Amenzi de jumătate de milion de lei la service-uri auto care storceau bani de la clienți. Unele nu aveau nici autorizație de funcționare

Amenzi de jumătate de milion de lei la service-uri auto care storceau bani de la clienți. Unele nu aveau nici autorizație de funcționare

Comisarii de la protecţia consumatorilor au aplicat amenzi în valoare de 496.500 de lei la peste o treime dintre cei 386 de operatori economici, care activau atât pe segmentul service-urilor auto, cât şi în comercializarea sau promovarea de autoturisme şi piese auto în cadrul spaţiilor aferente showroom-urilor.

Potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), controalele au avut loc în perioada 15 – 19 iunie 2020, iar din rezultatele centralizate reiese că, în urma neregulilor constatate, s-a dispus aplicarea a 134 de avertismente şi 123 de amenzi contravenţionale în valoare de 496.500 lei.

ADVERTISING

Au fost oprite definitiv de la comercializare mărfuri neconforme în valoare aproximativă de 55.000 lei.

Nu lăsau oamenii să-și ia mașinile până nu acceptau condițiile

În cursul acţiunilor de control s-au constatat o serie de abateri printre care: practici incorecte (constrângerea consumatorilor să accepte condiţiile contractuale.

În unele cazuri s-a mers până la renunțarea la exercitarea dreptului de proprietate asupra autovehiculului şi anume, acesta nu putea fi ridicat după ce fusese reparat în cazul neachitării integrale a facturilor de reparaţie aferente acestuia indiferent dacă aceste facturi sunt achitate de către consumator sau de către o firmă de asigurări care a acceptat devizul de reparaţie.

ADVERTISING

În alte cazuri, în contract existau penalităţi doar pentru consumatori, nu și pentru service. Astfel de situații au fost întâlnite în judeţele Caraş Severin şi Timiş.

În cazul unor serviceuri din Bacău, Mureș, Covasna, Harghita, Mehedinți, Timiș, Olt, Ilfov și București s-a constatat lipsa totală sau parţială a autorizaţiilor de funcţionare.

S-au dat sancțiuni și pentru cele care nu ofereau informaţii referitoare la timpul de realizare a lucrărilor de reparații, care foloseau note de comandă incomplete sau nu eliberau bon fiscal pentru lucrările realizate. Asemenea situații au fost întâlnite în județele Mehedinţi, Arad, Caraş Severin, Bihor, Sălaj, Giurgiu, Covasna, Sibiu, Tulcea şi Harghita.

ADVERTISING

Piese de schimb fără garanție, prețuri fără TVA

De asemenea, inspectorii ANPC au descoperit lipsa totală sau parţială a precizărilor cu privire la garanţia pieselor de schimb sau a lucrărilor realizate (în judeţele: Galaţi, Cluj, Gorj, Olt, Alba, Harghita, Sibiu, Mureş, Covasna, Caraş Severin, Cluj, Bihor, Bistriţa Năsăud, Satu Mare şi Municipiul Bucureşti).

În judeţele Covasna, Hunedoara, Harghita, Olt, Gorj şi Bihor nu respectau timpul de remedier al defețiunilor acoperite de garanție.

Sancționați au fost și cei care nu asigurau elementele de informare-caracterizare pe eticheta produsului sau puneau etichete netraduse în limba română pentru piesele de schimb auto de import (în judeţele: Hunedoara, Argeş, Teleorman, Cluj, Bihor, Bistriţa Năsăud, Harghita, Arad, Sibiu, Braşov şi Mehedinţi).

În plus, în urma acţiunilor de control s-a constatat afişarea tarifelor fără să conţină TVA conform legii (în judeţele: Neamţ, Iaşi, Mureş, Covasna, Sibiu, Satu Mare şi Sălaj) şi lipsa afişării sau afişare neconformă a preţurilor şi tarifelor orare, în judeţele Vâlcea, Olt, Gorj, Alba, Giurgiu, Teleorman, Braşov, Sibiu, Buzău, Bacău, Iaşi, Covasna, Vaslui, Tulcea, Galaţi, Ilfov, Mureş, Hunedoara, Cluj, Bistriţa Năsăud, Satu Mare, Sălaj, Botoşani şi municipiul Bucureşti.

Pe lista neconformităţilor s-au mai regăsit: utilizarea aparatelor de măsură fără dovada verificării metrologice (în judeţele: Iaşi, Olt şi Prahova), comercializare de produse cu data ieşirii din uz depăşită sau cu termenul de valabilitate nespecificat (în judeţele: Mureş, Bistriţa Năsăud, Ilfov. Mehedinţi, Gorj, Giurgiu şi Municipiul Bucureşti), abateri privind promoţiile (în judeţele: Hunedoara, Arad şi Cluj), dar şi nespecificarea duratei imobilizării autovehiculului sau prezenţa devizelor nesemnate de clienţi (în judeţele: Satu Mare, Ilfov şi Municipiul Bucureşti) şi condiţii insalubre de lucru şi depozitare (în judeţul Sălaj).

ANPC precizează că va continua analiza şi centralizarea rezultatelor seriei de verificări în domeniul service-urilor şi dealerilor auto, la nivel naţional, şi îi asigură pe consumatori că supraveghează atent piaţa pentru a verifica modul în care operatorii economici le respectă drepturile, în timpul actului comercial.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇