Iohannis a contestat la CCR legea pentru predarea educației sexuale în școli. Ce semnalează președintele

Iohannis a contestat la CCR legea pentru predarea educației sexuale în școli. Ce semnalează președintele

Președintele Klaus Iohannis a sesizat, miercuri, CCR cu privire la legea adoptată de Parlament prin care educația sexuală va putea fi predată copiilor în școli doar dacă părintele sau tutorele își dă acordul scris pentru acest lucru.

Klaus Iohannis susține că legea nu definește noțiunea de „educație sanitară”, nerezultând ce reprezintă aceasta.

”De asemenea, așa cum este redactat textul lit. i) a art. 46 alin. (3) din Legea nr. 272/2004, în forma legii transmise la promulgare, din redactare nu reiese cu claritate dacă norma stabilește că programele de educație pentru viață sunt în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor sau că educația sanitară este cea în vederea prevenirii celor de mai înainte. (...)

ADVERTISING

Totodată, prin eliminarea sintagmei 'cel puțin o dată pe semestru' din cuprinsul lit. i) a art. 46 alin. (3) din Legea nr. 272/2004, textul a devenit neclar. Astfel, nu reiese cu claritate dacă programa școlară este modificată în sensul introducerii acestei discipline pe tot parcursul anului școlar sau, dimpotrivă, este eliminată acea garanție, instituită inițial, prin care legiuitorul a urmărit ca programele de educație pentru viață să fie efectiv puse în practică cel puțin o dată pe semestru, în beneficiul elevilor.

Prin eliminarea acestei sintagme nu reiese cu certitudine dacă programele vor avea loc pe întregul parcurs al anului școlar, o dată pe semestru, o dată pe an sau deloc.

ADVERTISING

Apreciem că această intervenție legislativă, în realitate, are un efect contrar scopului avut în vedere de legiuitor, cel al asigurării interesului superior al copilului prin participarea acestuia la programe educaționale”, mai apreciază șeful statului.

Neclarități despre cum își dă părintele acordul

De asemenea, Iohannis mai spune că este neclar și momentul în care trebuie să se solicite acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor în vederea participării la aceste programe de educație.

”Este neclar momentul în care trebuie să se solicite acordul scris al părinților sau al reprezentanților legali ai copiilor în vederea participării la aceste programe de educație, nerezultând fără echivoc dacă acesta se stabilește ca etapă premergătoare conceperii măsurilor necesare de către autoritățile mai sus precizate, sau acordul părinților este necesar ulterior, cu ocazia implementării acestora”, mai arată Iohannis.

ADVERTISING

Klaus Iohannis mai afirmă că legea dedusă controlului de constituționalitate eludează valorile statului de drept.

”Vă solicit să admiteți sesizarea de neconstituționalitate și să constatați că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului este neconstituțională, în ansamblu”, conchide șeful statului.

USR a cerut ca legea să fie retrimisă în Parlament

Amintim că la începutul lunii iunie, USR a transmis Administrației Prezidențiale o solicitare în care se cerea ca legea să fie retrimisă în Parlament.

Parlamentarii USR spuneau că, prin modificările ce i-au fost aduse, actul normativ aduce atingere dreptului elevilor la educatie.

"Reamintim că în data de 3.06.2020 s-a votat o modificare la legea 45/2020 privind Educația sexuală, adaptată vârstelor conform programei aprobată de Ministerul Educației încă din 2004, inițiată de deputatul USR Cristina Iurisniți, în urma căreia orele de Educație vor avea loc doar la cererea părinților.

În consecință, USR transmite că a fost limitat accesul elevilor la programele și activitățile de Educație pentru sănătate și educație sexuală", se arată în comunicatul USR.

Potrivit scrisorii trimise de USR șefului statului, modificarea aduce atingere dreptului constitutional la invatatura.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇