Odată cu celebrarea Zilei internaționale împotriva Homofobiei, Bifobiei și Transfobiei, pe 17 mai 2020, a fost învestit un nou guvern în Israel.
Poate fi privit într-o notă simbolică faptul că în aceeași zi prim-ministrul Benjamin Netanyahu a numit o persoană gay, pe Amir Ohana, în funcția de ministru al Afacerilor Interne din partea Likud. Amir Ohana este gay, căsătorit și împreună cu soțul său au doi copii.
Această situație nu este un factor de noutate, deoarece înainte de a prelua acest portofoliu, el a deținut funcția de ministru al Justiției.
Un alt membru al guvernului recent instalat este Pnina Tamano-Shata, desemnată ministru pentru Absorbția Imigranților, din partea Alianței albastru-alb. Ea s-a născut pe continentul african, în Etiopia, iar la vârsta de trei ani a imigrat alături de familia sa în Israel în cadrul unei operațiuni secrete de salvare a evreilor etiopieni din Sudan cunoscută drept operațiunea ”Moise”.
Acești doi oameni simbolizează spiritul multicultural și tolerant al societății israeliene într-o lume care devine din ce în ce mai polarizată. Israelul este un stat democratic, liberal și modern.
Indiferent de schimbările ce au loc pe scena politică, avem un sistem instituțional puternic ce asigură respectarea drepturilor și valorilor liberale.
Din acest motiv, ambasada noastră s-a alăturat altor ambasade într-un demers de solidaritate cu toate persoanele din România care sunt discriminate pe criterii de orientare sexuală, identitate sau expresie de gen.
Reacția unei părți a Internetului nu a întârziat să apară cu privire la acest manifest, însă a fost expresia urii care ne-a șocat și întristat. Iată câteva exemple: ”Duceți atunci toți bulanii la voi în Israel!”, ”Aloo...ați luat-o pe ulei cumva, se poate așa ceva? Sau nu vă mai considerați urmașii lui Moshe, care a scris Pentateuhul?”
Din păcate, nu este pentru prima dată când platformele social media sunt utilizate ca un vector pentru instigarea la ură. Aceste manifestări ostile și umilitoare sunt întâlnite pe conturile de socializare din întreaga lume.
De exemplu, președintele Israelului, Reuven Rivlin, s-a confruntat cu un val de ură asemănător în mediul online odată cu învestirea sa. Modul cum președintele Rivlin a abordat acest fenomen a fost de a-l oglindi în fața societății israeliene, întrebându-i în același timp dacă sunt mulțumiți cu ceea ce se reflectă.
În cadrul sesiunii de deschidere a Parlamentului, el a redat câteva dintre comentariile primite pe pagina sa de Facebook: ”Un lingușitor oribil”, ”Un răufăcător dezgustător”, ”Un trădător, un președinte al Hezbollah.”
La fel de șocant a fost să citim comentariile pline de ură ori ignoranță care au fost postate pe pagina ambasadei noastre, dar și pe contul de Facebook al președintelui României Klaus Iohannis cu prilejul participării sale la cel de-al Cincilea Forum Mondial dedicat luptei împotriva antisemitismului și păstrării memoriei Holocaustului de la Ierusalim, din ianuarie.
În contextul acestui eveniment care a marcat cei 75 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz, președintele Iohannis a transmis poporului evreu și celui român un mesaj prin intermediul social media.
Din nou, reacția unei părți a Internetului a scos la iveală o ură latentă, o ură care cel mai adesea vine din necunoaștere: ”Ocupați-vă de țară și de popor, domnu’ președinte, că de jidani are cine să se ocupe!” sau ”în România nu a existat Holocaust”.
Această problemă a bullying-ului nu se oprește pe rețelele de socializare și nu vizează doar persoanele publice. Din păcate, aceste instincte violente sunt în noi și le regăsim peste tot, în social media, pe stradă și în școli.
Toate aceste reacții m-au determinat ca în urmă cu câteva săptămâni să reacționez pe contul de Facebook al ambasadei noastre, afirmând că ”Xenofobia, homofobia și instigarea la ură nu vor fi tolerate pe pagina noastră.”
Pentru mine însumi și pentru guvernul israelian, social media înseamnă mai mult decât poze și postări frumoase. Înseamnă mai ales promovarea valorilor în care credem: toleranță, multiculturalism, egalitate și respect.
Cu atât mai mult pentru noi, statul și poporul evreu, care de-a lungul secolelor am fost supuși exterminării și suferințelor din cauza religiei noastre, nu vom tolera astfel de mesaje care instigă la ură.
Nu există un singur fel corect de a fi, dar cred că este în puterea fiecăruia dintre noi să încercăm să schimbăm, cât de puțin, lumea în care trăim.