Ministerul Finanţelor a anunțat, luni, lansarea unui demers interinstituţional pentru construirea unui portofoliu de proiecte de investiţii care pot fi implementate prin mecanisme de parteneriat public-privat (PPP), ”cu impact economic şi social major”.
Fiecare minister trebuie să transmită, până la finalul lunii iulie, o analiză internă a proiectelor de investiţii.
”Această iniţiativă marchează un pas decisiv în valorificarea potenţialului PPP-urilor pentru dezvoltarea României”, arată Ministerul Finanțelor.
În acest sens, ministrul Finanţelor Alexandru Nazare a transmis solicitări oficiale către ministerele de linie pentru identificarea şi evaluarea proiectelor relevante care pot fi structurate sub forma unor parteneriate public-private.
Alte state au utilizat masiv PPP pentru investiții. Cel mai mare investitor ar putea fi Pilonul II de pensii
”România a înregistrat, până în prezent, un număr redus de proiecte implementate prin PPP, comparativ cu alte state europene care au valorificat acest instrument pentru dezvoltarea infrastructurii, a serviciilor publice şi a altor domenii esenţiale. Ministerul Finanţelor urmăreşte, prin acest efort, să contribuie la creşterea capacităţii instituţionale pentru promovarea de proiecte viabile şi sustenabile, în colaborare cu sectorul privat”, mai precizează Ministerul de Finanţe.
Acest demers continuă acţiunile întreprinse deja de Ministerul Finanţelor în sprijinul dezvoltării proiectelor PPP. În decembrie 2024, a fost aprobat Ordinul nr.6695/17.12.2024 privind publicarea ghidurilor şi metodologiilor pentru înţelegerea şi aplicarea cadrului PPP, iar în perioada 26–29 mai 2025 a avut loc prima sesiune extinsă de instruire dedicată autorităţilor publice centrale şi locale.
Citeşte integral articolul Schimbare de filosofie: O listă de proiecte finanțabile prin parteneriat public-privat, în pregătire la guvern. Pilonul II de pensii ar putea fi cel mai mare investitor pe Curs de Guvernare