Românii care călătoresc în Turcia trebuie să prezinte un test COVID negativ

Românii care călătoresc în Turcia trebuie să prezinte un test COVID negativ
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Afacerilor Externe a transmis că, din 28 decembrie, persoanele care sosesc pe cale aeriană sunt obligate să prezinte un test PCR negativ la COVID-19, făcut cu maximum 72 de ore înainte, la intrarea în Turcia.

De asemenea, din 30 decembrie, persoanele care sosesc în Turcia pe cale rutieră, feroviară şi maritimă, au aceeaşi obligaţie.

Sursa citată mai spune că „persoanelor care intenţionează să călătorească în Turcia pe cale aeriană şi care nu vor fi în măsură să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării în Republica Turcia, nu li se va permite îmbarcarea.

ADVERTISING

Persoanele care intenţionează să călătorească pe cale rutieră, de asemenea, vor fi nevoite să prezinte autorităţilor vamale un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării în Republica Turcia.

În situaţia în care călătorii nu sunt în măsură să prezinte rezultatul testului, conform solicitării adresate de către autorităţi, aceştia pot intra pe teritoriul Turciei, cu menţiunea că li se va aplica măsura carantinei, pe o perioadă de 10 zile, la adresa de cazare declarată (casă, hotel etc.), urmând ca în a 7-a zi respectivii să se poată deplasa pentru a efectua un test molecular (PCR) pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, în conformitate cu prevederile legale. În cazul în care rezultatul testului efectuat este negativ, persoanele în cauză vor putea ieşi din carantină”.

ADVERTISING

Persoanele care vor tranzita Republica Turcia vor fi nevoite să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei, numai în măsura în care ţara de destinaţie finală va solicita acest lucru. Totodată, respectivele persoane vor avea obligaţia să nu părăsească zona destinată tranzitului pe durata prezenţei pe teritoriul Turciei.

Care sunt persoanele exceptate

Transportatorii şi şoferii de tir nu sunt exceptaţi de la regulile anterior menţionate, aceştia având, la rândul lor, obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei.

ADVERTISING

Singurele persoane exceptate de la măsura prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul Turciei, sunt copiii minori, cu vârsta sub 6 ani.

MAE aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Ankara şi ale Consulatelor Generale ale României din Istanbul şi Izmir: +903124477920; +902123583541; +902123580516; +902123583537; +902324650579, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Turcia (+90.534.363.18.82), Consulatul General al României la Istanbul (+90.533.542.06.95) şi Consulatul General al României la Izmir (+90.530.415.00.77).

Ministerul recomandă consultarea paginilor de internet http://ankara.mae.ro, http://istanbul.mae.ro, http://izmir.mae.ro şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇