Trump a uitat că a promis să medieze pacea. Acum îi spune Israelului să „ducă treaba până la capăt” împotriva Hamas

Trump a uitat că a promis să medieze pacea. Acum îi spune Israelului să „ducă treaba până la capăt” împotriva Hamas
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În urmă cu doar câteva săptămâni, președintele Donald Trump părea convins că un acord de încetare a focului în Gaza era iminent – un acord care ar fi permis eliberarea ostaticilor și accesul ajutoarelor umanitare într-o enclavă devastată de foamete.

Între timp, optimismul a fost înlocuit cu o schimbare radicală de ton: Statele Unite și-au retras negociatorii din discuțiile de pace, iar Trump cere acum Israelului să-și intensifice ofensiva împotriva Hamas.

Liderul american afirmă că „trebuie dusă treaba până la capăt”, într-un moment în care criza umanitară din Gaza atinge cote dramatice, iar comunitatea internațională cere cu insistență oprirea violențelor.

Steve Witkoff, emisarul lui Trump pentru Orientul Mijlociu, a declarat că analizează „opţiuni alternative” pentru eliberarea ostaticilor, conform CNN.

Iar Trump, în loc să ceară o revenire imediată la masa negocierilor, a transmis vineri că este timpul ca Israelul să-şi intensifice campania militară - chiar dacă imaginile cu copii înfometaţi din Gaza stârnesc un val tot mai mare de indignare la nivel global.

„Cred că ei [Hamas] vor să moară, şi e ceva foarte, foarte rău,” a spus Trump înainte de a pleca într-o vizită de weekend în Scoţia. „S-a ajuns într-un punct în care trebuie dusă treaba până la capăt.”

Schimbare de atitudine

Rămâne neclar dacă această schimbare de atitudine a lui Trump reflectă cu adevărat blocarea negocierilor sau, aşa cum au sugerat unii oficiali occidentali, este o mişcare tactică menită să zguduie Hamas şi să deblocheze situaţia.

Însă declaraţiile sale au sugerat că este puţin probabil să exercite presiuni asupra Israelului pentru a reduce intensitatea campaniei sale militare de 21 de luni în Gaza, în ciuda unei crize umanitare în creştere care a determinat un oficial ONU să descrie locuitorii din Gaza, în această săptămână, drept „cadavre care merg”.

Trump a refuzat să ofere detalii despre conversaţiile recente cu premierul israelian Benjamin Netanyahu - ale cărui acţiuni din Gaza şi Siria, din această lună, l-au surprins şi frustrat - limitându-se să le descrie drept „cumva dezamăgitoare”.

„Vor trebui să lupte şi vor trebui să cureţe totul. Trebuie să scape de ei,” a spus Trump referindu-se la acţiunea Israelului împotriva Hamas.

A fost o recunoaştere directă din partea preşedintelui SUA că încercările sale de a media o nouă încetare a focului - care păreau, la începutul lunii, în faza finală - au eşuat. Eşecul de a pune capăt conflictului din Gaza, alături de dificultăţile întâmpinate în oprirea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, s-au dovedit frustrante pentru Trump, care îşi doreşte să obţină Premiul Nobel pentru Pace, comentează CNN.

Alte țări continuă să se implice

Pesimismul său nu a fost însă în totalitate în concordanţă cu alte semnale venite din regiune. Egiptul şi Qatarul au anunţat că vor continua medierea pentru o încetare durabilă a focului în Gaza, descriind suspendarea recentă a negocierilor ca fiind „normală în contextul acestor negocieri complexe”, potrivit unui comunicat comun postat de Ministerul Egiptean al Afacerilor Externe.

Un oficial israelian de rang înalt a declarat pentru CNN că discuţiile „nu s-au prăbuşit deloc” şi că încă există o oportunitate ca negocierile să fie reluate.

De asemenea, unii oficiali americani au spus că speră ca declaraţiile preşedintelui de vineri, combinate cu decizia lui Witkoff de joi de a se retrage din discuţiile privind încetarea focului, să determine Hamas să adopte o poziţie mai conciliantă la masa negocierilor.

Totuşi, retragerea bruscă a Statelor Unite a provocat unde de şoc joi seara la Doha, capitala Qatarului, unde au avut loc negocierile.

„Este un cutremur,” a spus o sursă cu acces direct la negocieri. „Acum ne confruntăm cu replicile seismului.”

Unde apar blocajele

Aşa cum se întâmplă de luni de zile, punctele de blocaj din cadrul negocierilor includ: cum şi când va lua sfârşit definitiv războiul, numărul de prizonieri palestinieni care vor fi eliberaţi şi unde se va redesfăşura armata israeliană în Gaza, potrivit unor persoane familiarizate cu discuţiile.

Vorbind vineri cu reporterii pe peluza sudică a Casei Albe, în timp ce elicopterul îl aştepta, Trump a dat vina pentru blocarea negocierilor direct pe Hamas, despre care a spus că şi-a pierdut pârghiile după ce zeci de ostatici au fost fie eliberaţi, fie au murit în captivitate.

„Acum am ajuns la ultimii ostatici, şi ei ştiu ce se întâmplă după ce îi ai pe ultimii ostatici, iar din această cauză, practic, nu au mai vrut să încheie un acord,” a spus Trump, exprimând o opinie pe care, potrivit unui oficial american, Netanyahu i-ar fi transmis-o la o cină avută cu Trump la Casa Albă în această lună.

Reușește Trump să pună presiune pe Hamas?

Rămâne de văzut dacă declaraţiile lui Trump vor pune cu adevărat presiune pe Hamas pentru a accepta propunerea existentă de încheiere a războiului, însă ele par, cel puţin în parte, gândite pentru a readuce Hamas într-un cadru de negociere realist.

În urma declaraţiei făcute joi de Witkoff, oficialul israelian de rang înalt a afirmat că Israelul speră ca Hamas să „revină cu picioarele pe pământ”, astfel încât divergenţele rămase să poată fi depăşite.

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Tammy Bruce, a declarat vineri pentru CNN că eforturile lui Trump şi ale lui Witkoff vor da în cele din urmă rezultate, deşi a refuzat să indice în ce direcţie se vor îndrepta negocierile.

„Am încercat. Lumea întreagă a fost martoră la asta. Care sunt opţiunile? - evident, preşedintele Trump are multe instrumente la dispoziţie, la fel şi trimisul special Witkoff,” a declarat Bruce.

„Sunt oameni foarte inteligenţi, abili, care cunosc bine jucătorii. Şi mă aştept să obţinem nişte rezultate”, a spus ea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇