Ziua 1249 Atacuri mortale în ambele tabere. Două uzine strategice, distruse în Rusia. Propunerea șireată a lui Orban. Zelenski: Pregătim „surprize” neplăcute inamicului

<span style="color:#990000;">Ziua 1249</span> Atacuri mortale în ambele tabere. Două uzine strategice, distruse în Rusia. Propunerea șireată a lui Orban. Zelenski: Pregătim „surprize” neplăcute inamicului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ziua 1249, Ucraina se confruntă cu un nou val de atacuri devastatoare din partea Rusiei, care a lovit în mai multe orașe, inclusiv Harkov și regiunea Dnipropetrovsk.

Rusia a lansat peste 230 de rachete și drone într-un nou val de atacuri asupra orașelor ucrainene, provocând cel puțin nouă morți și distrugeri.

Un atac balistic asupra unui magazin de tip bricolaj din Kamianske a fost catalogat de autoritățile ucrainene drept un act de „terorism pur”, fără vreo țintă militară.

În Harkov, mai multe bombe ghidate și rachete au lovit cartiere rezidențiale, provocând victime și rănind inclusiv copii.

Ucrainenii au ripostat și au lovit și ei adânc în inima Rusiei. La vreo 500 de kilometri de graniță. Două uzine militare strategice din Stavropol au fost distruse, între care un important producător de drone și echipamente electronice pentru armata rusă.

Pe fondul acestor atacuri, președintele Volodimir Zelenski a cerut accelerarea producției interne de drone și a fixat ca obiectiv fabricarea a 1.000 de drone interceptoare zilnic. Potrivit autorităților ucrainene, Rusia intenționează să producă milioane de drone FPV până în 2025, ceea ce ridică miza apărării aeriene.

Între timp, Turcia încearcă să reia inițiativa diplomatică. Președintele Erdogan a declarat că va discuta cu Vladimir Putin și cu Donald Trump pentru a organiza un summit la Istanbul între liderii Rusiei și Ucrainei. Deși o întâlnire între Zelenski și Putin a fost „acceptată în principiu” în timpul negocierilor recente, Kremlinul consideră improbabil un astfel de summit în următoarele 30 de zile.

Pe plan diplomatic, tensiunile cresc și la ONU, unde SUA au acuzat China că sprijină indirect agresiunea rusă prin furnizarea de echipamente cu dublă utilizare. Reprezentanții Beijingului au negat acuzațiile, dar prezența componentelor chineze în dronele rusești este documentată de mai multe surse.

Pe fondul acestor evoluții, președintele Trump a estimat că o întâlnire între Zelenski și Putin ar putea avea loc „în două-trei luni” și a reiterat amenințarea cu sancțiuni dacă Rusia nu acceptă un acord în termen de 50 de zile.

Premierul ungar Viktor Orban își reafirmă opoziția față de aderarea Ucrainei la UE, propunând în schimb un parteneriat strategic și acuzând riscul extinderii războiului în Europa.

Totodată, SUA au aprobat un împrumut de 4 miliarde dolari pentru Polonia, pentru achiziții militare, și au reafirmat sprijinul pentru flancul estic al NATO.

Într-un semn al degradării capacității militare ruse, autoritățile de la Moscova iau în calcul vânzarea sau casarea unicului portavion operațional, „Amiral Kuznețov”, aflat în reparații din 2017. Nava, lansată în epoca sovietică, este considerată de mulți analiști depășită și nefuncțională.

Situația pe front

  • Atac rusesc asupra unui magazin civil din Kamianske - Un atac cu rachetă balistică rusească a vizat noaptea trecută un magazin de bricolaj din orașul Kamianske, în regiunea Dnipropetrovsk, din Ucraina. Ținta, un centru comercial „Epicenter”, echivalentul unui Home Depot, nu avea nicio valoare militară sau strategică. Oficialii ucraineni au denunțat atacul ca fiind un act de „terorism pur”.
  • Lovituri în cascadă - Rusia a lansat un val de atacuri cu rachete balistice, drone și bombe ghidate asupra orașelor Harkov și Dnipropetrovsk. Districtul Kyivskyi din Harkov a fost lovit de patru bombe KAB și ulterior de două rachete. O persoană a murit în orașul ucrainean Dnipro, din estul țării, iar alte trei au fost rănite în orașul Harkov, din nord-est. Alte atacuri au avut loc în orașul Zmiiv, soldate cu trei răniți. În regiunea Dnipropetrovsk, rachetele au provocat incendii.
  • Lupte grele în jurul orașului Pokrovsk - Președintele Volodimir Zelenski a declarat că armata ucraineană se confruntă cu lupte intense în jurul orașului Pokrovsk, un nod logistic strategic din estul țării, vizat constant de forțele ruse. Comandantul-șef Oleksandr Sîrski a subliniat într-o ședință operativă că Pokrovsk este „centrul de greutate” al frontului actual. În plus, trupele ucrainene acționează în continuare în regiunea de graniță Sumî, unde Rusia a obținut câștiguri recente. Moscova susține că a cucerit satele Zvirove, Novoekonomichne și Novotorețke din jurul orașului Pokrovsk, afirmații neconfirmate de partea ucraineană. Sîrski afirmă că Rusia „plătește un preț maxim” pentru tentativa sa de ofensivă de vară. Între timp, bloggerii militari ucraineni de la DeepState relatează că forțele Kievului au recucerit satul Kindrativka din regiunea Sumî, deși nu există confirmări oficiale.
  • Incendii în Zaporojie - Regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei, a fost din nou lovită de rachete rusești, provocând mai multe incendii. Un imobil locuit a fost avariat într-unul dintre atacuri, însă, potrivit guvernatorului Ivan Fedorov, nu s-au înregistrat victime. Zaporojie este o zonă esențială din punct de vedere strategic și industrial, fiind frecvent vizată de forțele ruse. Atacurile au generat pagube materiale semnificative.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Două fabrici militare, grav avariate - Un atac cu cel puțin patru drone a lovit sâmbătă dimineață orașul Stavropol din sudul Rusiei, la peste 500 km de teritoriul controlat de Kiev, provocând explozii și incendii în zona industrială. Țintele au fost două fabrici importante din sectorul apărării: uzina radio „Signal”, care produce echipamente electronice, sisteme de transmisie și panouri de alimentare, și compania Stilsoft, un furnizor strategic de tehnologii de securitate pentru Ministerul rus al Apărării, FSB și Roscosmos. În timpul atacului, localnicii au filmat dronele survolând zona, în timp ce apărarea antiaeriană încerca să le doboare. Una dintre halele fabricii Signal, plină cu produse finalizate, a fost distrusă. Stilsoft este specializată în supraveghere, sisteme autonome și comunicații de nivel militar, arată Kyiv Independent.
  • Ucrainenii au lovit în inima Rusiei - Ministerul Apărării rus a declarat că în această noapte apărarea aeriană a doborât 54 de drone ale forțelor din Kiev în regiunile Bryansk, Rostov, Oryol, Tula și Belgorod, în Crimeea, Marea Azov și Marea Neagră. 24 au fost doborâte în regiunea Briansk, situată la granița cu Ucraina. Cel puțin două persoane au murit în sudul Rusiei.
  • 9 morți și 61 de răniți în ultimele 24 de ore - Pe parcursul a doar 24 de ore, cel puțin nouă civili au fost uciși și alți 61 răniți în atacuri rusești asupra mai multor regiuni din Ucraina, potrivit autorităților locale. Forțele aeriene ucrainene au raportat lansarea a 208 drone și 27 de rachete, dintre care 183 de drone și 17 rachete au fost doborâte. Totuși, 10 rachete și 25 de drone au lovit direct nouă zone locuite. Cele mai grave pierderi s-au înregistrat în regiunile Harkov (29 de răniți), Zaporojie (3 morți, 2 răniți), Herson (3 morți, 11 răniți) și Dnipropetrovsk (2 morți, 5 răniți). Sumî a fost și ea ținta a 42 de atacuri, soldate cu un mort și patru răniți. Zelenski a denunțat atacurile, afirmând că acestea „nu pot rămâne fără răspuns”, iar dronele ucrainene cu rază lungă de acțiune oferă o replică.

Alte informații relevante

  • Zelenski cere 1.000 de drone interceptoare pe zi - Președintele Volodimir Zelenski a cerut accelerarea producției interne de drone, cu scopul de a lansa zilnic cel puțin 1.000 de drone interceptoare pentru apărarea orașelor. Solicitarea vine în contextul intensificării atacurilor rusești cu drone Shahed, cum a fost cel din 9 iulie, când Rusia a lansat 741 de arme aeriene într-o zi. Potrivit estimărilor ucrainene, Moscova plănuiește să producă 2 milioane de drone FPV până în 2025. Kievul cere sprijin financiar de 6 miliarde de dolari în 2025 pentru acoperirea deficitului de armament.
  • Erdogan vrea o întâlnire Zelenski-Putin, Trump zice că „în două-trei luni” - Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că va discuta cu Vladimir Putin și Donald Trump pentru a organiza o întâlnire directă între liderii Rusiei și Ucrainei la Istanbul. Negocierile din 23 iulie s-au încheiat fără rezultat, iar Kremlinul a refuzat din nou un armistițiu de 30 de zile. Erdogan a precizat că ideea unei întâlniri a fost „acceptată în principiu” în cadrul discuțiilor recente. Totuși, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că o astfel de reuniune este puțin probabilă în următoarele 30 de zile. Donald Trump a declarat că o întâlnire între Volodimir Zelenski și Vladimir Putin ar putea avea loc abia „în două-trei luni”. Declarația a fost făcută înaintea plecării spre Scoția, unde Trump va discuta cu premierul britanic Keir Starmer.
  • SUA acuză China că alimentează războiul din Ucraina - La o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU din 25 iulie, ambasadoarea SUA Dorothy Shea a acuzat China că sprijină indirect agresiunea rusă prin exporturi de componente cu dublă utilizare. Potrivit acesteia, piese chinezești sunt regăsite zilnic în drone și rachete folosite de Rusia. Reprezentantul chinez Geng Shuang a respins acuzațiile, afirmând că Beijingul nu e parte în conflict și controlează strict exporturile. Cu toate acestea, surse diplomatice susțin că China nu își poate permite ca Rusia să piardă războiul.
  • Zelenski: “Pregătim surprize neplăcute pentru inamic” - Volodimir Zelenski a anunțat pregătirea unor noi acțiuni împotriva Rusiei și creșterea finanțării pentru producția de drone. „Nicio zi de vară nu trebuie irosită”, a spus el, subliniind sprijinul partenerilor occidentali și implicarea trupelor ucrainene pe teritoriul rus.
  • Portavionul rusesc „Amiral Kuznețov”, aproape de casare - Singurul portavion al Rusiei, „Amiral Kuznețov”, ar putea fi vândut sau casat, a anunțat Andrei Kostin, șeful corporației de stat pentru construcții navale. Nava, lansată în 1985 și implicată în războiul din Siria, este în reparații din 2017, dar procesul a fost marcat de accidente și întârzieri. Costurile mari și vârsta înaintată pun sub semnul întrebării continuarea modernizării. Marina rusă nu a oferit un punct de vedere oficial. Unii analiști susțin că Rusia mai are nevoie de un portavion, fie și nou.
  • SUA oferă Poloniei un împrumut de 4 miliarde USD pentru arme - Statele Unite au aprobat un împrumut de 4 miliarde de dolari pentru Polonia, destinat achiziției de armament american, într-un gest de sprijin pentru securitatea NATO în estul Europei. Pachetul financiar va susține contracte pentru elicoptere Apache, sisteme HIMARS și Patriot, tancuri Abrams și alte echipamente. Polonia, care alocă deja 4,7% din PIB pentru apărare, se află în plină modernizare militară, fiind un aliat-cheie al Ucrainei și un actor de prim plan în descurajarea Rusiei.
  • Parteneriatul propus de Orban - Premierul ungar Viktor Orban a declarat că Ungaria se opune aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, pe motiv că acest pas ar „aduce războiul în inima Europei”, și propune în schimb o „cooperare strategică” flexibilă, bazată pe interese comune. Orban a descris Ucraina ca un „stat tampon” și a subliniat că Ungaria nu dorește să revină la statutul de zonă de tampon din perioada Războiului Rece. Guvernul ungar susține că 95% dintre participanții la o consultare națională s-au opus integrării Kievului, însă exercițiul a fost criticat pentru manipulabilitate și o participare reală estimată la doar 3-7%. Orban, considerat cel mai pro-rus lider din UE, are puterea de veto asupra extinderii blocului și a blocat constant ajutoarele militare destinate Ucrainei.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇