Viitura de pe Prut a ajuns joi în România, apa depăşind cu 2 metri cota de pericol. Locuinţele din lunca inundabilă a râului sunt protejate cu saci şi cu panouri mobile.
Acumularea Stânca-Costeşti a fost pregătită pentru a prelua unda de viitură. De asemenea, au fost emise avertizări hidrologice cod roşu pentru mai multe râuri din judeţele Botoşani şi Iaşi, iar cea pentru Prut a fost prelungită.
”Viitura de pe râul Prut, formată pe teritoriul ucrainean, a ajuns, prin propagare, pe teritoriul României. Vârful maxim al viiturii se află în acest moment la intrarea în ţară. Astăzi, la ora 8:00, la staţia Oroftiana, se înregistrează 1,78 cm (aproape 2 m) peste COTA DE PERICOL şi va rămâne circa două ore, după care, va intra într-o o uşoară tendinţă de scădere. Specialiştii români de la Apele Române estimează că unda de viitură va ajunge, prin propagare, la Rădăuţi-Prut în următoarele 24 de ore”
Administraţia Naţională ”Apele Române”
Echipele de intervenţie asigură apărarea localităţilor Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi-Prut prin suplimentarea cu saci (20.000) şi panouri mobile (500 metri liniari) a intrărilor în locuinţe, cu scopul protejării populaţiei care trăieşte în lunca inundabilă a râului Prut.
Specialiştii de la Apele Române au pregătit acumularea Stânca-Costeşti pentru a prelua unda de viitură de pe râul Prut.
În cursul dimineţii, hidrologii (INHGA) au emis două avertizări hidrologice cod roșu de fenomene imediate. Ele sunt valabile până joi, la ora 12:00.
- pentru râurile din bazinele hidrografice: Jijia, Sitna, Miletin, Bahlui, aferente judeţelor Botoşani şi Iaşi;
- pentru râurile din bazinele hidrografice: Volovăţ, Başeu – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, judeţul Botoşani.
De asemenea, INHGA a prelungit avertizarea cod roșu până vineri, la ora 24:00, pentru râurile din bazinele hidrografice: Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti (judeţul Botoşani)