Ochii tuturor sunt ațintiți în acest moment asupra Israelului, care a demarat cel mai ambițios plan de vaccinare rapidă a populației contra COVID-19.
Până la sfârșitul acestei săptămâni, se așteaptă ca țara de 9 milioane să termine vaccinarea a peste 10% din populație, un procent cu mult mai mare decât în alte state, inclusiv Marea Britanie, care a început vaccinarea cu aproape două săptămâni mai devreme, scrie The Guardian, într-o amplă analiză.
Care este calendarul de vaccinare în Israel?
Premierul Benjamin Netanyahu le-a promis israelienilor că, dacă vor coopera pe deplin, Israelul va fi prima țară care „va ieși” din pandemie.
Lucrând într-un ritm de 24 ore, șapte zile pe săptămână, sistemul de sănătate israelian vizează administrarea primei doze de vaccin Pfizer / BioNTech la o rată zilnică de 150.000 de persoane, adică aproape 2% din populație.
Prioritate au persoanele de peste 60 de ani, lucrătorii din domeniul sănătății și asistenței sociale, precum și persoanele din zona de risc crescut. Mass-media locală relatează că autoritățile au semnat deja acorduri cu Pfizer și Moderna pentru procurarea de milioane de doze de vaccin la începutul anului 2021, lucru esențial pentru a menține ritmul campaniei de vaccinare.
Cum reușește Israelul să aibă cel mai rapid proces de vaccinare din lume?
Israelul are unele avantaje naturale, fiind o țară relativ mică, atât din punct de vedere geografic, cât și al populației. Este adevărat că multe alte țări împărtășesc aceste caracteristici.
Succesul inițial al Israelului este datorat, în primul rând, sistemului său de sănătate foarte bine pus la punct, care a fost creat anterior proclamării statului și care este acum complet digitalizat. Toți cetățenii cu vârsta peste 18 ani sunt obligați să aibă asigurări de sănătate la companiile care lucrează în strânsă legătură cu guvernul. În plus, medicii armatei au fost chemați din primele zile în ajutor.
În paralel, guvernul a lansat o campanie foarte puternică împotriva dezinformărilor anti-vaccin. Ministerul Justiției a solicitat cu succes Facebook să elimine patru grupuri care au publicat „conținut conceput pentru a induce în eroare populația în legătură cu vaccinurile împotriva coronavirusului”.
Cetățenii sunt, de asemenea, încurajați să se vaccineze prin promisiunea autorităților de a le elibera un fel de „pașaport verde”, un document care va permite persoanelor vaccinate să mănânce în restaurante, să călătorească liber și să fie scutite de carantină. Ideea este însă privită cu scepticism de către specialiști, deoarece nu există până acum dovezi că vaccinarea va reducere rata de transmitere.
Care este miza politică?
Există o miză politică majoră în actuala campanie de vaccinare, odată cu apropierea unei noi runde de alegeri generale în Israel, pe 23 martie, Netanyahu dorind, până atunci, să-și asume meritul de a fi readus, într-o anumită măsură, viața la normal în țară.
Încă de la începutul lunii decembrie, după ce Pfizer a publicat primele rezultate preliminare pozitive, Netanyahu s-a lăudat că lucrează „non-stop” pentru a încheia un acord pentru procurarea vaccinului, inclusiv prin discuții la ora 2 noaptea cu CEO-ul companiei.
Mulți israelieni au fost dezamăgiți de felul în care guvernul a gestionat criza de sănătate până acum. Țara se află în al treilea lockdown total, iar autoritățile au fost acuzate în numeroase rânduri că au ratat oportunitățile de a menține ratele de infecție scăzute.
Cum rămâne cu palestinienii?
Milioane de palestinieni care trăiesc în Cisiordania și Gaza nu sunt incluși în planurile imediate de vaccinare, ceea ce a dus la acuzații că țara nu-și respectă obligațiile morale, umanitare și legale față de aceștia.
Astfel, în timp ce coloniștii israelieni din Cisiordania sunt vaccinați chiar în aceste zile, palestinienii din jurul lor ar putea fi nevoiți să aștepte luni întregi.
Oficialii palestinieni speră să obțină dozele necesare prin programul COVAX, sub egida OMS. Cu toate acestea, Gerald Rockenschaub, șeful biroului OMS din Ierusalim, a declarat că vor fi disponibile „cel devreme la jumătatea anului 2021” pentru distribuire în teritoriile palestiniene.
Pe de altă parte, oficialii israelieni au sugerat că ar putea oferi vaccinuri excedentare palestinienilor, însă Autoritatea Palestiniană nu le-a solicitat oficial ajutorul.
Gisha, un grup pentru drepturile omului din Israel, a declarat că efortul făcut de autoritățile palestiniene și de comunitatea internațională „nu absolvă Israelul de responsabilitatea sa finală față de palestinienii care trăiesc sub ocupație”.
Disparitatea nu doar că reflectă la nivel micro ceea ce se întâmplă la nivel global - țările mai bogate și mai puternice reușesc să-și vaccineze cu prioritate propria populație - dar ar putea afecta și rezultatul efortului Israelului de a ieși din pandemie. Mii de palestinieni din Cisiordania lucrează în Israel și în așezările evreiești, putând astfel încetinii obținerii imunității în masă la nivelul țării.
Cât de bine se descurcă alte țări din regiune?
Bahrain, țară din Golf cu o populație de aproximativ 1,5 milioane de locuitori, se află pe locul doi după Israel, 3% din populația sa fiind deja vaccinată. Alte state mici și bogate din regiune, cum ar fi Kuweitul, ar putea și ele, în curând, să ajungă din urmă Israelul.