Reconciliere româno-austriacă la Salzburg: Parteneriat economic, geostrategic și recunoștință pentru românii care muncesc în Austria (Video)

Reconciliere româno-austriacă la Salzburg: Parteneriat economic, geostrategic și recunoștință pentru românii care muncesc în Austria (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

La două luni de la preluarea mandatului de președinte al României, Nicușor Dan a mers vineri într-o vizită oficială la Salzburg, unde s-a întâlnit cu omologul său austriac, Alexander Van der Bellen.

Întâlnirea este prima la nivel de șefi de stat după perioada tensionată în relațiile dintre cele două țări, provocată de veto-ul Austriei privind aderarea României la spațiul Schengen.

Mesajele transmise de cei doi președinți indică o reconciliere și o relansare a parteneriatului bilateral.

Declarații de presă comune cu Președintele Republicii Austria, Alexander Van der Bellen

🟢 LIVE Declarații de presă comune cu Președintele Republicii Austria, Alexander Van der Bellen

Publicată de Administrația Prezidențială a României pe Vineri, 25 iulie 2025

Un nou capitol

„După o perioadă relativ, să-i spunem, tensionată între ţările noastre, e momentul să începem un nou capitol în relaţia noastră bilaterală şi mă bucur că discuţiile de azi au fost în această direcţie”, a declarat președintele României, Nicușor Dan, în conferința comună de presă.

La rândul său, președintele Austriei, Alexander Van der Bellen, a vorbit despre erorile trecutului: „Când Austria a depus acel veto împotriva României, am spus că este o greșeală politică și economică, o greșeală care distruge încrederea dintre cele două țări, în loc să o clădească. Dar mă bucur că am depășit această situație și că am regăsit relațiile excelente pe care le avem”.

Cooperare economică: investiții austriece și rolul OMV în tranziția energetică

În centrul discuțiilor s-a aflat și relația economică solidă dintre cele două state. Președintele Austriei a subliniat că țara sa este al doilea cel mai important investitor străin în România: „Austria este foarte interesată de piața românească. Dacă nu, nu am fi pe locul 2 între investitori”.

Van der Bellen a făcut referire la compania OMV, activă în România prin Petrom, și la intențiile acesteia de a investi în energie regenerabilă: „OMV nu mai este mulțumit doar cu activitatea de exploatare a gazului și petrolului, ci își dorește să investească și în fotovoltaice, inclusiv în România.”

În ceea ce privește proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, Nicușor Dan a afirmat că România dorește să folosească resursele de gaz pentru a contribui la securitatea energetică europeană, dar și la interconectarea rețelelor de electricitate și gaze la nivel continental.

Dunărea, reconstrucția Ucrainei și legătura strategică cu Portul Constanța

Un alt subiect important a fost rolul Dunării ca arteră logistică regională, în special în contextul reconstrucției Ucrainei.

„Dunărea este o oportunitate de transport ieftin în regiune, care nu a fost utilizată la capacitate. Reconstrucția Ucrainei va necesita transport masiv de materiale, iar Dunărea, împreună cu Portul Constanța, pot juca un rol esențial”, a declarat președintele României.

Tot legat de Ucraina, Nicușor Dan a precizat că sprijinul României va continua, inclusiv militar, însă „nu s-a pus în discuție furnizarea unui nou sistem Patriot”.

Van der Bellen a reiterat poziția Austriei privind sprijinul european: „Ucraina are nevoie în continuare de solidaritatea noastră, acum și după război, în procesul de reconstrucție. Democrațiile sunt sub presiune, există atacuri hibride și încercări de destabilizare din exterior, în special din partea Rusiei. Răspunsul este o Uniune Europeană puternică.”

Extinderea UE și comunitatea românească din Austria

Președintele austriac a menționat și că 150.000 de români trăiesc în Austria, formând a doua cea mai mare comunitate străină.

„Acești oameni nu contribuie doar economic, ci sunt ambasadori ai relației culturale și interumane dintre cele două țări. Suntem recunoscători românilor care lucrează în sistemul medical și în alte domenii esențiale”, a spus Van der Bellen.

În plan european, cei doi președinți au fost de acord asupra necesității susținerii extinderii UE.

„Suntem de acord cu apropierea țărilor din Balcanii de Vest, a Ucrainei și Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Este o obligație geostrategică”, a declarat Alexander Van der Bellen.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇