Cartea lui John Bolton, fostul consilier pentru securitate națională a lui Donald Trump, “Camera unde s-a întâmplat” (The Room Where It Happened), a creat un val de reacții, dar și o confruntare juridică între cei doi.
Avocații președintelui SUA au încercat să oprească publicarea cărții până în ultimul moment, susținând că Bolton încalcă prevederile legale cu privire la secretul de serviciu, făcând publice informații clasificate.
Un judecător a decis că volumul poate să apară, dar nu e exclus ca John Bolton să piardă avansul de două milioane de dolari, plătit de editura Simon & Schuster, în cazul unui proces civil în care statul va cere daune pentru informațiile apărute în carte.
Cea mai importantă dezvăluire pe care o face John Bolton, cel care l-a consiliat pe Donald Trump pentru 453 de zile, e faptul că actualul președinte își folosește poziția pentru a-și rezolva problemele personale.
Trump îi cere Chinei ajutorul ca să câștige alegerile
Acuzația cea mai șocantă făcută de Bolton e că Donald Trump i-a cerut ajutorul lui Xi Jinping, președintele Chinei, pentru a câștiga alegerile din 2020.
Donald Trump și-a făcut un titlu de glorie din faptul că a dus, cel puțin la nivel declarativ, o politică împotriva dominației chineze, cerând renegocierea tratatului comercial dintre cele două mari puteri economice.
Trump a anunțat că în timpul administrației lui, SUA își va reduce deficitul comercial față de China prin impunerea de taxe vamale mai ridicate pentru produsele importate din această țară.
„Atunci, Trump a schimbat în mod uluitor subiectul de conversație, punând pe tapet viitoarele alegeri prezidențiale din SUA, făcând aluzie la capacitatea economică a Chinei, pledând pe lângă Xi pentru a se asigura că va câștiga un nou mandat”, scrie Bolton, rememorând întâlnirea dintre Trump și Xi Jinping, liderul chinez, la summitul G20 din Osaka, Japonia, 2019.
De acord cu lagărele pentru minorități, iar în SUA sunt prea multe alegeri
John Bolton își amintește că tot la o întâlnire dintre Trump și Xi Jinping, de data asta în China, Xi l-a anunțat pe președintele SUA că ridică lagăre de concentrare pentru minoritatea musulmană Uyghur, iar Trump a spus că “acesta este exact ceea ce trebuie făcut” în această situație, scrie Bolton.
Presa din China nu a făcut nicio referire la dezvăluirile făcute de Bolton în cartea sa.
Zhao Li Jian, purtătorul de purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a spus doar că reprezentanții Chinei „nu au nicio intenție” să intervină în alegerile din SUA și că administrația Trump „înțelege clar” poziția Beijingului în ce privește regiunea Xinjiang, locuită în majoritate de musulmanii Uyghur, anunță CNN.
Această reacție a diplomației chineze confirmă indirect enunțurile făcute de Bolton în cartea sa.
Fostul consilier pentru securitate națională își amintește că-n aceeași convorbire, Trump a spus că oamenii îi cer să stea la Casa Albă mai mult de două mandate.
"Xi a spus că vrea să colaboreze cu Trump încă șase ani, iar Trump a răspuns că oamenii fac presiune să fie abrogată limita impusă de constituție de două mandate de câte patru ani fiecare pentru președinții americani. Xi a spus, apoi, că în SUA sunt prea multe alegeri, pentru că nu voia să-l dezamăgească pe Trump, care a dat din cap aprobator”, scrie Bolton în cartea sa.
Lumea este un loc periculos
Un alt comportament ciudat al lui Trump pe care-l prezintă John Bolton e declarația acestuia în legătură cu uciderea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, care colabora cu Washington Post, de către reprezentanți ai serviciilor de informații aflate în subordinea prințului moștenitor al Regatului Arabiei Saudite Mohammed bin Salman: “Lumea este un loc periculos. Poate a făcut-o el, poate n-a făcut-o”.
Bolton spune că Trump și-a anunțat consilierii că această declarație a fost o diversiune, dorind să mute atenția opiniei publice de la scandalul în care era implicată fiica sa Ivanka Trump, care își folosise mailul personal, nesecurizat, pentru a comunica în interes de serviciu. Era exact aceeași situație în care a fost Hillary Clinton și de care Trump a făcut mare caz în campania electorală din 2016. "Această declarație va abate atenția de la Ivanka", a spus Trump la vremea respectivă, conform memoriilor lui John Bolton.
Finlanda face parte din Rusia
De asemenea, în carte apar multe gafe ale lui Trump care nu știa, de exemplu, că Marea Britanie e putere nucleară, minunându-se când Theresa May, fost premier al Regatului Unit, a făcut referire la acest lucru într-o conversație sau faptul că Trump era convins că Finlanda face parte din Rusia.
Cartea lui John Bolton îl pune pe actualul președinte al SUA într-o lumină proastă cu patru luni înainte de alegeri. Din paginile respective răsare un Trump obsedat să câștige un al doilea mandat, un lider care nu dă doi bani pe drepturile omului și care nu are cunoștințele necesare pentru a se impune într-o negociere diplomatică.
Nu e de mirare că avocații președintelui au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a opri publicarea ei.
Uniunea Europeană, mai rea decât China
Un fragment interesant din carte descrie întâlnirea din 27 aprilie 2018 dintre Donald Trump și Angela Merkel. Aici se poate observa ce crede președintele SUA despre Uniunea Europeană, în general, și despre Germania, în special.
“Trump a folosit o declarație pe care, ulterior, am auzit-o de nenumărate ori, cum că <Uniunea Europeană este mai rea decât China, cu singura excepție că e mai mică>, adăugând că UE a fost creată pentru a profita de SUA, declarație pe care Merkel a contestat-o (în engleză, așa cum a fost întreaga întâlnire). Merkel a cerut o întârziere de trei până la patru luni cu privire la impunerea de către SUA a unor tarife mai mari pentru importurile de oțel și aluminiu pe care Trump le avea în vedere, astfel încât UE să poată negocia nivelul acestor tarife. Trump a spus că nu vrea să negocieze cu UE. De asemenea, a mai spus că nu s-a simțit atât de rău la o întâlnire diplomatică nici când a fost în Coreea de Nord, și că Germania nu-și îndeplinește obligațiile față de NATO, nealocând 2% din PIB-ul țării pentru apărare. El a spus că Merkel profită de NATO așa cum face și în comerțul cu SUA”.
Sunt zeci de cărți scrise despre administrația Trump. Toți cei care au lucrat acolo, într-o poziție sau alta, și au plecat după o ciocnire cu Trump, au simțit nevoia să se destăinuie. Au fost scrise cărți și de către jurnaliști care au avut surse în interiorul Casei Albe, descriind haosul de zi cu zi din cadrul administrației, dar cartea lui Bolton este mărturia celui mai înalt oficial care a lucrat peste un an alături de președinte și care a avut acces la cele mai sensibile informații.
De fapt, Bolton confirmă articolele care au prezentat, pe surse, anomaliile și derapajele grave de natură etică și democratică ale actualei administrații a SUA. Cartea e o lovitură pentru adepții lui Trump, dezvăluirile venind de la un expert care a lucrat toată viața pentru republicani.
Realegerea sa, singurul lucru care contează
Cei care nu-l votează pe Trump sau care îl consideră un pericol pentru democrație știau toate acestea, în patru ani au avut posibilitatea să-și formeze o opinie, Bolton se adresează celor care încă mai aveau dubii.
“Cu acces aproape zilnic la președinte, John Bolton a descris cu precizie zilele sale din Biroul Oval și din vecinătatea lui. Ceea ce a văzut l-a uimit: un președinte pentru care a fi reales a fost singurul lucru care conta chiar dacă asta însemna să pună în pericol sau să slăbească întreaga națiune. <E greu de identificat o decizie semnificativă a lui Trump luată în timpul activității mele la Casa Albă care să nu fi fost rezultatul unui calcul politic ce avea drept scop obținerea unui nou mandat>, a scris Bolton.
El susține că în Camera Reprezentanților s-a comis o infracțiune de acțiune abuzivă, deoarece urmărirea penală s-a concentrat strict pe Ucraina, deși au existat încălcări asemănătoare ale legii pe întreaga perioadă a mandatului lui Donald Trump - iar Bolton documentează exact care au fost acestea și încercările lui și ale altora din administrație de a trage un semnal de alarmă cu privire la ele”, se arată în prezentarea cărții făcută de editură.
Obsesia lui Trump de a câștiga un al doilea mandat are mari șanse să nu se împlinească. Proasta gestionare a crizei provocate de epidemie și confruntările rasiale pun în pericol realegerea sa. Conform ultimelor sondaje, Joe Biden e marele favorit cu patru luni înainte de scrutin. Într-o astfel de perioadă de timp se pot întâmpla multe, dar poziția lui Trump a devenit extrem de fragilă.