, ca șef militar”, a mai spus Cristian Presură.

Dar chiar dacă nu ne-ar prăji, ar putea tehnologia 5G să ne localizeze?

”Poate în aceeași măsură în care și acum Google poate afla unde te afli. Dacă nu dezactivezi opțiunea de localizare de pe telefon – și foarte puțină lume o dezactivează!– Google poate afla unde te afli. Și din când în când chiar îți mai aduce aminte pe unde te-ai plimbat și îți arată poze.

Lucrul ăsta se face astăzi, cu acordul nostru.

Apoi, dacă îți suni părinții, să spunem, telefonul tău va avea nevoie să comunice cu o antenă. Așa, antena va ști unde ești. Are nevoie să știe, că trebuie să comunice cu telefonul tău mobil.

Antena-telecom-la-care-se-contecteaza-telefoanele
Antenă telecom. Foto: Unsplash.com

Nu este nimic fundamental diferit în tehnologia 5G față de 4G. Ce va avea tehnologia 5G? Va avea într-adevăr antene care vor fi mai dese. Ele vor sta mai aproape de utilizator.

Deci poți spune că are o localizare ceva mai precisă decât antenele 4G. Iar dacă antenele 4G te localizează – știu eu, într-o zonă de câteva zeci de metri sau sute de metri – tehnologia 5G te va localiza într-o zonă de 10 metri. Da, asta poți spune că e adevărat.

Dar ne va localiza cu telefonul mobil și acordul nostru, la fel ca 3G și 4G”, a mai spus Cristian Presură.

Merită să avem 5G?

Cercetătorul consultat de SpotMedia.ro spune că orice tehnologie nouă vine cu beneficii, dar și cu riscuri. Depinde de noi să ne documentăm serios și să decidem ce e de făcut: mergem mai departe și implementăm tehnologia sau ne oprim.

Spre exemplu, în urma presiunilor unor ONG-uri, Bruxelles-ul a oprit implementarea 5G (dar nu și restul Belgiei). Elveția a amânat momentul în care va trece la 5G.

De ce n-am face și noi teste cu 5G vreme de 20 de ani, ca să stabilim clar dacă ne îmbolnăvește sau nu și dacă, într-adevăr, ne este absolut necesară?

”Absolut. E un argument foarte valabil pentru România. România nu are autostrăzi. România are o corupție endemică.

Și, atunci, te întrebi: de ce ne trebuie nouă 5G acum? Nu ne trebuie altele mai mult? (...)

E ok o pauză de 20 de ani. Dar aici se dă o altă bătălie. Cea economică... Eu nu zic să instalăm 5G și să câștigăm nu știu ce bătălie economică. Dar într-o bătălie economică ai mai mulți concurenți. Ai China. Poate ai America (...)

Iar acel concurent care dezvoltă tehnologia și este cu 5-10 sau - în cazul nostru - cu 20 de ani înainte are un avantaj. Pentru că aici este vorba despre o tehnologie de vârf, care potențează alte tehnologii: Internetul tuturor lucrurilor, a mașinilor inteligente ș.a.m.d.

Or, dacă tu vrei să dezvolți așa ceva în Europa, depinzi de tehnologia 5G. E un joc economic pe termen lung”, a spus cercetătorul.

Una peste alta, Cristian Presură consideră că merită să implementăm tehnologia 5G. Dar numai în anumite condiții.

”Nu merită dacă ne certăm între noi. Și dacă, iarăși, divizăm România. Deja este ea divizată. Ai unii care susțin religia și alții știința. Ai divizare politică: stânga-dreapta. O mai divizezi și în direcția asta: 5G și contra 5G?

Dar dacă stăm cu toții la o masă și vedem că nu e nimic serios când vine vorba despre problemele de sănătate cauzate de 5G, ci că altele sunt problemele noastre cu Sănătatea (spitale pe care trebuie să le facem mai bune, medicamente de care avem nevoie etc) atunci da, cred că merită.

Pentru că în acest fel poate că vom juca și noi un rol. Și poate că peste ani o companie din România va juca un rol global și va avea un impact economic important pentru țară”, a mai spus Cristian Presură pentru SpotMedia.ro.

Rămâne să vedem dacă românii se vor înțelege asupra tehnologiei. Și dacă autoritățile vor reuși să o implementeze.

Guvernul susține încă din 2018 că urmează să lanseze o licitație pentru alocarea de spectre de frecvență pentru 5G. Cu toate astea, procedura nu s-a lansat nici până astăzi.

Iar potrivit unui plan de acțiuni publicat în luna martie, până la finele lui septembrie 2020, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Domeniul Comunicațiilor (ANCOM) și-a propus doar să finalizeze documentația pentru licitație.

Procedura va fi lansată abia după aceea și nimeni n-ar putea spune cât va dura. Asta, dacă nu cumva se va amâna din nou.

În concluzie, mai avem de așteptat până să vedem tehnologia 5G implementată, măcar în marile orașe. Așa că mai avem timp să ne informăm și să hotărâm singuri dacă 5G e de temut sau mai degrabă - așa cum spun oamenii de știință - e un nou pas firesc în evoluția tehnologiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇